10 zomer schoonheidstips voor gezond haar

De zomer staat voor de deur. Voor velen van ons betekent dat zand, zee, zwembaden en genieten van de zon. Dat betekent natuurlijk ook dat je haar droog, broos en vervaagd zal zijn door de herfst als je er de komende maanden niet voor zorgt. Laat de zomer geen ravage aanrichten in je haar. Gebruik onze tien tips om het gezond te houden!

Voordat we ingaan op onze zomerse gezonde haarverzorgingstips, laten we eens kijken waarom ons haar zo beschadigd raakt tijdens het seizoen. Een van de grootste problemen is dat we ons haar blootstellen aan meer van de schadelijke UV-stralen van de zon door meer tijd buiten door te brengen.

We associëren die stralen meestal met zonnebrand, maar ze drogen ook ons haar uit, vooral als we het chemisch hebben laten behandelen. Stylingapparaten, die velen van ons de hele zomer regelmatig gebruiken (denk aan al die feestjes en sociale evenementen), beschadigen ook ons haar. De schadelijke stralen van de zon versterken die schade.

Bovendien beschadigen het chloor in zwembaden en het hoge zoutgehalte van zeewater ook het haar. Naast het uitdrogen van haar, zorgen chloorwater en zeewater ervoor dat de cuticula van de buitenste laag van het haar opzwelt, wat schade veroorzaakt. Je natte haar gedurende het seizoen herhaaldelijk in de zon laten drogen, draagt bij aan de schade.

Betekent dit dat je binnen moet blijven en al dat zomerplezier moet vergeten als je je haar in fantastische conditie wilt houden? Niet met onze zomerse beautytips voor gezond haar, dat doet het niet. Laten we zonder verder oponthoud eens kijken wat we moeten doen.

#1: Verdoezelen met een hoed of sjaal

Dit klinkt misschien meer als een modetip dan als een haarverzorgingstip, maar je doet je haar een plezier. Draag een schattig hoedje, een mooie sjaal of zelfs een hoofdband om je haar te beschermen tegen beschadiging door blootstelling aan direct zonlicht.

Als je de gedachte aan het bedekken van je haar niet onder ogen kunt zien, breng dan een goede hoeveelheid conditioner aan op je haar voordat je naar buiten gaat. Laat de conditioner in om je haar te helpen hydrateren en voeden.

#2: Blijf uit de buurt van verwarmde haargereedschappen

Verwarmde haarhulpmiddelen zoals stijltangen zijn een no-no in de zomer. Je haar heeft al genoeg schade door de zon en vochtigheid om mee om te gaan, dus omarm je natuurlijke textuur of vind zachtere manieren om je haar te stylen. Hetzelfde geldt voor die vertrouwde föhn. Bewaar het voor de koelere maanden.

#3: Was je haar niet elke dag

Je hoofdhuid produceert niet voor niets een natuurlijke olie en het dagelijks wassen van je haar verwijdert die natuurlijke olie. Blijf bij het wassen van je haar twee keer per week in de zomer.

Bekend als talg, helpen hir-oliën je hoofdhuid en haar gezond, gehydrateerd en beschermd te houden. Talg vormt een barrière op het oppervlak van je hoofdhuid om het te beschermen tegen oxidatieve schade en de elementen, en het reist door de haarschacht voor verdere bescherming. De barrière die door talg wordt gecreëerd, helpt ook om veel ziekteverwekkende microben uit je hoofdhuid en haar te houden. Door je natuurlijke talg zijn ding te laten doen, zal je haar er meer gehydrateerd uitzien dan wanneer je het uitdroogt door het elke dag te wassen.

Gerelateerd bericht: Hoe vaak moet je je haar wassen om het gezond te houden.

#4: Was je haar met koud water

Gebruik koud water wanneer je je haar in de zomer wast. Hoe heerlijk ontspannend een warme douche ook kan zijn, warm water kan de natuurlijke oliën van je haar verwijderen en het op allerlei manieren verzwakken. Was je haar met koud water om vocht af te sluiten dat helpt om het in goede conditie te houden.

#5: Kies comfortabele, losse kapsels

Vermijd strakke kapsels in de zomer, omdat ze haar kunnen trekken en scheuren, vooral als je haar droog is. Kies voor een comfortabele, losse stijl zoals een rommelige vlecht. Dit houdt je haar onder controle terwijl je er niet aan trekt, en de stijl zal helpen minimaliseren hoeveel van je haar wordt blootgesteld aan direct zonlicht.

#6: Gebruik een wekelijks haarmasker

Breng één keer per week een haarmasker aan om je haar te voeden. Als je haar dik en erg droog is, moet je misschien twee keer per week een masker gebruiken.

Een scala aan commerciële haarmaskers van goede kwaliteit is beschikbaar, maar je kunt je eigen maskers thuis maken door avocado’s te pletten en voldoende biologische olijfolie toe te voegen om een pasta te maken. Was je haar zoals gewoonlijk en werk de avo-olijfolie maskermix door je haar met je vingers. Was je haar opnieuw met shampoo (en conditioner, indien nodig) nadat je het masker een uur hebt laten zitten.

#7: Bescherm je haar tijdens het zwemmen

Schreeuwt de oceaan of het zwembad je naam? Zorg ervoor dat je haar beschermd is voordat je gaat zwemmen. Gebruik een zonnebrandcrème die is ontwikkeld voor haar, een voedende olie of spray met SPF, of laat gewoon je vingers door je haar lopen nadat je zonnebrandcrème op je lichaam hebt aangebracht. Hoewel vitamine D goed is voor je haar, kan langdurige blootstelling aan de zon meer schade aanrichten dan goed.

Je kunt ook all-in gaan en een badmuts dragen. Dit houdt de UV-stralen van de zon buiten en voorkomt dat je haar nat wordt, wat weinig tot geen schade door chloor of zeewater betekent.

#8: Gebruik een breedtandige kam voor nat haar

Vergeet het gebruik van een haarborstel of fijntandige kam op nat haar, omdat ze waarschijnlijk haarlokken zullen vastpakken, trekken, scheuren en breken. Je haar is gevoeliger voor breken als het nat is, dus gebruik in plaats daarvan een kam met brede tanden. Kammen met brede tanden zijn de zachtste manier om nat haar te ontwarren.

#9: Kies producten om je haar te hydrateren

Kies haarproducten verrijkt met amandelolie, arganolie, avocado en andere natuurlijke ingrediënten die een intense hydratatie voor je haar bieden. Dit helpt je haar te beschermen tegen uitdroging en houdt het glanzend, gevoed en zacht.

#10: Denk twee keer na over het kleuren van je haar

Haarverf en zomer zijn niet de beste combinaties, vooral als je iets te ontspannen bent als het gaat om nazorg voor je geverfde haar. Als je geen extra voorzorgsmaatregelen neemt, zoals buiten bedekken, vochtinbrengende en voedende behandelingen gebruiken en producten met SPF, zal je haar nog meer uitdrogen dan normaal.

Haarverf en zomer zijn niet de beste combinaties, vooral als je iets te ontspannen bent als het gaat om nazorg voor je geverfde haar. Als je geen extra voorzorgsmaatregelen neemt, zoals buiten bedekken, vochtinbrengende en voedende behandelingen gebruiken en producten met SPF, zal je haar nog meer uitdrogen dan normaal.

Kies de gezondste kleurstoffen (kies voor kleurstoffen die ammoniakvrij zijn) en naverzorgingsproducten voor geverfd haar en zorg ervoor dat u alle gespleten haarpunten verwijdert.

Door deze tien zomerse schoonheidstips voor gezond haar te volgen, zorg je ervoor dat je lokken er het hele seizoen goed uitzien.