Glutenvrije shampoo: wat is het? En wie het nodig heeft

De gluten-averse behoefte om te luisteren: het is niet nodig om in paniek te raken over de huidige stand van zaken van je haarverzorging. Om de recente hype over glutenvrije shampoo te begrijpen, moeten we allemaal begrijpen wat gluten is. Gluten is een combinatie van twee eiwitten (prolaminen en glutelinen) die in de meeste granen zoals tarwe, gerst en rogge worden aangetroffen. Het werkt als een soort lijm, waardoor het deeg zijn elasticiteit en vorm krijgt. Klinkt vrij onschuldig, toch? Nou, niet voor mensen met glutenintolerantie, wat een onvermogen is om dit specifieke eiwit te verteren.

Het kan variëren van een milde gevoeligheid zoals een tarwe-allergie tot volledige coeliakie, een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigt en leidt tot ondervoeding.

glutenvrije shampoo
Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, rogge, haver en gerst.

Dat geldt ook voor glutengevoelige mensen. werkelijk glutenvrije shampoos nodig? Welnu, dit hangt allemaal af van uw gevoeligheidsniveau. Tarwe is een veel voorkomend ingrediënt in veel haarverzorgingsproducten zoals mousse en haarlak, omdat het elasticiteit kan bieden, maar omdat shampoos en conditioners helemaal niet bedoeld zijn om te worden gegeten of ingenomen, vormen ze geen hoog risico zoals producten in de voedings- en drankenindustrie.

Voor degenen die ernstig gevoelig zijn voor tarwe, kunnen ze echter merken dat het overschakelen naar tarwevrije producten het risico op hoofdhuidirritatie kan helpen verlagen, vooral als dat haarproduct langdurig op de hoofdhuid blijft zitten, zoals in het geval van haarkleur- en stylingproducten.

Om meer licht te werpen op het glutendebat (en om u kostbare tijd te besparen van het doorzoeken van de interwebs voor die potentiële glutenvrije shampoolijst!), Spraken we met Unilever’s R&D-expert Leon van Gorkom. Scroll verder:

Wat gebeurt er als je glutengevoelig bent?

glutenvrije shampoo
Mensen met glutengevoeligheid reageren negatief op koolhydraten op basis van tarwe, zoals brood en pasta.

“Je zou je moeten onthouden van tarwe-gerelateerde producten. Gluten is een specifiek eiwit in tarwe. Maar nogmaals, dit is echt meer voor mensen met ernstige allergische reacties – die mensen willen misschien shampoos hebben die geen tarwe bevatten. Sommige merken gebruiken gemodificeerde tarwe in hun shampoos, maar ik denk dat er veel shampoos zijn zonder tarwe erin [that you can use].”

Zijn glutenvrije shampoos een nieuwe trend?

meisje dat haar haar wast
Leer hoe glutenvrije shampoos u ten goede kunnen komen.

“Het is een oude trend. De volgende zou veganistisch zijn, wat betekent dat je geen dierlijke bijproducten kunt hebben; glycerine heeft bijvoorbeeld twee bronnen: plantaardige olie en dierlijk vet. Als we een claim willen maken dat [the product is] veganistisch, we kunnen alleen glycerine gebruiken [for hair] van een plantaardige basis. En dit zou zich vertalen naar alles waar mensen ingrediënten gebruiken, zelfs in de toeleveringsketen.”

Wist je dat de meeste duivenshampoos glutenvrij zijn? Enkele van onze favoriete Dove Shampoos zijn: Dove Care &Protect Purify &Hydrate Shampoo, Dove Voedende Rituelen VersterkenDe Rituele Shampooen Dove Dagelijkse Vocht Shampoo.

Noot van de redactie: Als u een glutenallergie heeft en irritatie ervaart na het wassen, controleer dan uw etiketten om te zien of ze rode vlag ingrediënten bevatten. Probeer te zien of uw symptomen verminderen na het overschakelen en neem vervolgens een weloverwogen beslissing over het beste was- en verzorgingssysteem voor u.