Balayage vs. Ombré: Hoe verschillen ze?

Soms voelt het alsof je een woordenlijst nodig hebt om op de hoogte te blijven van de nieuwste haartermen. En net wanneer je je haar om de ene hebt gewikkeld, sluipt er een ander naar binnen – klinkt net als de eerste! Enter balayage vs. ombré, twee kanshebbers in de haarmarkeringssfeer die altijd met elkaar vergeleken lijkt te worden terwijl ze eigenlijk heel verschillend zijn. Nou, niet zo anders, en hierin schuilt de verwarring. Lees verder om meer te weten te komen over deze twee hot hair trends om je te helpen ontcijferen wat wat is.

balayage vs ombre blonde brunette ombre krullen
Er zit meer nuance in elk van deze technieken dan je zou denken.

Wat is Balayage?

Balayage, ontwikkeld in Frankrijk in de jaren ’70, is een highlightingtechniek uit de vrije hand waarbij een colorist kleur op je haar ‘veegt’ of verft. Omdat er geen folies worden gebruikt, creëert balayage een geleidelijk effect met het gebruik van dikke en multidimensionale kleuren van het midden van het haar tot de uiteinden. Veel mensen houden van deze look als een manier om natuurlijk ogende en zonovergoten highlights te bereiken die gemakkelijk kunnen opgaan in donkere wortels. Deze techniek richt zich niet op het kleuren van de wortels, wat gunstig kan zijn voor degenen die dat een gedoe kunnen vinden bij het kleuren van hun lokken.

Proces timing: Afhankelijk van de lengte van uw sloten kan het balayage kleurproces tot twee uur duren.

Wat is Ombré Hair?

Ombré, aan de andere kant, beschikt over een tweekleurige highlighting-techniek die zeer duidelijk en enigszins dramatisch is, gekenmerkt door donkere wortels en aanzienlijk lichtere, meer verzadigde kleuren aan de uiteinden. Een colorist gebruikt een vergelijkbare techniek zoals balayage om deze look te bereiken; ombre richt zich echter op een dikkere hoeveelheid kleur en lichtere tinten op de uiteinden.

Proces timing: Afhankelijk van de lengte van uw sloten kan het ombré kleurproces ongeveer vier tot vijf uur duren.

Wat is het verschil tussen Balayage en Ombré?

1. Balayage wordt als subtieler beschouwd en past meestal bij mensen die iets natuurlijkers willen of niet zo ver van hun basis afdwalen, ook wel true-to-heart highlights genoemd.

2. De ombré techniek richt zich op het creëren van haar dat opvallend lichter is dan je basiskleur, waarbij je wortels er opvallend anders uitzien dan je uiteinden.

3. Vergelijkbare haarschildertechnieken worden voor beide methoden gebruikt.

4. Balayage groeit op natuurlijke wijze uit in je haar.

5. Ombré en balayage kunnen betrekking hebben op verlichting met meerdere kleuren of slechts één.

Product Must-Have’s voor Balayage en Ombré Hair

Nadat je hebt gekozen voor balayage of ombré haar, moet je de juiste haarproducten vinden om je tint te beschermen om ervoor te zorgen dat deze lang meegaat. Proberen TIGI Copyright Aangepaste Kleuren Shampoo en Conditioner om je kleur te behouden en je lokken er levendig uit te laten zien.

Balayage vs. Hoogtepunten – Wat is het verschil?

Vrouw met lang golvend brunette balayage haar en vrouw met lang golvend geaccentueerd donkerbruin haar
Balayage en highlights kunnen afzonderlijk of in combinatie worden gebruikt. Credit: Instagram.com/hairbyerkan, Instagram.com/carly.colors.hair

Traditionele highlights worden aangebracht met behulp van folies van zo dicht mogelijk bij de wortel. Bij balayage wordt de kleur aangebracht in geselecteerde strengen op de bovenste lagen van het haar in plaats van overal. Balayage-hergroei is zachter en minder opvallend, waardoor het een onderhoudsarm alternatief is voor klassieke hoogtepunten. Krediet: @hairbyerkan @carly.colors.hair

Hoe ziet Balayage Hair eruit voor en na?

Voor en na van een vrouw met lang haar met een brunette balayage
Balayage resultaten voor en na. Krediet: Instagram.com/hairstylist_sarabea

Zoals bij elk haarkleuringsproces, kan balayage resulteren in enige droogheid, vooral als je aanzienlijk lichter gaat. Zorg er dus voor dat je je balayagehaar thuis verzorgt door voedende producten te gebruiken die een deel van dat vocht terug in je haar brengen om je kleur er op zijn best uit te laten zien. Krediet: @hairstylist_sarabea

Tip van de redactie: Naast je normale conditioner, raden we aan om je balayagehaar te verzorgen door het minstens één keer per week te behandelen met een intensieve diepe conditioneringsbehandeling. De TRESemmé Colour Shineplex Masker is ideaal voor met kleur behandelde haartypes omdat het het haar voedt terwijl je kleur er levendiger uitziet.

Hoe lang duurt het om Balayage Hair te krijgen?

Blonde vrouw bij de kappers krijgt haar haar föhnd
Balayage is een sneller alternatief voor traditionele highlights. Credit: Rex door Shutterstock

Het proces van het krijgen van balayage varieert in lengte, maar duurt gemiddeld tussen de 2-4 uur. Verschillende coloristen hebben hun eigen methoden, maar over het algemeen volgt het proces de volgende stappen:

  1. Consultatie – Je begint met een consult, waarin je met je colorist bespreekt wat je wilt, eventuele referentiefoto’s laat zien die je hebt en praat over wat er mogelijk is op je haar.
  2. Toepassing– Je colorist zal dan je haar doorsnijden en de kleur aanbrengen met een borstel of zijn handen. Ze kunnen folie of watten gebruiken om bepaalde secties gescheiden te houden.
  3. Tijd ontwikkelen – De haarkleur blijft op om zich te ontwikkelen, wat ongeveer 30-40 minuten kan duren.
  4. Spoelen– Zodra de kleur zich heeft ontwikkeld, wordt deze uitgewassen, gewassen en beoordeeld door uw colorist.
  5. Toner– Afhankelijk van de kleur die je probeert te bereiken, moet je mogelijk een toner aanbrengen om je perfecte tint te bereiken.
  6. Föhnen – Tot slot wordt je haar geföhnd en gestyled naar de door jou gekozen finish.

Kun je Balayage thuis doen?

Vrouw met golvend brunette balayage haar
Balayage doelpunten. Krediet: Instagram.com/meltedbymish

Je hebt misschien gezien dat er een aantal balayagekits thuis op de markt zijn, maar we raden aan dat balayage het beste aan de professionals kan worden overgelaten. De voordelen van het hebben van een professional die je kleur aanbrengt, is dat ze je kunnen vertellen wat haalbaar is op je haar en ze zullen weten welke tinten en waar ze de kleur het beste kunnen aanbrengen om je gezicht en kleuring te flatteren. Krediet: @meltedbymish