De beste alcoholvrije droogshampoo voor elke partylook

Mindfulness over wat er in ons lichaam gaat en wat er op hen gebeurt, moet altijd een prioriteit zijn – vooral als het gaat om producten zoals alcoholvrije haarlak. Maar wat gebeurt er als we ten prooi vallen aan eenvoudige trucs van briljante marketing en geweldige PR, vooral in haarproducten?

Net zoals er hete en trendy ingrediënten zijn, zijn er ook die aan de andere kant van het spectrum die, zoals sommigen zouden zeggen, jarenlang oneerlijk worden gedemoniseerd. Met name het concept van alcoholvrije haarlak is een modewoord dat de industrie omcirkelt vanwege de vermeende niet-drogende voordelen. Maar is alcohol werkelijk zo schadelijk als het publiek het heeft veroordeeld? Of is dit gewoon weer een voorbeeld van alternatieve feiten?

Om wat licht te werpen op deze veelbesproken kwestie, hadden we een goed gesprek over de voor- en nadelen met Unilevers hoofd R&D-expert. Leon van Gorkom. Scroll verder voor het overzicht over alcoholvrije haarlak en of het iets is dat we al dan niet uit onze must-haves moeten verwijderen, of dat het iets is om op te letten bij onze volgende drogisterijrun:

Hoi Leon! Oké, allereerst: bestaat er zoiets als alcoholvrije droogshampoo?

alcoholvrij haarlak spuiten product
Haarlak op waterbasis heeft grotere deeltjes en laat het haar natter en onhandiger aanvoelen. Aerosolen en fijne nevelalcoholsprays drogen daarentegen sneller en voelen zich beter op het haar.

“Ja, we hebben twee alcoholvrije haarlakjes in Unilever, Een is Love Beauty en Planet Light Hold &Frizz Control Kokosmelk &Witte Jasmijn Haar spray en de andere staat in de Line-up van Suave Kids; we gingen er alcoholvrij naartoe. Het is een pomp, geen aerosol. Al onze andere haarlakjes hebben wel alcohol omdat de alcohol als oplosmiddel wordt gebruikt om de stylingpolymeren oplosbaar te houden.”

Wat gaat er precies in een haarlak, of hoe werkt het?

“Dit is hoe een haarlak werkt: je hebt stylingpolymeren die moeten worden opgelost in een vloeistof. We gebruiken alcohol en dan gebruiken we een drijfgas. [Once you] druk op een knop het drijfgas zal de alcoholoplossing met de polymeren in zeer fijne druppels spuiten – dat is wat je wilt – dan verdampt de alcohol heel snel. Hoe kleiner de deeltjes (we hebben het hier over microns), hoe sneller het droogt. We noemen die watervrije haarlak, wat betekent dat er geen waterbevattende haarlak is, en ze zijn zeer efficiënt; ze drogen heel snel.”

Welke soorten houvast bieden watervrije haarlak?

“Je kunt low hold, medium hold, high hold en extra high hold hebben. Ze drogen heel snel; ze hebben een zeer fijne mist en ze voelen zich goed [on hair].”

Wat is het verschil tussen een alcoholvrije droogshampoo en een gewone alcohol haarlak?

“Alcohol haarspray voelt nat aan en droogt langzamer. Dat komt omdat je een ander soort polymeer moet gebruiken om het opgelost te houden wanneer je de alcohol vervangt door water. Het grootste probleem is dat je grotere druppels krijgt en het droogt langzamer, waardoor het natter en onhandiger aanvoelt. Hoe groter de deeltjes zijn, hoe onhandiger je haarlak zal zijn.”

Hmm. Niet erg aantrekkelijk. Droogt alcoholvrije verfshampoo je haar eigenlijk uit?

alcoholvrij haarlak volume
Haarlak op basis van alcohol is eigenlijk veilig en niet-uitdrogend, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht.

“Nee. De alcohol verdampt zo snel dat er niets met je haar gaat gebeuren.”

We hopen dat dit interview enig licht werpt op de verschillen tussen alcoholvrije droogshampoo haarlak en product met alcohol erin. Er zijn opties voor beide formules, dus wat je maar wilt, je kunt je haar stylen en haarlak gebruiken om het te doen.