Hier is hoe en waarom uw haartextuur verandert naarmate u ouder wordt

Ouder worden, zoals we het kennen, is zeker een mooi ding op zich, maar het kan ook ongelooflijk frustrerend zijn. Je vindt je perfecte remedie tegen de ene kwaal, om een week later getroffen te worden door de volgende in wat lijkt op een eindeloze saga van lichamelijke veranderingen. Dus wat is het met ouder worden en je haar dat zo verandert, – we hebben het over dunner worden, kleurverandering, grofheid en krul – en wat moeten we er in hemelsnaam aan doen?

Het goede nieuws is dat het enigszins omkeerbaar kan zijn. Daarmee bedoel ik dat je haar negatief kan reageren op een of meer factoren in je leven die gemakkelijk kunnen worden veranderd. En hoewel het misschien nog steeds genetisch is, zijn er een aantal dingen die je misschien kunt doen om je anders weerbarstige haar te repareren om het terug te krijgen naar zijn oude glorie.

Fluctuerende hormonen

Laten we eerlijk zijn, er zijn veel redenen waarom je hormonen de shuffle kunnen doen. Het kan anticonceptie, menstruatie, zwangerschap of gewoon leeftijd zijn (hallo menopauze)! Al deze kunnen een aantal veranderingen in je haar veroorzaken. Een aanzienlijk verlies van oestrogeen zorgt ervoor dat de haarzakjes krimpen, wat kan leiden tot een vermindering van de dikte van het haar. Bovendien, tijdens de menopauze, oestrogeen niveaus hebben de neiging om te dalen en worden vervangen door androgeen. Deze stijging resulteert vaak in een fijnere textuur en kan ook verschillende signalen naar je haarzakjes sturen, waardoor hun vorm fysiek verandert en een krul ontstaat waar je haar vroeger recht was, of omgekeerd.

Een manier om dit te bestrijden is om van nature oestrogeen-verzadigde voedingsmiddelen in uw dieet te introduceren, zoals noten, zaden, plantaardige eiwitten zoals tofu en sojabonen, bessen en rode wijn. Hoewel postpartum haaruitval extreem lijkt, is het tijdelijk en simpelweg te wijten aan het feit dat je lichaam weer op het goede spoor komt. Natuurlijk, als u denkt dat dit te wijten is aan een verandering in anticonceptie, praat dan met uw arts over wat uw andere opties kunnen zijn.

Milieugevaren

Is het je ooit opgevallen dat je haar op een vochtige dag een eigen geest lijkt te hebben? Dat komt omdat watermoleculen als kleine magneten zijn die aan je haar trekken en veel meer waterstofbruggen creëren dan in een droger klimaat zou gebeuren. Dit zorgt ervoor dat het op verschillende manieren reageert, d.w.z. golvend of krullend wordt. Hard water kan ook schade aanrichten aan uw sloten, omdat het verontreinigd kan zijn met chloor, calcium, magnesium of andere agressieve chemicaliën. Dit kan ervoor zorgen dat je haar droog en dof lijkt.

Een eenvoudige manier om beide te corrigeren, is door een hydraterende shampoo te gebruiken. Deze shampoos en conditioners zijn niet alleen hydraterend, brengen leven terug in je haar, maar kunnen ook ongelooflijk herstellend zijn. Ze kunnen werken om breuk en gespleten haarpunten te herstellen en het haar te versterken tegen toekomstige schade.

Verlies van collageen en eiwitten

Hoewel collageen het meest bekend staat om zijn vermogen om rimpels en cellulitis op afstand te houden, is het ook een belangrijke speler in de gezondheid van je haar. Naarmate we ouder worden, begint ons lichaam van nature minder collageen te produceren. Verrassend genoeg begint deze verandering meestal rond de leeftijd van 25 jaar, maar zoals we nu weten, speelt het haarzakje een grote rol in de textuur van ons haar. Dus als onze huid elasticiteit verliest en de follikel zwakker wordt, is het niet zo verwonderlijk dat haar het volgende is dat wordt aangetast. Collageen werkt als een antioxidant, die je lichaam gebruikt om vrije radicalen te bestrijden, of de opbouw van milieuverontreinigende stoffen op de hoofdhuid, en veroorzaakt vervolgens schade en dunner worden aan het haar zelf. Het kan ook leiden tot voortijdige vergrijzing.

Daarnaast kan te veel of een gebrek aan eiwitten in uw dieet de boosdoener zijn. Eiwit functioneert om fijn of medium haar te ondersteunen, waardoor het kracht en zijdeachtigheid krijgt. Als je echter dik, krullend haar hebt, kan te veel eiwit precies het tegenovergestelde doen, wat resulteert in ruwe, broze of droge lokken.

Er zijn een paar manieren om meer collageen in je routine te introduceren, waaronder shampoos, met collageen doordrenkte vita-gummies en poeders die je in voedsel kunt mengen, zoals smoothies, koffie en zelfgemaakte energiehapjes zoals deze frambozenchocolade. Wat eiwitten betreft, is de voorgestelde hoeveelheid dagelijkse inname ongeveer 0,36 gram eiwit per pond lichaamsgewicht. Je kent je lichaam echter het beste, dus wees niet bang om te experimenteren en te zien wat het beste voor je werkt.

Routine, Routine, Routine

We weten allemaal dat te veel stress gedurende te lange tijd ons kan katapulteren in vroegtijdige veroudering, wat resulteert in haaruitval, dunner wordend haar en haar dat grijs wordt. Wat je je misschien niet realiseert, is dat de haarhergroeicyclus vier tot zeven jaar duurt, wat betekent dat elke vier tot zeven jaar elke haarlok volledig wordt vervangen door een nieuwe. Deze nieuwe manen hebben waarschijnlijk zijn eigen set eigenschappen die er al dan niet uitzien en aanvoelen als de oude.

We bombarderen voortdurend ons haar with heat tools, styling producten, over-brushing, en over-cutting. Warmte en kleur kunnen het haar beschadigen, terwijl overmatig gebruik van producten de poriën kan verstoppen en schade aan de follikels zelf kan veroorzaken. Terwijl je lichaam voor het haar zorgt door het opnieuw te laten groeien, kun je de New Dawn hoofdhuidreiniger van Better Not Younger proberen om het die extra boost te geven. Merk op dat dit ook kan helpen met die vrije radicalen die we eerder noemden.

Er zijn een alarmerende hoeveelheid schijnbaar minuscule factoren die ervoor kunnen zorgen dat de textuur van je haar verandert. Hoewel bepaalde veranderingen onvermijdelijk zijn, zoals dunner worden en vergrijzen, zijn er zeker manieren om deze processen te vertragen en zelfs enkele voortijdige effecten om te keren. De belangrijkste dingen die ik aanbeveel om goed op onze eiwitinname te letten, als je je haar vaak kleurt of verwarmt en de soorten producten die je op je haar aanbrengt. Als geen van deze de boosdoener lijkt te zijn, probeer dan textuurveranderingen te bestrijden met speciaal geformuleerde producten, voeding en supplementen, omdat ze een ongelooflijk verschil kunnen maken. En vergeet natuurlijk niet om water te drinken.

Uitgelichte afbeelding via Instagram