5-stappen experiment om te weten of je kroeshaar of krullend haar hebt

Toen ik aan mijn gezonde haarreis begon om mijn haar te omarmen is het natuurlijk, ging ik naar binnen met de mindset dat ik niets meer had dan gezwollen, kroes steil haar. Wat ik de afgelopen jaren echter heb geleerd, is dat kroezen gewoon een golf of krul is die wacht om te gebeuren.

Als je nog steeds niet zeker bent over je haartype, daag ik je uit om deze tips te volgen en het potentieel in je natuurlijke patroon te zien. Ik beloof dat ik dit kleine experiment zo eenvoudig mogelijk zal houden en dat we kunnen vasthouden aan producten die je waarschijnlijk al hebt.

Waarom is mijn haar zo kroes?

Er zijn veel factoren die kroezen bevorderen, maar meestal is kroes slechts een eigenaardigheid van een golvend en krullend haar dat je moet omarmen. Wist je dat naar schatting 65% van de bevolking van nature golvend, krullend, kinky of spiraalachtig haar heeft?

Ik hoor zo vaak van anderen dat ze niet geloven dat ze een natuurlijke textuur in hun haar hebben. In feite vertellen de meesten me dat ze gewoon kroesachtig, gezwollen of weerbarstig steil haar hebben. Klinkt dit bekend in de oren?

Dit kan te wijten zijn aan het feit dat je niet hebt geleerd hoe je JOUW natuurlijke haartype op de juiste manier kunt stylen. Of vanwege de overtuiging dat kroeshaar moet worden geperst met behulp van warmtestylingtools. Immers, vertellen alle grote schoonheidsmerken ons niet om kroezen te temmen en glad te strijken met serums en andere producten?

Golvend steil haar wordt al lang gezien als de standaard van schoonheid in onze samenleving en er is niets mis met het hebben van prachtig uitgeblazen haar! Zelf geniet ik af en toe van een goede blow-out. Het kennen van je natuurlijke haartextuur is echter de reis naar gezond haar, het haar waar je van houdt, niet om mee te vechten.

Dus, als je het gevoel hebt dat je kroes, gezwollen of weerbarstig steil haar hebt – zoals ik deed – blijf dan lezen. Het zeer eenvoudige experiment dat ik je zal vragen te doen, kan je verrassen.

Haartype test

Het is vaak moeilijk om je haartype te bepalen door simpelweg naar de haartypegrafiek te kijken, omdat een verkeerde styling je niet het ware patroon van je golven of krullen laat zien. Het beantwoorden van de haartype quizvragen is ook niet nuttig, omdat je je antwoorden baseert op wat je al weet over je haar. Wat ik in plaats daarvan aanbied, is je aannames over je haartype uitdagen en de ware identiteit onthullen.

Houd er rekening mee dat dit een vereenvoudigd experiment is voor diegenen die geïnteresseerd zijn in wat hun haar zou kunnen doen wanneer het voor de eerste keer wordt gestyled met gemeenschappelijke golvende / krullende technieken. Dit is niet bedoeld om de fijne kneepjes van de Curly Girl-methode of productingrediënten te dekken die normaal gesproken worden aanbevolen voor natuurlijk golvend, krullend, kinky of coily haar. Dit is ook niet bedoeld voor degenen die al bekend zijn met alle details van het krullende meisjesproces.

Stap 1 – Was je haar

Niets bijzonders hier, ik zal niet ingaan op ingrediënten en producten die het beste werken voor je haartype, maar laat beginnen met het reinigen van je haar.

Gebruik bij het conditioneren je vingers om je haar ontward te houden. Probeer dan je conditioner in een opwaartse beweging in je haar te persen. Doe dit op de manier die een golf of krul kan aanmoedigen om zich te vormen. Spoel zoals gewoonlijk af.

Stap 2 – Leave-in Conditioner en Stylers

Bij kletsnat haar hark je er wat leave-in conditioner in. Vermijd het aanbrengen op de wortels. Als je geen leave-in conditioner hebt, laat dan een klein beetje van je gewone conditioner achter (nogmaals, we houden dit eenvoudig, dus gebruik wat je hebt!)

Wat betreft stylers – zoek elke hold styler die je hebt liggen (een mousse / schuim of gel is ideaal omdat het een beetje houvast biedt). Je kunt dit product in je haar harken of een biddende handmethode gebruiken:

  • Met de styler op je handen plaats je je haar tussen je handen en duw je je handpalmen tegen elkaar zoals je zou doen als je aan het bidden was.
  • Strijk vervolgens je handen over de lengtes van je haar om het product gelijkmatig te verdelen. Het doorsnijden van je haar is echter het gemakkelijkst voor je, maar zorg ervoor dat je je lokken bedekt met product.

Hier zijn de methoden die krullende meisjes gebruiken om de producten aan te brengen, biddende handen onder hen:

Stap 3 – SCRUNCH!

Gebruik diezelfde opwaartse krakende beweging, verzamel delen van je haar in je handpalmen en knijp die strengen omhoog. Dit zal helpen om elke natuurlijke golf / krul te vormen.

Je zou een kronkelend geluid moeten horen wanneer je je haar omhoog duwt. Dit betekent dat je haar nog nat genoeg is om te stylen (water is je beste vriend bij het stylen!)

Stap 4 – Drogen

Je hebt hier een paar opties: handdoekdrogen, luchtdrogen of diffuseren.

Optie 1: Handdoekdrogen

Iets wat we graag ‘micro-plopping’ noemen. Voor deze droogtechniek wil je een microvezel handdoek of een katoenen shirt gebruiken. Gewone handdoeken zijn te rough en zal extra kroezen en klitten creëren.

Gebruik diezelfde opwaartse krakende beweging om de vorm te blijven aanmoedigen en knijp het water zachtjes uit je haar.

Optie 2: Luchtdrogen

Deze is rechttoe rechtaan. Zodra je je stylers in je haar hebt geknepen, laat je het vanzelf drogen. Ik moedig je aan om je haar niet erg aan te raken als het droogt. Hoe meer je het aanraakt tijdens het droogproces, hoe meer het begint te pluizen.

Optie 3: Diffuseren

Dit is het gebruik van die goofy uitziende kombevestiging die velen van ons krijgen als onderdeel van de aankoop van een haardroger. Verzamel op laag tot middelhoog vuur en lage snelheid kleine delen van je haar vanaf de uiteinden in de diffuser en duw het naar de wortels. Nogmaals, het aanmoedigen van het natuurlijke patroon om vorm te blijven krijgen.

Zet de droger niet aan voordat je je haar in de diffuser hebt geplaatst en in je haar hebt geduwd. Schakel het vervolgens weer uit voordat je de diffuser weer naar beneden brengt. Als je het de hele tijd aanhoudt, waait je haar rond en, je raadt het al, je creëert kroezen.

Als je geen diffuserbevestiging hebt, probeer dan een zeef in je keuken te gebruiken. Maak je geen zorgen, we gebruiken lagere warmte-instellingen, dus het materiaal van de zeef mag niet zo heet worden dat het kromtrekt of oververhit raakt. Als je denkt dat het zou kunnen, is de temperatuurinstelling die je gebruikt te warm voor je haar!

BONUS TIP: draai je haar ondersteboven of van links naar rechts om meer volume bij de wortel aan te moedigen! U kunt ook meer dan één van de bovenstaande technieken gebruiken in het droogproces.

Stap 5 – Breek de productcast en pluisjes

Het breken van de cast staat ook bekend als ‘Scrunch out the Crunch’. Zodra je haar 100% droog is, heb je misschien wat knapperig haar. Maak je geen zorgen, we kunnen deze schil van droog product breken om een zachtere versie van je natuurlijke patroon te onthullen. Hier is hoe je het doet:

  • Knijp je haar in dezelfde opwaartse beweging om de vorm te behouden waarin het op natuurlijke wijze is opgedroogd (zie je hier een patroon?!). Je doet dit totdat je voelt dat al die productschaal is verdwenen.
  • Gebruik een beetje haarolie, serum op je handen of een zijden / satijnen sjaal bij het kraken om kroezen te verminderen.

Hier is hoe mijn eigen haar eruit ziet voor en na het breken van het gips:

Als dit de eerste keer is dat je het probeert, kan je haar productachtig aanvoelen. Is goed zo. Het kan betekenen dat je iets meer product hebt gebruikt dan je nodig had of dat het product niet het beste is voor de behoeften van je haar. Hoe dan ook, onthoud dat dit slechts een experiment is om te zien hoe je natuurlijke patroon eruit zou kunnen zien!

Dan is er mijn favoriete stap – pluizen! Neem je vingertoppen en schuif ze in je wortels. Geef het een zachte shake om te helpen bij het loslaten van haar dat mogelijk aan je hoofdhuid kleeft en wat volume te voorkomen. Doe dit rondom je hoofd, zoals gewenst.

Wat zie je nu in de spiegel? Is je haar pluizig of golvend/krullend? Als je een krullend patroon kunt herkennen, begin dan met het proberen van nieuwe methoden en technieken om een perfecte routine voor je haartype te creëren en draag het als je natuurlijke textuur. Hoe meer je leert en oefent, hoe meer je onthult wat je haar leuk vindt, hoe beter het wordt. Vergeet niet dat het verzorgen van je krullende (niet kroesachtige of donzige!) haar een reis is naar gezonder haar en je niet verplicht om het de hele tijd krullend te dragen.

Klaar om in te duiken en ze naar een hoger niveau te tillen? Bekijk mijn Instagram-@vawycurly of mijn YouTube-kanaal Wavy Curly Ali voor diepgaande tutorials, productrecensies en stappen om je te helpen van je haar te houden zoals het van nature is.