Hoe je kunt stoppen met het aanraken van je haar en waarom je dat zou moeten doen

In de films wordt het spelen met haar en het in een cirkel draaien al lang geassocieerd met flirten. In werkelijkheid is het vaak een vervelende gewoonte die je haar schaadt en spreekt van stress en angst.

Lees verder om te weten waarom je je haar beter met rust kunt laten en welke oefeningen je zullen helpen om te stoppen met het zo vaak aanraken van je haar.

Waarom spelen vrouwen met hun haar?

De meeste vrouwen zullen het erover eens zijn dat het aanraken van haar, het draaien van de uiteinden, het constant terugtrekken van het haar uit het gezicht, het strelen van je manen en andere tekenen van het “hand-in-haarsyndroom” allemaal onbewuste acties zijn. Maar waarom doen we ze toch?

De psychologie heeft hier een antwoord: deze acties zijn geruststellend. Veel vrouwen klampen zich vast aan hun haar als een bron van zelfvertrouwen en raken het aan wanneer ze hun zelfbezit willen herwinnen. Evenzo, wanneer vrouwen niet tevreden zijn met hoe hun haar eruit ziet of voelt en dit hun zelfrespect schaadt, gebruiken ze friemelen met haar als de manier om hun kapsel te “repareren” of er op zijn minst van af te leiden.

Merk op dat als de gewoonte begon als een rustgevende activiteit, maar slechts een gewoonte blijft, mensen je lichaamstaal nog steeds op deze manier kunnen “lezen”. Stel dat je je haar meerdere keren aanraakt tijdens een sollicitatiegesprek. Dit zal niet worden begrepen als trots op je zorgvuldig geselecteerde kapsel voor een sollicitatiegesprek, maar als je gebrek aan zelfvertrouwen en onbehagen.

Er is niets mis mee om je haar af en toe op zijn plaats te zetten. Toch, als je je haar de hele tijd vaak aanraakt, kan dit een symptoom zijn van een angststoornis en kan het zich ontwikkelen tot trichotillomanie – dwangmatig haartrekken dat zichtbaar haarverlies veroorzaakt.

Gerelateerd bericht: 5 tips voor het leven met trichotillomanie op basis van mijn eerlijke verhaal

Blijf je bewust van wanneer en hoe vaak je je haar een dag of twee aanraakt of trekt om te begrijpen of je deze gewoonte hebt en hoe erg het is.

Is Twirling slecht voor je haar?

Wanneer ons haar er vettig, droog en pluizig uitziet, geven we het maar al te graag de schuld aan hittestyling, verkeerde producten of koud weer. In feite kan het vaak aanraken van haar gedurende de dag net zo schadelijk zijn. Hier zijn de negatieve gevolgen van friemelen met haar om rekening mee te houden:

  • Vettigheid en vuil. Onze handen verzamelen oliën en vuil die in ons haar terechtkomen wanneer we het aanraken. Dit zorgt ervoor dat ons haar er vettig uitziet, veroorzaakt frequent wassen en verstopt de hoofdhuid en haarzakjes. Handen en aanrakingen verspreiden ook virussen, waarvan we de laatste tijd maar al te vaak worden herinnerd.
  • Vochtverlies. Het strelen van haar kan worden veroorzaakt door de wens om het gevoel van droogheid te kalmeren; het maakt de zaken echter alleen maar erger. Door haar aan te raken, ontdoen we het van zijn natuurlijke oliën (degenen die het haar er glanzend en gezond uit laten zien), waardoor het nog meer droogheid en breuk veroorzaakt.
  • Kroezen, knopen en gespleten haarpunten. Hoe verleidelijk het ook is om met spoelen te spelen, krullende meisjes wordt geleerd om niet met hun haar te friemelen om kroezen onder controle te hebben. Nu is het tijd om van hen te leren, omdat mechanische stress leidt tot gespleten haarpunten en haarbreuk.
  • Haar dunner worden. Als je je haar draait, kun je onbedoeld wat haren uittrekken. Dit is schadelijk voor de follikel, die traint om na verloop van tijd geen nieuwe haren te produceren. Herhaaldelijk plukken kan infecties en kale plekken veroorzaken.

5 manieren om handen van je haar af te houden

Nu je weet dat de gewoonte niet ongevaarlijk is, wil je er misschien voor eens en voor altijd vanaf. Gelukkig weten we hoe:

#1: Zorg goed voor je haar

Zoals hierboven vermeld, wilt u misschien uw haar vaker aanraken als u zich niet op uw gemak voelt met uw kapsel of wanneer uw haar droog en broos aanvoelt. Dus waarom zou je niet beginnen met het krijgen van een goed kapsel en je inzetten voor een goede haarverzorging?

Als je het verlangen voelt om je haar vaak overdag op zijn plaats te zetten, overweeg dan korte kapsels en kapsels die je haar weghouden van je gezicht. Als lange knallen je aansporen om het uit je ogen te halen, kun je beter dit kapsel weigeren.

#2: Bezet je handen

Als je met je haar speelt omdat je houdt van hoe het voelt – dit is vaak het geval met krullende meisjes die graag tijd doorbrengen met hun handen begraven in hun grote haar – kan het krijgen van een mooi fidget-speeltje helpen.

Zorg ervoor dat je kubus- of knijpspeelgoed bij je is wanneer je je wilt concentreren op je werk of, vice versa, je verveelt en dingen gedachteloos doet. Dit zijn vaak de momenten waarop we ons haar het meest storen.

#3: Style Haar in een Updo

Het stylen van haar in een updo of minstens half updo of het vlechten van een strakke vlecht kan ook helpen: door haar weg te trekken van je gezicht, wordt het buiten het bereik van je vingers. Blijf bij zo’n hairstyles voor een tijdje om de gewoonte te doorbreken.

Vrouwen die haar omhoog trekken in een paardenstaart

Pexels / Karolina Grabowska

#4: Wikkel je haar

Headwrap is een ander beschermend kapsel dat je zal helpen los te komen van het hands-in-hair syndroom. Als je niet goed bent in het stylen van zijden sjaals, knoop er dan achteloos een als je thuis bent of trek gewoon een motorkap aan. Dit zal je eraan herinneren om je haar niet aan te raken en onbewuste pogingen om dit te doen voorkomen.

#5: Train Mindfulness

De laatste aanbeveling kan wel eens de eerste zijn. Omdat we ons haar aanraken zonder het zelfs maar te merken, is het bewust worden van de praktijk de eerste stap om het achter ons te laten.

Ten tweede, zodra spelen met haar wordt geassocieerd met stressverlichting, zal mindfulness je helpen beseffen wat je angstig maakt en zal het op zichzelf een goede stressverlichting zijn voordat je alternatieve copingtechnieken vindt.

Van je haar houden betekent niet dat je het de hele tijd moet aaien en strelen. Draag je kroon met vertrouwen en waardigheid en vecht tegen je drang om hem aan te raken.