Hoe Aloë Vera Shampoo je haar ten goede komt

Denk aan vroeger, toen aloë vera shampoo Niet een ding? Ja, wij ook niet. Deze wonderplant bestaat al duizenden jaren en er wordt gezegd dat hij alles kan genezen, van glaucoom tot zonnebrand, afhankelijk van wie je het vraagt. Niet langer beschouwd als een “trendy” ingrediënt in haarverzorging – het wordt al tientallen jaren aangeprezen als een hydraterend supplement in shampoos en conditioners, om nog maar te zwijgen van de vele, vele jaren als een vermeend medicinaal en cosmetisch middel – de meesten van ons zijn zich goed bewust van de talloze claims die worden gemaakt van de talloze voordelen.

Maar hoeveel zijn er waar? “Als je aloë vera gebruikt als marketingingrediënt versus een functioneel ingrediënt, is dat een enorm verschil”, zegt Unilever R&D-expert Leon van Gorkom. Dus is aloë vera shampoo gewoon een ander deel van de botanische hype in haarverzorging? Lees verder terwijl we de waarheid scheiden van het nepnieuws:

aloë vera shampoo aloë plant
Beschouwd als een vetplant (of een plant die water opslaat in zijn bladeren), bevatten de bladeren van de aloë vera-plant een gel die al lang wordt geprezen om zijn medicinale en cosmetische voordelen.

We vroegen Leon’s hulp om precies te bepalen hoe aloë vera zijn stellaire rep kreeg, en of dit nog steeds geldt wanneer het wordt gesynthetiseerd in een haarverzorgingsformaat.

Er is tegenwoordig veel tegenstrijdige informatie over aloë vera, zelfs zeggend dat het potentieel toxische bijwerkingen heeft.

Leon: We gebruiken aloë vera in sommige shampoos; we gebruiken niet echt veel. Toxiciteit hangt altijd af van het feit of u te veel gebruikt. Als je kijkt naar aloë vera-gel – de pure gel die je krijgt als je het blad opensnijdt – is die gel voor 99 procent water. De 1 procent [is] Vaste stoffen; veel van die ingrediënten die erin zitten, zijn suikerderivaten die het die gelatineuze aard geven.

Waarom denk je dat aloë vera zo’n gewild ingrediënt is?

Leon: Aloë vera wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege zijn wondgenezende eigenschappen en zijn hydraterende eigenschappen. Het is geweldig als je een brandwond hebt: het voert de warmte af en vormt een beschermende laag – als je een brandwond hebt, komen de meeste complicaties voort uit het feit dat de hitte niet naar buiten komt, dus je moet de hitte kwijtraken, maar het moet ook [about preventing] de bacteriën komen in de wond. Dus als je een aloë vera-gel hebt, is dat een soort gelatineus materiaal [on the affected area], het houdt de lucht en de bacteriën weg.

Wat die 1 procent vaste stoffen betreft, er zitten zoveel moleculen in dat ik er zeker van ben dat er enkele zijn die antimicrobiële voordelen kunnen hebben.

aloë vera shampoo dik zwart haar
Fans van aloë vera prijzen de voedende, hydraterende effecten voor gezonder uitziend haar. Foto credit: indigitalimages.com

We hebben allemaal gehoord over die haarhack van het wrijven van een gesneden aloë vera-stengel in je hoofdhuid om de haargroei te stimuleren. Is hier enige waarheid in, of wat dat betreft, zal aloë vera shampoo bijdragen aan de haargroei?

Leon: Ik heb geen sluitend bewijs gezien dat dit het geval is. Maar als je hoofdhuid in relatief gezonde conditie is (en de meeste hoofdhuiden hebben de neiging om in gezonde conditie te zijn), is er heel weinig dat een shampoo of conditioner daaraan bijdraagt. Seborrheic dermatitis zal bijvoorbeeld niet noodzakelijkerwijs leiden tot haaruitval; je krijgt haaruitval omdat je de hele tijd aan je hoofdhuid begint te krabben omdat het jeukt. Het is fysieke irritatie. Laten we zeggen dat je hoofdhuid in zeer slechte staat was – aloë vera zou dan helpen om de hoofdhuid in een betere conditie te brengen, dus je zou kunnen zeggen dat het enkele voordelen zou kunnen hebben.

Oké, maar wat kan aloë vera shampoo beweren te doen?

De meeste claims zouden verband houden met hydratatie; de suikers in de aloë vera gel zouden gelen met water, dus als je dat in je haar had laten doordringen, zou je wat hydratatie krijgen. Het hangt allemaal af van welke concentraties je gebruikt.

* Als je een fan bent van aloë shampoo en dol bent op de hydraterende, verzachtende effecten, kun je een kijkje nemen Suave Professionals Houtskool &Aloë Vera Clarifying Shampoo en Suave Professionals Houtskool & Aloë Vera Verhelderende ConditioNer die is doordrenkt met houtskool en aloë vera die, wanneer gebruikt als een systeem, het haar zachtjes reinigt en droge lokken voedt. Voor een revitaliserende douche-ervaring, probeer Suave Essentials Aloë &Waterlily Shampoo |, die is doordrenkt met een mix van aloë en vitamine E en heeft een frisse, zoete geur van aloë en waterlelie.