9 manieren om menopauzale haaruitval te stoppen met natuurlijke remedies in 2023

Laten we eerlijk zijn – Als je een vrouw bent, zul je uiteindelijk de gevreesde ‘menopauze’ ervaren. Opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid, gewichtstoename. En alsof dat nog niet genoeg is, ervaren miljoenen vrouwen haaruitval tijdens de menopauze. De meeste artsen verklaren de menopauze als een “oestrogeen-deficiënte” tijd, waarbij het oestrogeenniveau van een vrouw met 90% daalt, dus er kan nog meer haaruitval zijn nadat je de menopauze hebt voltooid.

Veroorzaakt de menopauze haaruitval?

Het haarzakje, een complex mini-orgaan met een eigen bloedtoevoer, vereist veel metabolische energie om zichzelf te reproduceren en het is een van de meest gevoelige van alle organen. Dat betekent dat het gemakkelijk wordt beïnvloed door zelfs subtiele verschuivingen in energie, wat kan leiden tot haaruitval.

De al lang bestaande overtuiging is dat de hormonale onevenwichtigheden die optreden tijdens de menopauze – wanneer het lichaam minder oestrogeen en progesteron produceert – de productie van androgenen (mannelijke hormonen) veroorzaken, wat leidt tot haaruitval. Dit wordt veroorzaakt door een verhoogde gevoeligheid voor testosteron, het androgeen, dat verandert in of DHT (dihydrotestosteron). Na verloop van tijd zorgt de DHT ervoor dat het haar miniaturiseert, totdat het haar nauwelijks zichtbaar is. Dit staat bekend als postmenopauzale haaruitval.

Voordat een vrouw haar laatste menstruatie heeft, kan ze “oestrogeen dominant” zijn, wat betekent dat ze te veel oestrogeen heeft in verhouding tot de progesteronproductie van haar lichaam. Dit gebeurt wanneer het oestrogeen het lichaam en de hersenen begint te overstimuleren. “Oestrogeendominantie” kan 10-15 jaar optreden, beginnend al op de leeftijd van 35 jaar, totdat de menopauze officieel begint. Al deze symptomen worden verergerd door stress van vele soorten.

Progesteron therapie voor haaruitval

Veel medische professionals gebruiken progesterontherapie voor haaruitval bij vrouwen in de menopauze als een “go-to” -behandeling. Omdat progesteron een voorloper is van testosteron, kan het helpen dht te remmen (dat lastige duiveltje dat ervoor zorgt dat de follikels krimpen) en voorkomen dat er meer verlies optreedt. Natuurlijk is progesteron niet de enige oorzaak van het verlies, en er zijn andere dingen die het verlies kunnen veroorzaken. Die zullen we hierna bekijken.

Is menopauzale haaruitval permanent?

We onderzoeken voortdurend manieren om die slapende follikels opnieuw te activeren als ze betrekking hebben op menopauzale en postmenopauzale haaruitval. In de meeste gevallen is de haaruitval niet permanent. We raden een uitgebreide, holistische benadering aan die omvat: levensstijl, dieet en hoofdhuidgezondheid.

Hoe te stoppen menopauze haaruitval?

Er zijn veel dingen die je nu kunt doen om de gezondheid en kwaliteit van je haar te verbeteren.

1. Verminder stress

Om te helpen met de stemmingswisselingen en angst, wees proactief over ontspanning. Maak het een deel van je dag; leer ademhalings- en meditatiemethoden om je te helpen. Hoe meer stress je hebt, hoe hoger de cortisolspiegels in je lichaam. Dat betekent dat het oestrogeen en progesteron zullen stoppen met interageren met je cellen zoals ze zouden moeten, wat leidt tot oxidatieve stress, dunner worden en haaruitval.

2. Beheer uw gewicht

Extra gewicht betekent meer stress op het lichaam, wat leidt tot verdere onbalans. Door wat lichaamsbeweging in je dagelijkse routine op te nemen, voel je je sterker en gelukkiger en heb je meer controle over je leven. Het beheersen van uw gewicht helpt enkele van de andere symptomen van de menopauze te voorkomen. Al deze factoren zijn belangrijk voor het handhaven van de hormonale balans, die een gezonde haargroei bevordert.

3. Oestrogene-inducerende voedingsmiddelen

Bepaalde voedingsmiddelen bevatten hogere niveaus van fyto-oestrogenen (natuurlijk voorkomende plantaardige stoffen die structureel en / of functioneel vergelijkbaar zijn met zoogdier-oestrogenen en hun actieve metabolieten). Voedingsmiddelen zoals soja, erwten, veenbessen, pruimen, abrikozen, salie, oregano, lijnzaad en sesamzaad bevatten veel fyto-oestrogenen. Dit betekent niet dat je ze nooit moet eten, maar beperk ze tot een minimum.

4. Vitaminen en Mineralen

Vitamine B speelt een sleutelrol in het metabolisme van oestrogeen in de lever. Als oestrogeen niet goed wordt gemetaboliseerd, kan een opeenhoping ervan optreden, wat leidt tot lagere niveaus van progesteron, dus een onbalans. Voedingsmiddelen die vitamine B bevatten zijn: tonijn, zalm, runderlever, gehakt / hoogwaardig spiervlees en kwark. Van vitamine C en zink is bekend dat ze nuttig zijn bij het reguleren van de productie van progesteron.

5. Glucose controle

Insulineresistentie is in verband gebracht met een lage progesteronabsorptie, dus het is belangrijk om die glucosespiegels onder controle te houden. Let op die geraffineerde koolhydraten en kies in plaats daarvan voedingsmiddelen met een lagere glycemische index. Misschien wilt u hulp krijgen van een endocrinoloog of een geregistreerde diëtist.

6. Darmgezondheid

Onderzoek toont aan dat het darmmicrobioom niet alleen ondersteunt de productie van voedingsstoffen die nodig zijn voor de haargroei, maar het ondersteunt ook alle hormonen die de overgang regelen tussen de anagene (groei), katagene (volwassenheid) en telogene (rustende) haarfasen die nodig zijn voor een gezonde haargroei. We raden een prebioticum en probioticum van hoge kwaliteit aan om je darmen in goede gezondheid te houden.

7. Drink water

Ons lichaam moet gehydrateerd zijn om goed te kunnen functioneren. Laad water op en geef de sappen, frisdranken en gearomatiseerde dranken door die suiker en chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor je lichaam. Hoewel de hoeveelheid water die nodig is van persoon tot persoon varieert, schiet je voor acht, 8-ounce glazen water per dag.

8. Gezondheid van de hoofdhuid

Een gezonde hoofdhuid is van cruciaal belang voor gezond haar. Wanneer er chronische ontsteking en hormonale onevenwichtigheden zijn, beginnen onze bloedvaten en zacht weefsel te verkalken en worden ze fibrotisch. Sommige mensen drukken verkalking en fibrose uit door haarverdunnende hoofdhuidverkalking. Dit maakt het simpelweg moeilijker voor de follikel om door te breken en te overleven, als gevolg van hypoxie, slechte bloedstroom en verlies van voedingsstoffen.

9. Microneedling

Microneedling, waarbij nanonaalden worden gebruikt om ondiepe perforaties op de huid te creëren om een gecontroleerde verwonding te creëren, is de beste wetenschappelijk gevalideerde methode om te helpen bij verkalking. Verbetering van microneedling treedt op vanwege de natuurlijke genezingsreactie van het lichaam op klein, oppervlakkig trauma. Het is niet-invasief, vereist geen medicijnen, chirurgie of pijnlijke injecties.

Kunnen we haaruitval in de menopauze voorkomen?

Hoewel we misschien niet in staat zijn om alle haaruitval te voorkomen, hebben we wel meer controle over ons lichaam dan we denken. Menopauzale haaruitval kan worden beschouwd als onderdeel van veroudering, maar dat hoeft niet zo te zijn. We kunnen betere keuzes maken, en hoe eerder we de leiding nemen over onze gezondheid, hoe beter.

Volg me op Instagram om meer te weten te komen over onze benadering van menopauzale haaruitval of dunner worden, genaamd Cellustrious® Hair Rejuvenation procedure. En blijf positief, wat je ook doormaakt.

Uitgelichte afbeelding via Instagram

Veroorzaakt de menopauze haaruitval
Beheer uw gewicht
Glucose controle
Gezondheid van de hoofdhuid tijdens de menopauze