101 Haarkleur grafiek gids met niveaus en tonen uitgelegd

Van ongelijke kleur tot brekend haar, we hebben allemaal veel horrorverhalen gehoord over hoe een thuiskleur met doosverf verkeerd was gegaan. Als je niet begrijpt wat je haarkleurniveau is of welke ondertonen het heeft, kan het aanbrengen van een chemische stof heel snel escaleren tot een slechte situatie.

Lees verder om een beter begrip te krijgen van haarkleurniveaus en onderliggende pigmenten, selecteer de juiste kleurdoelen en vermijd zelf een horrorverhaal over het verven van een doos.

Inleiding tot haarkleurniveaus

Het allereerste dat je moet begrijpen voordat je je haar kleurt, is de mate van haarkleur. Natuurlijke haarkleuren zijn georganiseerd in niveaus van 1 – de donkerste (zwart) tot 10 – de lichtste (blond). Je kunt je startniveau ontdekken door te bepalen hoe dicht je haar bij zwart of blond is. Als je haar bijvoorbeeld een medium bruine kleur heeft, kun je een niveau 5 hebben, omdat het precies in het midden tussen zwart en blond ligt. Als je haar een donkere tint blond is, ben je misschien een niveau 7.

Let wel, we hebben het over de kleurniveaus (diepte/lichtheid), niet over de haarkleur zelf! Als de kleuren je afleiden van het bepalen van je haarniveau, maak dan een foto van je haar en zet het om in een zwart-witbeeld. Deze eenvoudige hack laat je weten hoe donker of licht je huidige haarkleur is.

De gezondste, fail-proof keuze is om binnen 2 niveaus van je huidige haarkleur te blijven. Maar er zijn ook hier enkele belangrijke fijne kneepjes. Als u bijvoorbeeld niet op zoek bent naar een grote verandering in kleur, kunt u tijdelijke haarverf overwegen. Weet echter dat deze geen enkele vorm van lift in het haar kunnen bereiken. Dit betekent dat het het beste zal verschijnen op haarniveaus 7 en hoger. Het betekent niet dat je het niet op je haar kunt gebruiken als je haar donkerder is dan niveau 7 haarkleur; het kan gewoon niet verschijnen als merkbaar (of helemaal niet) als je haar donkerder is.

Ook als je eerder gekleurd haar hebt en een algehele lichtere look wilt bereiken, weet dan dat haarverf eerder geverfd haar niet lichter zal maken. De enige manier om een algehele lichtere look te bereiken, is door een lichter product zoals haarbleekmiddel te gebruiken. Haarbleekmiddel is extreem sterk en mag alleen met uiterste voorzichtigheid worden gebruikt!

Om ongelijke lift te voorkomen bij het gebruik van bleekmiddel, vermijd het aanbrengen op je haar het dichtst bij je hoofdhuid en waar je haar hebt dat niet eerder is gekleurd tot de laatste 10-20 minuten, afhankelijk van je startniveau. Natuurlijk, of maagdelijk haar, zal sneller verwerken omdat het geen kunstmatige kleur heeft om door te werken. Warmte zal de verwerkingstijd versnellen en daarom is het belangrijk om als laatste op je hoofdhuid aan te brengen. Om donker haar veilig lichter te maken, moet je het slechts één of twee niveaus lichter maken in één sessie.

Voordat je je haar thuis verft, moet je ook rekening houden met zaken als de algehele gezondheid van het haar. Als je haar droog en beschadigd is, kan het poreuzer zijn, wat van invloed is op hoe de kleurstof je haar aanneemt. Meestal zuigt poreus haar de kleur meer op en kan het resulteren in een ongelijke of donkerdere kleur. Als je van plan bent om je haar te verven wanneer het in een poreuze staat is, zorg er dan voor dat je voor een niveau of twee hoger (of lichter) gaat dan je gewenste eindresultaat.

Wat haartinten zijn

Met al deze factoren in gedachten, moet je ook rekening houden met zowel je huidige toon als de gewenste haartint. Maar eerst, wat is de haartint?! De toon is de kleur die ten grondslag ligt aan het pigment. Het haar bestaat van nature uit 4 belangrijke tinten: rood, oranje, geel en lichtgeel. Niveau 4 haar en donkerder bevat meer van een rood onderliggend pigment, niveaus 5 tot en met 7 bevatten meer van een oranje onderliggend pigment, niveaus 8 en 9 bevatten gele pigmenten en niveau 10 en hoger bevatten lichtgele pigmenten.

Daarom komt er warmte door als je je haarkleur lichter maakt. Tenzij je voor een warm gewenst resultaat gaat, is het belangrijk om te weten hoe je de onderliggende pigmenten kunt neutraliseren terwijl je er doorheen lift. Als je donkerder wilt worden of grijzen wilt bedekken, is het belangrijk om het pigment toe te voegen dat het haar op het huidige niveau mist, anders kun je resulteren in ashy of groene ondertonen in het haar.

Hoe de juiste toon te kiezen

Het kiezen van de juiste toon en het juiste niveau gaat erom te weten wat het beste werkt met je huidskleur. Als je de teint van je huid nog niet hebt bepaald, moet je dat doen voordat je overweegt je haar te kleuren.

Als uw huidskleur niet gemakkelijk voor u is om te bepalen door ernaar te kijken, maak u geen zorgen, we hebben een truc voor u. Kijk naar de bovenkant van je hand en bepaal of je aderen er meer groen of blauw/paars uitzien. Als je meer groen ziet, dan heb je waarschijnlijk een warmere ondertoon. Als je meer blauw of paars ziet, heb je waarschijnlijk meer een koele ondertoon. Als je huid eruit ziet alsof deze zowel blauw als groen bevat, dan heb je waarschijnlijk een neutrale huidskleur.

Een koele, getinte huid wordt goed aangevuld met gouden of warmere tinten zoals goudblonde of mahonierode tinten. Je kunt bijvoorbeeld zien dat haar haar van nature cool is. Haar warme en rijke kleur helpen om haar teint in balans te brengen.

Een warm getinte huid wordt aangevuld met alles wat het roze in de huid zal helpen neutraliseren, dus eigenlijk alles wat verlegen is. Het ashy-hoogtepunt kan bijvoorbeeld de truc doen!

Heb je het nummer en de lettervolgorde op het vak met kleur opgemerkt? Houd hier rekening mee om je klaar te stomen voor succes bij het uitzoeken van je schaduw. Zoals je nu misschien al geraden hebt, geven de cijfers op de dooskleuringen haarniveaus aan. Het aantal haarniveaus gaat vaak voor een punt of een schuine streep, terwijl andere nummers, die erna worden gegeven, kleurtint en reflectie aangeven.

Vaak zie je ook de letters die de haartoon vertegenwoordigen. De meest voorkomende letter die je waarschijnlijk zult zien is N. Het staat voor natuurlijk en is een must als je grijs wilt bedekken of je haar van licht naar donker wilt brengen.

Haarkleur grafieken

De meeste lijnen hebben hun eigen kleurenkaart die u kunt bekijken voordat u uw kleur kiest; bekijk de kleurengrafiek van de lijn die u gebruikt voordat u een kleur kiest. Normaal gesproken zijn de kleuren georganiseerd in secties van verschillende onderliggende pigmenten of tonen. Als je van nature donker haar hebt, maar een medium warm bruin wilt, kies dan een kleur die zowel een beetje rood als natuurlijk is.

Als je geen kleur kunt vinden die precies past bij waar je voor gaat en besluit om je eigen kleur te maken door tinten te mengen, wees dan voorzichtig! Het mengen van een verscheidenheid aan tonen die tegengesteld aan elkaar zijn, kan resulteren in bruining. Bruin worden betekent dat de haarkleur modderig wordt en het haar dof kan laten lijken.

Gelukkig is box dye gemaakt voor mensen om thuis te gebruiken, dus de meeste lijnen dragen een verscheidenheid aan tinten in verschillende niveaus en je zou de kleuren niet zelf moeten mengen. Clairol heeft bijvoorbeeld hun kleuren georganiseerd in verschillende groepen op basis van welke kleur uw uiteinden lijken te zijn. Het volgen van een grafiek als deze zou het meest nuttig zijn voor iemand die kleur alleen op zijn wortels wil gebruiken om zijn uiteinden te matchen.

Welk merk u ook gebruikt, er is een grafiek vergelijkbaar met deze waar u vanaf kunt gaan, houd er rekening mee dat kleuren van lijn tot lijn kunnen variëren en dat u naar de kleurenkaart moet kijken voordat u koopt. En het wordt ten zeerste aanbevolen om de hulp van een professional in te roepen wanneer u iets specifieks of multidimensionaals probeert te bereiken en niet om te proberen uw haar te verven als u een lange chemische geschiedenis heeft of als u probeert ver van uw bestaande kleur af te dwalen.