4 Oorzaken van dunner wordende randen en hoe ze terug te laten groeien

Is je haarlijn beginnen terug te trekken? Of misschien heb je zelfs kale plekken aan de voorkant van je haar gespot? Dunner wordende randen is een veel voorkomend probleem voor natuurlijk haar. Het goede nieuws is dat het omkeerbaar is.

Deze gids zal uitleggen waarom dunner wordende randen gebeuren en wat de natuurlijke manieren zijn om dunner worden tegen te gaan en dikke haarlijn terug te laten groeien.

Wat zijn dunner wordende randen?

Randen zijn de babyharen die langs de haarlijn groeien. Als de randen worden mishandeld, kunnen ze beginnen uit te dunnen of zelfs helemaal kaal worden. Deze aandoening staat bekend als tractie-alopecia.

Als het gaat om haaruitval en dunner worden, wordt vaak naar de haarlijn verwezen, maar als het gaat om Afro-Amerikaans haar, kunnen de randen een bijzonder lastig gebied zijn. Dus als je begint te zien dat je randen niet zullen groeien, onderzoek dan de oorzaken en onderneem actie om ze zo snel mogelijk opnieuw te laten groeien.

De 4 meest voorkomende oorzaken van dunner wordende randen

Laten we eens kijken naar de verschillende oorzaken van dunner wordende haarlijn. Het kennen van deze zal een goed startpunt zijn voor het voorkomen en aanpakken van de randen haaruitval probleem:

#1: Frequent dragen van pruiken en weefsels

Pruiken en weefsels worden vaak gedragen als een beschermende stijl, maar wanneer ze te vaak of te strak worden gedragen, kunnen ze meer problemen veroorzaken dan ze oplossen. De combinatie van chemicaliën (zoals lijm), te strakke vlechttechnieken en pruikendoppen dicht bij de rand kan een ramp betekenen voor je haarlijn. Naarmate de lijm droogt, kan deze zich vastklampen aan je haren en ze eruit trekken wanneer de stijl wordt verwijderd. Het kan ook leiden tot trekken aan de fragiele randharen, wat rekken en breken veroorzaakt.

#2: Hitte- of chemische schade

Relaxers, krultangen, stijltangen en föhns – deze kunnen deel uitmaken van uw normale stijlroutine, maar ze kunnen ook onomkeerbare schade aan uw randen veroorzaken. Warmte en chemicaliën (zoals chemische stijltangen en haarverf) verzwakken de haarlokken. Dit leidt tot dunner worden, knappen en breken. Als dit te lang aanhoudt, dan wordt je natuurlijke haarlijn misschien nooit gered.

Gerelateerd bericht: 5 soorten haar stijlbehandelingen vergeleken

#3: Te strakke kapsels

Of het nu onder een pruik is of strak gevlochten in vlechten, te strakke kapsels kunnen onnodige stress veroorzaken op de zwakste haarlokken. Dit geldt vooral voor randharen. Dit staat bekend als spanningsalopecia en het is een veel voorkomende oorzaak van kalende randen.

#4: Hormonale onbalans of tekort aan voedingsstoffen

Hoewel de manier waarop je je haar draagt een grote bijdrage levert aan haaruitval, is dat ook het geval voor je fysieke gezondheid. Als u een onderliggende hormonale onbalans of een tekort aan voedingsstoffen heeft, kunt u een toename van haarbreuk, dunner wordende en zelfs kalende randen opmerken. Dit komt vaak voor na de zwangerschap, bekend als postpartum haaruitval, of tijdens andere periodes van fysieke en mentale stress.

Gerelateerd bericht: 12 oorzaken van haaruitval bij vrouwen en meest voorkomende triggers

Hoe u uw randen terug kunt laten groeien

Het is mogelijk dat schade aan de randen permanent en onomkeerbaar is. Als u echter met de behandeling begint zodra u dunner wordende of kalende randen opmerkt, is de kans op herstel goed. Hier zijn een paar manieren om je randen op natuurlijke wijze terug te laten groeien:

Masseer je randen ’s nachts met Castor Oil

Heb je er ooit aan gedacht om olie te gebruiken voor randgroei? Drageroliën, zoals castor, zitten vol met antioxidanten, vitamines en andere voedingsstoffen. Deze bevorderen een gezonde hoofdhuid en versterken de haarlokken. Uiteindelijk betekent dit dikke randen en gezond haar.

Om te gebruiken, giet je gewoon een kwartgrote hoeveelheid ricinusolie in een kleine schaal. Dompel je vingertoppen in de schaal en breng de olie vervolgens aan op de randen van je haar. U kunt masseren in kleine, cirkelvormige bewegingen en verschillende hoeveelheden druk uitoefenen.

De ricinusolie hydrateert en hydrateert de hoofdhuid. Het zal ook de haarlokken versterken om te beschermen tegen uitrekken en breken. Wanneer het consequent wordt gedaan gedurende een periode van maanden, kan het zelfs helpen om je randen terug te laten groeien.

Vermijd agressieve chemicaliën en irriterende stoffen

Het spreekt voor zich dat agressieve chemicaliën en irriterende stoffen waar mogelijk moeten worden vermeden. Hoewel je ernaar moet streven om zo min mogelijk chemicaliën te gebruiken, is het niet altijd haalbaar. Je moet kiezen voor haarproducten met de minste hoeveelheid schadelijke ingrediënten (zoals alcoholen en conserveermiddelen).

Overweeg in plaats daarvan producten die meer beschermende ingrediënten gebruiken, zoals drageroliën, essentiële oliën en plantenextracten. Deze werken vaak net zo goed als de met chemicaliën beladen producten, terwijl ze ook uw randen beschermen tegen verdere schade.

Gerelateerd bericht: Top 9 essentiële haarverzorgingslijnen voor krullend tot kinky haar

Ga all Naturaal

Er is een tijd en een plaats voor beschermende stijlen. Maar voor bijzonder agressieve gevallen van edge thinning, moet je overwegen om vaker wash and go kapsels te dragen. Dit vermindert de stress op je haarlijn en helpt je randen snel te groeien.

Verander uw beschermende stijlen regelmatig

We hebben allemaal een beproefd kapsel waar we van houden. Maar als je je haar te vaak in één stijl draagt, kan dit continu stress veroorzaken op dezelfde haarlokken. Dit vergroot de kans op dunner wordende randen. De oplossing is om je stijlen vaak genoeg te veranderen om stress op één gebied te lang te vermijden.

Voor het beste resultaat wissel je slanke, naar achteren getrokken stijlen af met stijlen waarmee je je randen kunt verslijten. Dit geeft de haarzakjes de tijd om te herstellen, zodat de randen op natuurlijke wijze kunnen hergroeien.

Gerelateerd bericht: 60 eenvoudige en opzichtige beschermende kapsels voor natuurlijk haar

Als je last hebt van dunner wordende randen en haaruitval, ben je niet de enige. Het goede nieuws is dat dit veel voorkomende probleem veel oplossingen heeft. Om je natuurlijke haar gezond te houden en ervoor te zorgen dat je randen groeien, overweeg dan om de bovenstaande tips onderdeel te maken van je normale haarverzorgingsroutine.