5 haartips voor transgender vrouwen: een MTF-haargids

Haar is een integraal onderdeel van wie we zijn. Als transgender vrouw is mijn haar een belangrijke betekenaar van mijn vrouwelijkheid. Het is een van de belangrijkste factoren geweest bij de overgang waardoor de samenleving (grotendeels andere mensen) kan erkennen dat ik me identificeer als een vrouw. Wat nog belangrijker is, mijn haar heeft me in staat gesteld om mijn vrouwelijke zelf geleidelijk en speels te vormen en te realiseren.

Weet je, ik heb mijn haar altijd gezien als een verlengstuk van mijn persoonlijkheid – kleurrijk, sassy en goed onderhouden. Om nog maar te zwijgen van het feit dat als ik win en een fantastische haardag heb, ik me onoverwinnelijk voel. Bekijk enkele haartips voor MTF kapsels:

mtf kapsels licht koper golven
Foto credit: instagram.com/rhyannon_styles

Het is 7 jaar geleden dat ik aan mijn transitie begon, en in die tijd heeft mijn haar behoorlijk wat klappen gekregen in het proces van het werken aan mijn ideale stijl. Ik heb mijn haar tot het uiterste gedreven (en nog wat). Ik heb geĆ«xperimenteerd met kleuren, lengte, lagen en franjes – ik had zelfs een weefsel.

Volledige openbaarmaking: Er gaat veel tijd zitten in het onderhouden van fantastisch haar. Dit was een van de eerste dingen die ik me realiseerde toen ik aan mijn overgang begon en iets waar ik niet op voorbereid was als het ging om MTF-kapsels. Net zoals ik mijn garderobe aanvulde met vrouwelijke kleding, moest ik ook een nieuw kapsel en routine bedenken die pasten bij mijn ontluikende vrouwelijke identiteit. Of je nu trans bent of niet, ik wil verschillende haarhacks delen, inclusief enkele kneepjes van het vak, omdat ik geloof dat iedereen het potentieel heeft voor fantastisch haar.

1. Koop een Fringe

mtf kapsels rood haar bangs
Foto credit:

Voor sommige transgender vrouwen kunnen een terugtrekkende haarlijn en vergrote wenkbrauwbotten een indicator zijn van mannelijkheid en iets dat je misschien wilt verbergen. Als je het je niet kunt veroorloven of niet wilt kiezen voor gezichtschirurgie, heb ik een oplossing – zorg voor een franje!

Ik kan eerlijk zeggen dat ik nooit spijt heb gehad van mijn beslissing en ik zou iedereen willen aanmoedigen om hun stijl te veranderen door in een franje te snijden – ze zijn zo veelzijdig en er zijn vormen en stijlen voor iedereen. Nu wissel ik tussen krullend en recht en gebruik ik een sterke haarlak om het op zijn plaats te houden.

Productaanbeveling: Bedhoofd van TIGI Flexi Head Strong Flexible Hold Hair Spray

Deze ultrafijne, sneldrogende haarlak helpt je pony op zijn plaats te houden. Het ruikt ook naar kokosnoot, dus je ziet er fantastisch uit en ruikt fantastisch.

2. Omarm je haartextuur

Als je net als ik golvend of krullend haar hebt, weet je het onderhoud dat nodig is om deze stijl te behouden. Als ik het gevoel heb dat mijn krullen niet stuiteren of plat liggen van mijn slaap, zal ik ze ’s ochtends spritzen met een leave-in conditioner, bij voorkeur een die kokos- of arganolie bevat. Dit zorgt ervoor dat de krullen gehydrateerd blijven, wat het stuiteren en glanzen stimuleert!

Productaanbeveling: Love Beauty en Planet Smooth en Serene Arganolie &Lavendel Leave-In Smoothie Cream

Gebruik deze leave-in om kroezen onder controle te houden en je krullen te definiƫren. Breng gewoon aan op vochtig haar en laat je haar aan de lucht drogen. Zo simpel is het.

3. Vind een kleur die je aanvult

Soms merk ik dat ik door Instagram scrol en zie ik een foto van een meisje met geweldig violet haar en denk ik: ‘Wow, ik heb dat haar nodig!’ Ik heb meerdere keren geprobeerd en gefaald om een pasteltint te omarmen; voor mij complimenteren koelere kleuren mijn huidskleur of hazelaar ogen niet.

De afgelopen jaren ben ik consequent koper gebleven en heb ik af en toe honingblonde highlights toegevoegd om de helderheid te verhogen – het is pittig, ongebruikelijk en een stuk gemakkelijker te onderhouden. Om ervoor te zorgen dat ik die glorieuze levendigheid behoud, gebruik ik producten die speciaal zijn geformuleerd voor gekleurd haar.

Productaanbeveling: Nexxus Color Verzekert langdurige levendigheid reinigende conditioner

Deze cleanser reinigt zachtjes terwijl je vocht vasthoudt en helpt je om je kleur tot 12 weken levendig te houden.

4. Hydratatie is de sleutel

Ik heb mijn haar dramatisch overbewerkt in een poging platinablond te worden, en daarmee kwamen breuk en droogheid. Ik realiseerde me dat op dezelfde manier als het dagelijks aanbrengen van moisturizer op mijn lichaam, mijn haar ook dezelfde TLC nodig heeft.
Mijn beste tip voor MTF-kapsels is om twee keer per maand een hydraterend masker aan te brengen (of meer als je tijd hebt) om ervoor te zorgen dat de middellange lengtes en uiteinden sh blijveniny en gezond uitziend.

Productaanbeveling: SheaMoisture Raw Shea Butter Deep Treatment Masque

Dit masker werkt als een intense behandeling voor beschadigd haar en dringt diep door in de vezels voor een zachtere, gladdere afwerking. Laat het masker gewoon 3-5 minuten op schoon haar zitten voordat je het afspoelt voor een beetje TLC.

5. Wissel je kussensloop om

Deze hack heeft mijn ochtendroutine gehalveerd! Ik had gehoord dat het verwisselen van je katoenen kussensloop voor een zijden kussensloop veel beter was voor je haar. Mijn oplossing was om een paar goedkope satijnen blouses te kopen en mijn kussen ermee te bedekken.
Het resultaat betekent dat mijn haar minder breuk heeft en ’s ochtends gemakkelijk te beheren is. Nu hoef ik alleen maar mijn haar te verzamelen, het een snelle straal droogshampoo rond de kroon te geven en ik ben klaar om te gaan!

Productaanbeveling: Dove Care Between Washhes Verhelderende droogshampoo

Droogshampoo kan een levensredder (of moeten we zeggen haar?) zijn. Geef je haar veel volume en stuiter met deze 100% vegan citrusachtige droogshampoo.