12 Meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Het succes van het omgaan met plotseling overmatig haarverlies hangt volledig af van het juiste begrip van de oorzaken ervan. Danfully, de meeste oorzaken van haaruitval bij vrouwen zijn tijdelijk en omkeerbaar.

Voordat je in paniek raakt over je dunner wordende haar, kijk dan naar deze 12 meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen. Het omkeren van de verharing kan immers zo eenvoudig zijn als het volgen van het juiste dieet of het veranderen van je haarroutine.

Wat zijn de oorzaken haaruitval bij vrouwen?

Volgens experts heeft de gemiddelde menselijke hoofdhuid ongeveer 100.000 haarzakjes. Op een gegeven moment bevindt elk van uw haarzakjes zich in een andere fase van deze cyclus: Anagene fase (groei), Catagen (overgang) fase, Telogen fase (rusten) en Exogen fase (afstoten). Het zien van wat haren in je borstel of in een bad is dus volkomen normaal en betekent niet dat je haaruitval ervaart.

Als u echter meer verloren haren vindt dan normaal, dunner wordende randen spot of uw hoofdhuid meer opvalt, is het de moeite waard om de mogelijke oorzaken te analyseren en actie te ondernemen om haaruitval te stoppen en om te keren.

#1: Stress

Voor velen van ons is stress een belangrijke factor geworden in ons dagelijks leven. Helaas kan stress, wanneer het niet wordt gecontroleerd, leiden tot veel gezondheidsgerelateerde problemen, waaronder haaruitval. Als uw haaruitval is veroorzaakt door stress, kan het beheersen van uw stress de sleutel zijn tot het terugkeren naar een gezonde snelheid van haargroei. Dus, de volgende keer dat je dat stressniveau begint te voelen stijgen, vergeet dan niet om diep adem te halen en op zoek te gaan naar gezonde stressverlichters. Je haar zal er baat bij hebben en jij ook.

Gerelateerd bericht: Wat is stress haaruitval en hoe het te behandelen

#2: Gewichtsverlies

Ik heb hier persoonlijke ervaring mee. Toen ik onlangs ongeveer 35 kilo verloor in drie maanden, begon ik te merken dat ik dagelijks meer dan mijn normale hoeveelheid haar verloor. Ik at een uitgebalanceerd dieet, maar het was beperkend in calorieën en resulteerde in vrij snel gewichtsverlies. Het onderzoek toont aan dat snel gewichtsverlies haaruitval kan veroorzaken door ervoor te zorgen dat je haar in de rustfase komt, ook bekend als telogeen effluvium. Volgens Dr. Anthony L. Komaroff, “De stress voor iemands systeem van plotseling of overmatig gewichtsverlies kan haarzakjes in hun rustfase gooien. Dit is wanneer veel haren worden afgeworpen … Deze rustfase duurt meestal twee of drie maanden. De haargroei wordt daarna weer normaal.”

#3: Bevalling

Bekend als een van de meest fysiek en emotioneel geladen tijden in het leven van een vrouw, is het geen wonder dat sommigen van ons plotseling haarverlies ervaren tijdens en direct na de bevalling. Volgens de medische experts is dit vaak te wijten aan hormonale verschuivingen veroorzaakt door zwangerschap. Tijdens de negen maanden van actieve zwangerschap blijft ons haar in zijn groei- of Anagene fase en wordt het niet afgeworpen zoals het normaal zou doen. Daarom, wanneer hormonen weer postpartum verschuiven en het haar zijn rustfase ingaat, wordt het overtollige haar afgeworpen, wat alarmerend kan lijken. Het is echter meestal tijdelijk en een natuurlijk onderdeel van het bevallingsproces.

Gerelateerd bericht: 7 Beste tips voor zwangerschap haaruitval en postpartum dunner worden

#4: Hete olie

Hoeveel van jullie houden van een goede hete oliebehandeling voor je haar? Ik weet dat er iets extreem ontspannends is aan de warmte en het gevoel ervan terwijl het op je hoofdhuid zit. Hoewel er enkele grote voordelen aan verbonden zijn, wilt u misschien voorzichtig zijn wanneer u zich overgeeft aan deze activiteit. Het is gebleken dat overmatig gebruik van deze en andere chemische behandelingen, zoals permanenten en kleurstoffen, littekens in uw haarzakjes kan veroorzaken, wat kan leiden tot haaruitval.

#5: Haarstyling

Zoals te verwachten is, raakt het haar gestrest en valt het uit als je overmatig gaat stylen met hitte, je haar bleekt of je toevlucht neemt tot schadelijke permanente behandelingen. Extreme stress en trekken aan je haar bij het stylen van strakke vlechten of cornrows kan net zo schadelijk zijn. Dus de volgende keer dat je een van deze stijlen probeert, wil je misschien je haar een beetje gratie geven en de vlecht een beetje losmaken. Je hoofdhuid en haar zullen je dankbaar zijn.

Gerelateerd bericht: 10 schadelijke haargewoonten die u vandaag wilt veranderen

#6: Genetica

Soms is ons haarverlies te wijten aan genetica. Experts van de Mayo Clinic stellen: “De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is een erfelijke aandoening die optreedt bij het ouder worden. Deze aandoening wordt androgene alopecia, mannelijke kaalheid en vrouwelijke kaalheid genoemd. Het gebeurt meestal geleidelijk en in voorspelbare patronen – een terugtrekkende haarlijn en kale plekken bij mannen en dunner wordend haar langs de kruin van de hoofdhuid bij vrouwen. ” Als u merkt dat u hetzelfde haarverlies ervaart als anderen in uw familie, kan dit de cause.

#7: Gezondheid van de hoofdhuid

We houden allemaal van een goede droogshampoo of leave-in conditioner, toch? Hoewel ze een aantal grote voordelen hebben voor ons haar, kan overmatig gebruik ontstekingen en / of verstopping van onze haarzakjes veroorzaken. Omdat de meeste haaruitval gerelateerd is aan de conditie van onze hoofdhuid en follikels, kan het verstoppen ervan leiden tot haaruitval. De sleutel tot het voorkomen van dit verlies is om een haarverzorgingsregime te vinden dat voor u werkt en dat ook een gezonde hoofdhuid bevordert. Shampoo, spoelen en hoofdhuidbehandelingen kunnen dit verlies helpen voorkomen en leiden tot een gezondere jij.

#8: Krimpende follikels

Volgens experts van WebMD ervaren 30 miljoen Amerikaanse vrouwen een erfelijke aandoening die haaruitval veroorzaakt en ongeveer 50% van alle vrouwen treft. Het staat bekend als vrouwelijke kaalheid. Volgens WebMD: “Meestal wordt elke keer dat een normaal haarzakje wordt afgeworpen, vervangen door haar dat even groot is. Maar bij vrouwen met haaruitval met een vrouwelijk patroon is het nieuwe haar fijner en dunner – een meer geminiaturiseerde versie van zichzelf …” Wat er uiteindelijk gebeurt, is dat de follikels krimpen en zelfs helemaal kunnen stoppen met groeien. U moet uw arts of dermatoloog bezoeken, als u denkt dat u dit type haaruitval ervaart, omdat zij kunnen helpen bij het bepalen van een behandelingsregime.

#9: Menopauze

Hoewel veel vrouwen meer haaruitval kunnen ervaren wanneer ze door de menopauze gaan, zeggen experts dat dit meer een effect van veroudering kan zijn dan het eigenlijke menopauzeproces. Om veel van de bovenstaande redenen, als vrouwen ouder worden, ervaren ze veranderingen in hun haarzakjes rond de leeftijd van 50 tot 60 jaar. Dit kan te wijten zijn aan hormoonveranderingen, stress, dieet of andere gezondheidsproblemen.

Gerelateerd bericht: Hoe menopauzale haaruitval te stoppen, volgens een tricholoog

#10: Vitaminen

We weten allemaal dat goede voeding en goede suppletie de sleutels zijn tot een gezonde levensstijl. Ze zijn ook van vitaal belang voor de gezondheid van ons haar. Voedingsdeskundigen hebben de meest invloedrijke voedingsstoffen gevonden die kunnen worden gekoppeld aan gezond haar zijn vitamine B12, biotine, foliumzuur en riboflavine. Veel van deze zijn te vinden in het voedsel dat we eten, evenals in goed afgeronde multivitaminen.

Gerelateerd bericht: Vitaminen en haaruitval: wat is de verbinding?

#11: Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen haaruitval veroorzaken, vooral als stress op de haarzakjes een bekende bijwerking is. Langdurige stress kan leiden tot haaruitval. Het is altijd het beste om uw arts te raadplegen over langdurig medicijngebruik van welke aard dan ook.

#12: Dieet

Ten slotte is het genieten van een gezonde, goed afgeronde voedingsroutine cruciaal voor de algehele gezondheid, inclusief je glanzende strengen. Een vaak verkeerd begrepen deel van onze voeding is vet. Sommigen hebben ontdekt dat een gebrek aan gezonde vetten in het dieet van een persoon kan leiden tot haaruitval. Experts stellen dat het toevoegen van gezonde vetten aan uw dieet uiterst belangrijk is voor de haargroei. Vet helpt het lichaam vitamines te assimileren die essentieel zijn voor gezond haar. Focus op het eten van onverzadigde vetten zoals Omega 3 vetzuren.

Gerelateerd bericht: Veganistisch haarverlies: de waarheid over hoe een veganistisch dieet uw haar beïnvloedt

Helaas hebben we onlangs te maken gehad met een gloednieuwe oorzaak van haaruitval – haaruitval na Covid-19, die steeds meer bewijs krijgt. Wat de reden ook is, als u onverwacht haarverlies ervaart, moet u contact opnemen met uw zorgverlener voor meer informatie en bronnen. Hier is om minder stress en glanzende lokken luxe haar te verminderen in 2021!

Uitgelichte afbeelding via Instagram