Collageen voor haar 101 en de beste supplementen om te proberen in 2023

Glanzend, glanzend haar – dat is zo’n beetje de droom, toch? Er zijn enkele claims gemaakt over collageen voor haar, een eiwit dat het lichaam gebruikt om huid, pezen en ligamenten op te bouwen. Maar hoe waar zijn die beweringen? En als collageen echt het antwoord is op geweldig haar, welke producten moeten we dan gebruiken? Blijf lezen om erachter te komen.

Wat is collageen?

Het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam (goed voor tussen de 25 en 35 procent van alle eiwitten in ons lichaam), collageen is in wezen de lijm die ons bij elkaar houdt en structuur geeft aan onze botten, spieren, huid en pezen. Op natuurlijke wijze gemaakt door ons lichaam als we voedingseiwitten afbreken in aminozuren, speelt collageenproductie een grote rol in de gezondheid van ons haar, huid en nagels.

Het probleem is dat de snelheid waarmee we collageen produceren van nature afneemt naarmate we ouder worden (met ongeveer 1 procent per jaar vanaf het midden van de twintig). Bovendien kunnen omgevingsfactoren zoals roken, vervuiling en UV-licht ook collageen afbreken, waardoor veroudering en schade aan ons haar en onze huid ontstaat.

Collageen supplementen voor haar

Denkt u erover om collageen te proberen voor haargroei? Variërend van alles van eetbare gummies tot poeders om toe te voegen aan je ochtendsmoothie; deze supplementen beloven het collageengehalte aan te vullen en alles te verbeteren, van haar tot huid en zelfs gewrichten. Collageensupplementen zijn de afgelopen jaren zelfs zo populair geworden dat de markt voor hen naar verwachting alleen al in de VS zal groeien tot $ 293 miljoen, volgens Nutrition Business Journal.

Hoewel ons lichaam collageen van nature aanmaakt, breekt het lichaam dit af in de vorm van een supplement en breekt het lichaam dit af in aminozuren, de bouwstenen die worden gebruikt om keratine te maken (haar bestaat hier meestal uit).

Dit, evenals de positieve effecten van collageen op de huid (en dus de gezondheid van de hoofdhuid), hebben geleid tot beweringen dat collageensupplementen de sleutel kunnen zijn tot gezond, glanzend haar.

Maar kunnen deze supplementen de natuurlijke collageenproductie van ons lichaam echt verbeteren en de gezondheid van het haar helpen?

De wetenschap

Hoewel het misschien te mooi klinkt om waar te zijn, lijkt het erop dat onderzoek enkele van de claims rond collageensupplementen ondersteunt, althans voor onze huid.

In 2019 bleek uit een overzicht van 11 verschillende onderzoeken naar de voordelen van inneembaar collageen dat deze supplementen een merkbaar effect op de huid kunnen hebben.

In feite vonden twee van de onderzochte studies “opmerkelijke verbetering in huidelasticiteit en hydratatie.” En over het algemeen ontdekten de wetenschappers die de beoordeling uitvoerden dat collageensupplementen “de elasticiteit van de huid, hydratatie en dermale collageendichtheid verhogen.”

Maar hoewel er weinig langetermijnstudies zijn geweest naar de specifieke gezondheidsvoordelen van collageen voor haar, vertelde de maker van één product, Dr. Julie Russak, merkambassadeur voor NeoCell, aan Mane Addicts dat de “opname van een dagelijks collageensupplement kan … hulp bij haargroei, omdat de gezondheid van het haar van binnenuit begint.”

Bovendien suggereren duizenden positieve beoordelingen van collageensupplementen van over de hele wereld dat veel mensen ook verbeteringen in hun haargezondheid hebben opgemerkt.

Supplementen met collageen voor haar

Dus, als u geïnteresseerd bent om te zien wat collageensupplementen voor uw haar kunnen doen, zijn hier enkele producten om u op weg te helpen.

1. Zena Vloeibaar Collageen + Biotine

Op smaak gebracht met bessen, heeft deze collageendrank een hoge absorptiesnelheid, wat betekent dat je lichaam meer krijgt van wat het nodig heeft. Daarnaast bevat het ook B-complex vitamines en de meest populaire schoonheidsvitamine, Biotine. Het komt van nature voor in veel voedingsmiddelen, maar het gebruik van een supplement biedt een hogere dosis om gezond haar, huid en nagels te ondersteunen.

2. Mav Voeding Collageen Gummies

Met gehydrolyseerd collageen type één en drie (de twee typen die het meest verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van botten, spieren, huid, haar en nagels), hebben deze gummies met fruitsmaak ook vitamine B, C en E. Met duizenden lovende recensies op Amazon beloven deze supplementen gezond haar, huid en nagels te ondersteunen, evenals sterke botten en gewrichten en darmgezondheid.

3. Flamingo supplementen collageen

Een andere populaire favoriet online, Flamingo Supplements ‘Hydrolyzed Collagen Gummies bevatten ook collageen types één en drie, evenals koosjer, halal en gelatine-vrij. Ze zijn ook tropisch gearomatiseerd, waardoor het nemen van je supplementen veel gemakkelijker en lekkerder is.

4. Oude voeding Collageen Eiwit Poeder

Dit collageen eiwitpoeder is een van de best beoordeelde producten in zijn soort. Het bevat vijf verschillende soorten collageen geleverd uit kippenvis, gehydrolyseerde runderen en eierschaal collageen peptiDES. Dit poeder is gemakkelijk toe te voegen aan je eiwitcocktail, latte of water voor een snelle collageenkick. Als je op zoek bent naar een vergelijkbare veganistische optie, probeer dan Moon Juice Collagen Protect, dat 100% plantaardig is.

Collageen supplementen

Andere manieren om de collageenproductie te verbeteren

Omdat ons lichaam van nature collageen produceert wanneer we eiwitten eten, is er ook genoeg dat we qua dieet kunnen doen om de collageenvoorraden gezond te houden.

Topbronnen van eiwitten zijn rundvlees, kip, vis, bonen, eieren en zuivelproducten.

Ondertussen, voor het lichaam om het proces van het afbreken van eiwitten in aminozuren uit te voeren om collageen te maken, vereist het gezonde niveaus van ijzer en vitamine C.

Dus, naast het binnenkrijgen van veel plantaardige of op vlees gebaseerde eiwitten, moet u ervoor zorgen dat u uw dieet aanvult met ijzerrijk voedsel zoals volkoren en kikkererwten, evenals het aanvullen van vitamine C-niveaus met veel citrusvruchten, broccoli en bloemkool.

Extra bescherming

Naast het verhogen van de collageenproductie door het eten van veel eiwitten, kunnen we ook onze huid en haar (en de algehele gezondheid) helpen door het aantal dingen te verminderen dat collageen kan afbreken.

Deze omvatten oxidatieve stress, veroorzaakt door vervuiling, roken, blootstelling aan de zon en slechte voeding.

Om dit tegen te gaan, zijn er tal van voedingsmiddelen (en producten) die antioxidanten bevatten om het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress.

In termen van dieet zijn groenten en fruit enkele van de beste bronnen van antioxidanten, met frambozen en spinazie die enkele van de hoogste hoeveelheden bevatten.

Voor nog meer bescherming zijn er echter ook tal van antioxidantrijke producten die zowel op het haar als op het lichaam kunnen worden gebruikt, waardoor het wordt beschermd tegen schade door de zon en vervuiling.

Of, voor een instant hit van antioxidant goedheid, bekijk Drunk Elephant’s nieuwe Wild Marula Tangle Spray, die antioxidantrijke maagdelijke Marula en sacha inchi zaadoliën bevat om het haar te beschermen.

Gerelateerd bericht: 5 Beste eiwitbehandelingen voor haar en hoe u kunt zien of u er een nodig hebt

Het verdict

Collageen is een van de belangrijkste eiwitten die we hebben voor een gezond haar, huid en nagels. Terwijl ons lichaam het van nature produceert door het eten van vlees- en plantaardige bronnen, nemen de niveaus van collageen van nature af naarmate we ouder worden. Bovendien kunnen omgevingsfactoren zoals blootstelling aan de zon en vervuiling ook van invloed zijn op niveaus.

Dus, naast het zorgen dat we veel collageenrijk voedsel binnenkrijgen, heeft de wetenschap aangetoond dat collageensupplementen een aantal positieve effecten op ons lichaam kunnen hebben.

Om voor haar te zorgen (en uw gezondheid in het algemeen), moet u altijd supplementen kiezen die door de FDA zijn goedgekeurd. En neem ook wat antioxidantbescherming op om strengen te beschermen tegen verdere schade. Breng het glanzende haar aan.

Wil je na dit onderzoek collageen voor haar proberen?

Uitgelichte afbeelding via Instagram

Wat is collageen
Collageen impact op de gezondheid
Collageen supplementen
Bronnen van eiwitten
Dronken Olifant Tangle Spray