De ultieme gids voor het bleken van haar thuis

Het veranderen van je haarkleur is de beste manier om een gloednieuwe look te krijgen. Het kan echter iets ingewikkelder zijn dan alleen het aanbrengen van haarverf op je lokken als je donker haar hebt. Als je meer dan een paar tinten lichter wilt gaan, moet je waarschijnlijk je haar bleken.

Het goede nieuws is dat u geen afspraak hoeft te maken met een colorist – met de juiste voorzorgsmaatregelen en producten kunt u uw eigen haar veilig thuis bleken.

Je eigen haar thuis bleken 101

Het bleekproces kan ernstige haarschade veroorzaken, maar het nemen van de juiste aanpak zorgt voor een soepele en veilige ervaring. In wezen moet je weten wat je moet doen voorafgaand aan de bleeksessie, hoe je je haar stap voor stap kunt bleken en welke haarverzorgingsroutine je zal helpen je lokken te versterken en een mooie kleur te behouden. We duiken verder in op deze drie punten.

#1: Hoe zich voor te bereiden op bleken

Voordat u zich haast om een bleekmengsel te bereiden en het op uw kostbare lokken aan te brengen, moet u enkele belangrijke dingen ontdekken die u zullen helpen het meest geschikte product te kiezen en de optimale tijd te bepalen om het bleekmiddel op uw haar te laten zitten. Je moet ook een strengtest doen en je haar verzorgen om het in zijn beste conditie te brengen.

Zoek uit welk niveau je haar is en hoe het lift

Voor het bleken van je haar heb je bleekpoeder of vloeistof en een ontwikkelaar nodig. De ontwikkelaar opent je haarschubben zodat het pigment de haarschacht kan verlaten. Ontwikkelaars komen in verschillende volumes peroxide en de keuze van de ontwikkelaar die het beste bij u past, hangt direct af van uw haarniveau.

Kortom, haarniveaus betekenen hoe donker of licht je haar is: op een schaal van 1 tot 10 verwijst 1 naar zwart haar, terwijl 10 staat voor de lichtste blonde haarkleur.

Ontwikkelaars variëren op hun beurt van 10 volume tot 40 volume, hoe hoger het volume, hoe groter het bliksemeffect:

 • 10 Volume (3%) Ontwikkelaar: Dit type oxidatiemiddel is ontworpen voor een geval waarin uw huidige haarkleur zeer dicht bij de gewenste is. Dit product is de beste keuze voor een zachte, 1 tot 2 niveaus verlichting. Als je echter donker haar hebt en de kleur van je keuze een grote verlichting vereist, werkt de ontwikkelaar van volume 10 niet.
 • 20 Volume (6%) Ontwikkelaar: Een volume 20-ontwikkelaar kan 2 tot 3 liftniveaus bieden, wat voldoende is, laten we zeggen, om lichtbruin haar naar een medium blonde tint te brengen. Deze concentratie is echter niet in staat om bruin haar binnen een enkele bleekronde naar blond te tillen.
 • 30 Volume (9%) Ontwikkelaar: Deze concentratie waterstofperoxide werkt als magie als je doel is om een lift van 3-4 niveaus te bereiken. Het is echter sterk genoeg om hoofdhuidirritatie te veroorzaken.
 • 40 Volume (12%) Ontwikkelaar: Ten slotte is een volume 40-ontwikkelaar de enige die een lift tot acht niveaus kan bieden. Hoewel het perfect is wanneer je een leeg canvas nodig hebt om een nieuwe tint aan te brengen, is het een no-brainer dat deze concentratie de zwaarste van allemaal is, dus het kan hoofdhuidverbrandingen veroorzaken als het verkeerd wordt gebruikt.

Dat gezegd hebbende, je haar is uniek en kan min of meer koppig zijn om te liften. Dit is de reden waarom je het bleekmiddel moet testen: neem één streng van de onderste laag en bleekmiddel zoals je van plan bent, en beoordeel vervolgens hoe goed het bleekmiddel werkte. Idealiter zal het bleekmiddel je haar verwerken tot een lichtblonde kleur zonder breuk te veroorzaken.

Als je oranje haar krijgt na het bleken, moet je een sterkere ontwikkelaar gebruiken, het langer in je haar houden of je haar lichter bruin of rood maken en een geleidelijke overgang naar een lichtere kleur plannen.

Test de porositeit van uw lokken

In termen van haarbleking geeft de porositeit van het haar aan hoe goed je haar kleur of vocht aankan. De tijd dat je het bleekmengsel op je haar laat zitten, hangt direct af van deze functie.

Het uitzoeken van de porositeit van je haar is zo eenvoudig als taart. Alles wat je nodig hebt is om een paar haarlokken te nemen (zorg ervoor dat ze schoon en productvrij zijn) en ze in een kom gevuld met lauw water te plaatsen. Kijk nu wat er gebeurt:

 • Als je haar onmiddellijk zinkt, is je porositeit hoog;
 • Als het geleidelijk zinkt, is dit een teken van normale haarporositeit;
 • Ten slotte, als het na vijf minuten niet zinkt, is je porositeit laag.

Dames met een lage porositeit zullen waarschijnlijk wat meer tijd nodig hebben om de lokken te verwerken, terwijl dames met een hoge haarporositeit uiterst voorzichtig moeten zijn met het bleekmiddel – dergelijk haar absorbeert chemicaliën als een spons.

Zorg voor de goede conditie van je haar

Je belangrijkste taak is om je lokken zo gehydrateerd mogelijk te houden voordat jee bleekdag. Op deze manier heeft het bleekmiddel minder kans om je haar te beschadigen en de lokken droog en pluizig te laten. Om uw lokken te helpen vocht vast te houden, begint u regelmatig met het gebruik van vochtinbrengende shampoos en conditioners een maand voordat u het bleekmiddel aanbrengt. Gebruik ook een hydraterend haarmasker of kokosolie voor het diep conditioneren van je haar een week voor de sessie.

Voor een veiligere en succesvollere verlichting, vermijd het gebruik van warmtehulpmiddelen zoals uw föhn of platte en krultangen gedurende ten minste twee weken voor het bleken – laat uw lokken over de hitteschade heen komen.

Vergeet ook niet dat bleekmiddel het beste werkt op maagdelijk, onbewerkt haar, omdat eerder gekleurd haar fragmentarisch kan opheffen. Vermijd dus het verven van je haar gedurende ten minste drie maanden voordat je het bleekt als je kunt of laat de professional aan het werk.

Maak alles klaar

Hoewel je meestal alle producten en hulpmiddelen in je haarbleekset vindt, moet je ervoor zorgen dat je deze items bij de hand hebt voordat je allemaal begint:

 • Lightener (vloeistof of poeder) en ontwikkelaar;
 • Sommige oude kleding of een beschermende jurk (peroxide is berucht om het beschadigen van stoffen!);
 • Tint penseel;
 • Plastic of glazen mengkom;
 • Handschoenen;
 • Douchemuts of plastic zak;
 • Staartkam (voor het doorsnijden van je haar);
 • Haar clips;
 • Shampoo en conditioner.

Voor een veiligere verlichting raden coloristen aan om je haar niet minstens één dag voor de sessie te wassen. Natuurlijke oliën die je hoofdhuid bedekken, fungeren als een barrière tussen je huid en het bleekmiddel, waardoor het proces veiliger en minder pijnlijk wordt.

#2: Hoe je je eigen haar thuis kunt bleken

Het belangrijkste geheim om je haar thuis met succes te bleken, is het volgen van de specifieke instructies voor het product dat je hebt gekozen. Ook sectie en doe de wortels als laatste moet je mantra zijn. Hier is een stap voor stap van wat te doen.

Bereid de plaats en het mengsel voor

Kies om te beginnen een goed geventileerde ruimte voor je haarverlichtingssessie. Zorg ervoor dat de kamer voldoende verlichting heeft. Je hebt ook een spiegel en een tafel nodig om het gereedschap op te plaatsen. Wanneer je dit klaar hebt, trek je de handschoenen aan en meng je de bliksem en de ontwikkelaar zoals de instructies zeggen.

Sectie Je Haar

Verdeel je haar in vier kwadranten – verticaal langs de middelste lijn, dan horizontaal, ongeveer boven je oren. Pin de secties met behulp van haarclips. Je zult bleekmiddel op nog kleinere secties moeten aanbrengen, maar dit zal om te beginnen een goede sectie zijn.

Breng de Bleach aan

Begin met het aanbrengen van het product aan de achterkant van je hoofd – het haar neemt hier het bleekmiddel langzamer op dan aan de bovenkant, dus het zal meer tijd kosten om het resultaat te bereiken. Neem een paar strengen in elke haarsectie en verzadig ze met het product, waarbij je de wortels overslaat.

Waarom is dit belangrijk? Het haar dicht bij de hoofdhuid verwerkt sneller vanwege je lichaamswarmte, dus je loopt het risico dat de eerste centimeter van je haar er een niveau lichter uitziet dan de rest van het haar. Om “hete wortels” te voorkomen, brengt u het product op een centimeter afstand van de hoofdhuid op het hele hoofd aan.

Wanneer je klaar bent met de onderste delen, begin je met het aanbrengen van het bleekmiddel aan de bovenkant. Zodra alle strengen bedekt zijn met het bleekmiddel, ga je terug om de wortels te verzadigen. Doe tot slot een douchemuts of plastic zak om en laat het bleekmiddel zitten. De verwerkingstijd is afhankelijk van het product dat u gebruikt en het gewenste resultaat, dus zorg ervoor dat u de aanbevelingen van de fabrikant zorgvuldig leest.

Was het weg

Wanneer je haar volledig is verwerkt, was je het voorzichtig uit met je gewone shampoo. Houd er rekening mee dat het beter is om lauw water te gebruiken. Stop niet voordat je zeker weet dat je het bleekmiddel volledig hebt uitgespoeld. Breng vervolgens vochtinbrengende conditioner aan op het natte haar, laat het een paar minuten zitten en spoel het uit. Dan is het essentieel om je gebleekte manen aan de lucht te laten drogen.

Handel op basis van de resultaten

Je wordt misschien niet in één keer verliefd op het resultaat. Het is oké als het haar er geel uitziet – het heeft alleen verdere toning of een bleekbad nodig. Als je donker, oranje haar krijgt, moet je het misschien opnieuw bleken. Om aanzienlijke schade te voorkomen, is het cruciaal om je lokken voldoende tijd te geven voor herstel, dus wacht minstens drie dagen voordat je een nieuwe sessie begint.

#3: Hoe zorg je voor geblondeerd haar

Van donkerbruin naar lichtere lokken gaan is een high-impact overgang, en dit gaat over zowel je haarconditie als je nieuwe look. Zelfs zonder grote lifting resulteert een bleekbehandeling vaak in een droge en ruwe textuur en beginnen koperachtige tinten er snel in te sluipen. Het betekent echter niet dat je moet weigeren om de platinablonde van je dromen te krijgen. Luister in plaats daarvan naar een paar handige tips over hoe je voor je verse proces kunt zorgened haar.

Hydrateren. Hydrateren. Hydrateren

De komende weken nadat je je haar hebt gebleekt, is je belangrijkste missie om je verzwakte lokken te hydrateren en hun zachtheid en glans te herstellen. Sla hiervoor vochtinbrengende conditioners in en schuw doe-het-zelfmaskers niet – biologische producten werken als magie als het gaat om het herstellen van beschadigd haar.

Focus op speciale zorg

Vers geblondeerde lokken zijn extreem kwetsbaar voor hittestylingschade, wat betekent dat je moet voorkomen dat je je haar föhnt, krult of rechttrekt tijdens de eerste weken na het bleken van je haar. Gebruik ook sulfaatvrije shampoo en haarproducten met meer biologische ingrediënten.

Koop wat paarse shampoo

Gebleekte lokken hebben de neiging om na verloop van tijd messing te worden, maar maak je geen zorgen – je kunt de ongewenste warme tinten bestrijden door om de week je gewone shampoo te vervangen door paarse shampoo.

Houd er rekening mee dat je minstens twee weken moet wachten nadat je je haar hebt gebleekt voordat je de paarse shampoo gaat gebruiken. Je lokken zullen de eerste weken na het lichter worden poreus en zeer absorberend zijn, en paars getinte producten kunnen je haarkleur veranderen.

Vergeet niet dat doe-het-zelf haarverlichting alleen oké is als je gezond haar hebt, de basiskleurwetenschap begrijpt en de richtlijnen zorgvuldig volgt. Anders kun je eindigen met vlekkerige kleuren en ernstige haarschade. Dus als u momenteel problemen ondervindt zoals kroezen, droogheid en breuk, wordt het ten zeerste aanbevolen om de bleekklus over te laten aan een kapper of professionele colorist.