De mysterieuze geschiedenis van rood haar

Minder dan 2% van de bevolking zijn roodharigen. Door de geschiedenis heen zijn ze aanbeden, geïdealiseerd, gefetisjeerd, gevreesd en veroordeeld. We vroegen Rachael Gibson, een roodharige historicus, om te wijzen op de meest intrigerende momenten in de geschiedenis van gember (een andere manier om roodharigen te beschrijven) haar, en om enkele boeken aan te bevelen, als je ervoor kiest om verder te onderzoeken. Of je nu een roodharige bent, een roodharige kent of gewoon een liefhebber bent, dit artikel heeft je gedekt!

Een overzicht van de geschiedenis van Red Hair

Door de geschiedenis heen is rood haar geassocieerd met het kwaad; vampiers, heksen en buitenstaanders werden traditioneel altijd afgebeeld met rood haar. Er zijn talloze redenen hiervoor, waaronder dat het hebben van rood haar ongelooflijk zeldzaam is (minder dan 2%, weet je nog?), en de samenleving is over het algemeen achterdochtig over iets ‘anders’, vooral als het zo erg opvallend en opvallend is. Sommige geleerden herleiden deze angst/afkeer van rood haar ook tot het geloof dat Judas, die Jezus in de Bijbel verraadde, rood haar had. Cultureel gezien wordt vaak aangenomen dat iedereen met rood haar een opvliegend karakter en een onstuimige persoonlijkheid heeft.

En toch had niet elke samenleving een negatief beeld van rood haar; in Italië en Griekenland werd het historisch gezien als zeer populair beschouwd – misschien vanwege de zeldzaamheid in deze delen van de wereld. Als we door de geschiedenis kijken, zien we dat henna ook al sinds de oudheid wordt gebruikt om rood haar te maken en erg populair was in het oude Egypte en in het Midden-Oosten. In elizabethaans Engeland was rood haar erg populair, vanwege het natuurlijke rode haar van Elizabeth I, en veel mannen en vrouwen kleurden hun haar rood om loyaliteit te tonen. In de 16e eeuw, de populariteit van Tiziano Vecelli, zoals hij in het Engels bekend stond, begon de kunst van Titiaan ook een trend voor rood haar, waarbij Italiaanse vrouwen ingrediënten gebruikten, waaronder saffraan en rabarber, om de kleur te bereiken.

In oude Griekse mythen werd gezegd dat roodharigen na de dood in vampiers veranderden, en tijdens de 16e en 17e eeuw hadden de meeste vrouwen die als heksen werden gebrandmerkt rood haar. Naar schatting zijn ongeveer 45.000 roodharige vrouwen tijdens de processen verbrand als heksen, wat een aanzienlijk deel van de bevolking is. Nogmaals, dat was waarschijnlijk te wijten aan het feit dat, omdat het hebben van rood haar zo zeldzaam is, je je onderscheidt van de massa en daarom slecht bent. Al voor de heksenprocessen beeldden 15e-eeuwse kunstwerken heksen met rood haar af.

Vijf boeken over de geschiedenis van rood haar

Als je gefascineerd bent door deze zeldzame en mysterieuze haarkleur, ben je niet de enige. Verrassend genoeg zijn er veel boeken over de geschiedenis van roodharigen en wetenschappelijke feiten in verband met de haarkleur gember. Bekijk de volgende lijst met boeken, mocht je besluiten om meer te weten te komen.

#1: Red: A History of the Redhead, door Jacky Colliss Harvey, is geschreven voor een breed scala aan lezers. Dit boek beschrijft de geschiedenis van rood haar door de eeuwen heen, verdrijft mythen en versterkt de speciale aard van roodharig zijn, waarbij verschillende perspectieven (wetenschap, politiek, religie, feminisme, seksualiteit en kunst) met elkaar worden verbonden.

#2: The Big Redhead Book: Inside the Secret Society of Red Hair, door Erin La Rosa, verbindt popcultuur en historische achtergrond, feiten en statistieken, evenals grappige persoonlijke verhalen over het zijn van een gember. Of je nu rood haar hebt, iemand kent met rood haar of gewoon een liefhebber bent, dit boek is een geweldig boek om mee te beginnen.

#3: A Field Guide to Redheads: An Illustrated Celebration, door Elizabeth Graeber, presenteert een pantheon van 100 beroemde roodharigen, zowel echte als fictieve (van David Bowie en Sylvia Plath tot Woody Woodpecker). Dit schattige boek is een genot om naar te kijken, maar ook een interessante avond om te lezen, en kan een geweldig cadeau zijn voor een roodharige die je kent.

#4: Roots of Desire: The Myth, Meaning and Sexual Power of Red Hair, door Marion Roach, is een geestig onderzoek naar wat het betekent om een roodharige te zijn. De auteur, zelf met een hoofd vol rood haar, neemt een kijkje in de wetenschap achter haarkleur en de rollen die roodharigen in de loop van de tijd hebben gespeeld. Dit boek zit vol met verbluffende historische feiten en inspiratie.

#5: An Esoteric History of Red Hair, door N.R. Scott, duikt in enkele van de meer esoterische ideeën die verband houden met roodharigen en hun speciale “krachten”. Het boek is gebaseerd op verhalen van interessante historische personages die rood haar hadden.

Boeken over roodharigen

Als je dit artikel leuk vond, zul je dol zijn op het Instagram-account van Rachael genaamd @thehairhistorian. Deze blog combineert haar passies voor kunst en haargeschiedenis. Rachael heeft uitgebreide kennis van de geschiedenis van de kappersindustrie, inclusief de trends, technieken, hulpmiddelen en de bredere culturele impact van haar.

Fgesatureerde afbeelding via Instagram