3 niveaus van haarporositeit en hoe de jouwe te testen

Heb je je ooit afgevraagd waarom je haar pluizig wordt in vochtigheid? Of waarom je favoriete haarproduct misschien niet dezelfde resultaten oplevert als vroeger? Deze problemen kunnen te wijten zijn aan de porositeit van je haar, wat veel te maken heeft met hoe vocht interageert met je haar.

Houd er rekening mee dat de porositeit van het haar niet direct gekoppeld is aan het haartype, dus het doen van een porositeitstest is een must. Lees verder om te begrijpen hoe haar met een hoge of lage porositeit zich gedraagt en kies de juiste strategieën voor het verzorgen en stylen van je lokken.

Wat is haar porositeit

Porositeit is het vermogen van je haar om water te absorberen, wat afhangt van het feit of de buitenste nagelriemen van het haar verhoogd zijn of meestal plat liggen. Haar porositeit wordt gekenmerkt door 3 verschillende categorieën:

  • haar met een lage porositeit – moeite heeft met het absorberen van water en producten;
  • haar met een hoge porositeit – gemakkelijk vocht opneemt en verliest;
  • medium (of gebalanceerd) porositeitshaar – absorbeert en houdt normaal gesproken vocht vast.

Krullend haar heeft vaak een hoge porositeit, omdat de natuurlijke knikken en bochten van het haar microscopische scheuren en scheuren kunnen veroorzaken waardoor vocht in de cortex kan komen. Dit is de reden waarom krullend haar de neiging heeft om vocht uit de lucht te absorberen en pluizig te worden. Het haartype van een persoon is echter niet direct gekoppeld aan natuurlijke porositeit. Je kunt bijvoorbeeld krullend haar met een lage porositeit en steil haar met een hoge porositeit hebben.

Ook kan de porositeit van je haar veranderen met de leeftijd of wanneer het haar chemisch is verwerkt. Behandelingen zoals permanenten, relaxers, highlights en permanente haarkleur, evenals UV-blootstelling, vervuiling en hittestyling maken je haar poreuzer. De lengte van je haar komt ook om de hoek kijken: hoe langer je haar is, hoe ouder en poreuzer je uiteinden worden. Het goede nieuws is dat een goede haarverzorging beschadigd, poreus haar ook weer op de norm kan krijgen.

Om de juiste manier te weten om je haar te behandelen, is het belangrijk om je huidige porositeit van het haar te bepalen. Dit zal je ook helpen om de beste producten voor je haar te selecteren en ze op de juiste manier aan te brengen.

Hoe een haarporositeitstest te doen

Mensen met een bepaalde haarporositeit delen vergelijkbare kenmerken, zelfs als ze verschillende haartypes hebben. Haar met een lage porositeit kan minder pluizig lijken, maar kan nog steeds droog aanvoelen nadat producten zijn aangebracht. Haar met een hoge porositeit kan ook droog aanvoelen, maar het klitten gemakkelijker en ervaart vaker gespleten haarpunten. Haar met een gemiddelde porositeit kan glanzend en gezond lijken, maar het kan dezelfde kenmerken ervaren als haar met een lage en hoge porositeit als het hitteschade heeft of een productopbouw heeft.

De beste manier om de porositeit van je haar nauwkeurig te bepalen, is door de haarporositeitstest uit te voeren, ook bekend als een strengtest.

Neem een streng schoon haar (zonder stylingproducten!) en laat het in een 8 oz glas water op kamertemperatuur vallen. Als het haar naar de bodem zakt, is het zeer poreus. Als het haar drijft, heeft het een lage porositeit. En als het haar ergens in het midden blijft, dan heb je medium of gebalanceerde haarporositeit.

Haar met lage porositeit

Haar met een lage porositeit heeft moeite met het absorberen van water als gevolg van strak verdichte nagelriemen. Dit kan van invloed zijn op de manier waarop producten in het haar worden opgenomen, wat leidt tot ongewenste opbouw bij het stylen. Dit is de reden waarom regelmatige verduidelijking deel moet uitmaken van een haarverzorgingsroutine met een lage porositeit.

Haar met een lage porositeit is vaak van nature glanzend, maar kan gemakkelijk zwaar of vettig aanvoelen nadat producten zijn aangebracht, dus het is beter om niet te overdrijven met producten. Als het haar eenmaal nat is, kan het ook heel lang duren om te drogen.

De voortdurende uitdaging voor dit porositeitstype is om de nagelriemen net genoeg te laten tillen voor een goede water- en productabsorptie. Net als de poriën op ons gezicht, kunnen warme stomende omgevingen de nagelriemen aanmoedigen om op te tillen en lang genoeg open te blijven om uw favoriete producten aan te brengen. Als je haar met een lage porositeit hebt, breng je stylingproducten dan aan in een stomende douche zodra het water is uitgeschakeld. Wanneer een diepe conditioneringsbehandeling nodig is, kies dan voor een behandeling met hete oliën of regel een haarspa met behulp van een hete handdoek of een huishaarstomer voor de beste resultaten.

Haar met hoge porositeit

Haar met een hoge porositeit kan te veel water opnemen als gevolg van verhoogde nagelriemen of het ontbreken daarvan. Producten en water nemen te snel op in het haar en omdat de nagelriemlaag opgetild blijft, ontsnappen ze net zo snel. Deze cyclus van overabsorptie en sneldrogen kan uiteindelijk het haar verward, droog en zonder natuurlijke glans achterlaten.

Voor gezond haar dat van nature erg poreus is, is het het beste om producten te gebruiken die wrijving verminderen en helpen het haar de hele dag gehydrateerd te houden. Haar met een hoge porositeit als gevolg van chemische schade reageert echter mogelijk niet op water en producten op een gebruikelijke manier.

To stijl haar met een hoge porositeit, gebruik een ontwarrende spray of leave-in conditioner om knopen voorzichtig te verwijderen en breuk tijdens het borstelen te verminderen. Dit is vooral gunstig voor lang haar voordat je op de wasdag onder de douche springt. Als u een krullende meisjesroutine volgt, breng de producten dan aan met behulp van een LOC-methode (een leave-in conditioner, olie om het vocht vast te houden en stylingcrème of gel bovenop). Zorg ervoor dat je altijd sulfaatvrije shampoos gebruikt en sla nooit conditioner over op je lengtes, ongeacht je haartextuur.

Medium Porositeit Haar

Medium porositeit haar heeft een gelijkmatige balans van wateropname en -retentie als gevolg van gelijkmatig verhoogde nagelriemen in de haarschacht. Water en producten kunnen gemakkelijk door de cuticulalaag gaan zonder te snel uit te drogen. Medium porositeit haar kan glanzend en gezond lijken met ongewenste kroezen onder controle.

Omdat haar met een gemiddelde porositeit van nature in balans is, is de enige zorg tijdens het stylen ervoor te zorgen dat je haar gezond blijft. Voor de beste stylingtips voor medium porositeitshaar zijn het gebruik van sulfaatvrije shampoo voor dagelijks gebruik en eens per maand een verhelderende shampoo om productopbouw te verwijderen (zoals siliconen die uiteindelijk de waterabsorptie kunnen blokkeren). Gebruik producten die het meest geschikt zijn voor jouw haartype en gebruik altijd een hittebeschermer bij het stylen.

Als het gaat om het hebben van gezond haar, is het belangrijk om eerst uw individuele haarbehoeften te begrijpen. Het leren van je haarporositeit kan je helpen langer, sterker haar te bereiken met voorspelbare resultaten, ongeacht de omgeving waarin je je bevindt.

Uitgelichte afbeelding via Instagram