Hoe maak je een haarborstel schoon en waarom je het vaker zou moeten doen

We gebruiken ze elke dag en vertrouwen erop dat ze ontkruimelen, ontwarren en over het algemeen temmen, maar hoeveel aandacht besteden we aan onze haarborstels?

Of de jouwe nu rond, peddel-, borstel- of zwijnenhaar is, de realiteit is dat borstels naast het gladstrijken van haar ook kunnen eindigen met het verzamelen van reservelokken, dode huid, productopbouw en olie, waardoor ze minder effectief zijn.

Uiteindelijk kan dit ertoe leiden dat we vuil of olie via ons haar verspreiden, wat resulteert in slungellokken of haar dat geen glans heeft. Erger nog, borstelharen kunnen een voedingsbodem worden voor bacteriën of gisten, wat leidt tot potentiële hoofdhuidproblemen.

Gelukkig is het schoonhouden van borstels echter een van de snelste manieren om de gezondheid van het haar te behouden. Maar wat is de beste manier en hoe vaak moet je het doen?

Lees verder om enkele tips en stappen te leren over het schoonmaken van een haarborstel.

De reinigingsstappen

Hoewel de exacte techniek enigszins varieert met elk borsteltype (zie verderop in dit bericht voor meer informatie.), zijn de stappen en hulpmiddelen voor het reinigen van je haarborstel hetzelfde:

1. Verwijder al het haar

Verwijder eerst handmatig alle haren die zich in je borstel bevinden door met de hand uit te trekken wat je kunt, voordat je het uiteinde van een kam (of iets dergelijks zoals een bamboespies of pincet) gebruikt om resterende strengen te verwijderen. Als de haaropbouw bijzonder slecht is, gebruik dan een schaar om het teveel weg te knippen.

2. Kies je cleanser

Net zoals het werkt om je haar schoon te maken, zal een zachte shampoo ook borstels grondig reinigen. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen, vooral als je een borstel met natuurlijke haren schoonmaakt, die je haargereedschap kan beschadigen, maar kies een shampoo met sulfaten om ze grondig schoon te maken.

Als alternatief zal een paar theelepels zuiveringszout ook zachtjes reinigen terwijl vuil en puin worden verwijderd.

3. Gebruik warm water

Gebruik warm, niet heet, water, vul een middelgrote kom en voeg het door u gekozen wasmiddel toe.

4. Sla de details niet over

Nadat je je borstel hebt gereinigd op basis van het type en waar het van is gemaakt (zie hieronder voor meer informatie over het reinigen van elk type haarborstel), als er vuil achterblijft, gebruik dan een tandenborstel gedrenkt in je reinigingsoplossing om de rest voorzichtig te verwijderen. Er zijn ook speciale borstelreinigers van verschillende vormen.

5. Droog borstel voorzichtig

Droog ten slotte voorzichtig af en leg de borstels met hun borstelharen op een papier of handdoek, voordat je ze een nacht laat drogen om ervoor te zorgen dat al het vocht weg is.

Verschillende soorten haarborstels

Of het nu gaat om plastic, metaal of natuurlijk materiaal, het type borstel bepaalt precies hoe het moet worden gereinigd en hoe het moet worden voorkomen dat het wordt beschadigd.

Peddelborstels: Als een van de meest nuttige hulpmiddelen in elke haarverzorgingskit, zijn peddelborstels geweldig voor het föhnen en gladstrijken van haar. Dus, om lokken er op hun best uit te laten zien, moet je je peddelhaarborstel grondig schoonmaken door een tandenborstel in je reinigingsoplossing te dopen en voorzichtig over de wortels van borstelharen en het borstelkussen zelf te gaan.

Dompel de borstelpad zelf nooit volledig onder in water, omdat dit kan leiden tot vochtophoping achter de borstelharen, waardoor meeldauw of schimmel ontstaat.

Borstels: Of het nu gaat om een ronde borstel of een klein stylinggereedschap, nylonborstels zijn een van de meest voorkomende haarverzorgingstools. En hoewel het een tijdje langer kan duren om al het haar van de kleine borstelharen te verwijderen, kunnen ze daarna op dezelfde manier worden schoongemaakt als peddelborstels; gebruik een tandenborstel gedrenkt in uw reinigingsoplossing om borstelharen en pads te reinigen.

Kunststof borstels: Stijve plastic borstels zoals kammen of natte borstels zijn misschien het gemakkelijkst te reinigen, omdat ze vaak breed getand zijn (wat betekent dat er meer ruimte tussen elke borstel zit, zodat er minder haar vast komt te zitten) en ook volledig in water kunnen worden ondergedompeld.

Vrijwel de meest robuuste borsteltypes, deze kunnen 20 minuten in water worden bewaard om olie en vuil los te maken voordat u een tandenborstel gebruikt om overtollig vuil te verwijderen.

Houten borstels: Milieuvriendelijke en vaak langdurige, houten borstels kunnen vriendelijk zijn voor het haar en het milieu. Maar om te voorkomen dat ze moeten worden vervangen, moet het hout in goede staat worden gehouden.

Daarom moet je houten haarborstels met zorg reinigen, met behulp van een met reinigingsoplossing doordrenkte tandenborstel; behalve deze keer, zorg ervoor dat je alleen de zachtste shampoo of andere reiniger gebruikt. Probeer op dezelfde manier niet toe te staan dat de borstel te nat wordt, omdat deze moeite kan hebben om volledig uit te drogen, wat leidt tot mogelijke meeldauwproblemen.

Zwijnenborstels: Zwijnenborstels zijn een van de oudste vormen van haargereedschap en worden meestal aanbevolen door stylisten vanwege hun vermogen om de natuurlijke oliën van het haar te absorberen, ze gelijkmatig over strengen te verdelen en de uiteinden gehydrateerd te houden.

Deze natuurlijke borstelharen kunnen echter delicaat zijn, dus zorg ervoor dat je ze op dezelfde manier reinigt als houten borstels; gebruik de zachtste reinigingsmiddelen en laat ze nooit te nat worden.

Heren borstels: Ten slotte moeten ook de borstels van mannen schoon worden gehouden. Afhankelijk van het type en materiaal, gebruik de bovenstaande gids om eventuele haarborstels die speciaal voor mannen zijn ontworpen, voorzichtig te reinigen.

Hoe vaak schoon te maken?

Hoe vaak je je haarborstel moet schoonmaken, hangt af van verschillende factoren, waaronder waar het van is gemaakt, hoeveel product je meestal gebruikt en of je andere haarproblemen hebt, zoals roos of hoofdluizen.

Voor alle borsteltypes geldt echter dat u minstens één keer per week handmatig haarophoping verwijdert om de opbouw van producten te verminderen en om uw borstel de beste kans te geven om haar te ontwarren en glad te maken.

Voor plastic, nylon of metalen borstels, probeer ze eens per maand te wassen. Als je haar echter gevoelig is voor productopbouw, verhoog dit dan tot eens in de drie weken.

Voor zwijnenharen en houten borstels, reinig om de maand om te voorkomen dat het gereedschap zelf wordt beschadigd. Als je echter veel producten in je haar gebruikt, was de borstels dan om de zes weken.

Hoe zit het met roos?

Voor hoofdhuidaandoeningen zoals roos is het vooral belangrijk om borstels schoon te houden van pluisjes, vuil en olie om te voorkomen dat de gevoelige huid verder wordt geïrriteerd en om ophoping van gist te voorkomen, wat de aandoening kan verergeren. Wanneer een haarborstel schoon wordt gehouden, kan borstelen eigenlijk goed zijn voor roos door dode huidcellen te verwijderen en oliën door het haar te verspreiden.

Zorg ervoor dat u een haarborstel met roos reinigt door een anti-roos shampoo te gebruiken die antischimmelingrediënten bevat, zoals tea tree olie om de groei van gist en bacteriën te beperken. Evenzo, was borstels vaker dan normaal – ongeveer om de twee weken voor plastic, nylon of metalen borstels, of een keer per maand voor zwijnenharen of houten borstels.

Laat hoofdluis je niet lastigvallen

Ten slotte, als u of iemand in uw huishouden hoofdluizen heeft gehad, neem dan speciale stappen om de borstel grondig schoon te maken om te voorkomen dat luizen en hun eieren verder worden verspreid. Plaats borstels in heet (niet kokend) water gedurende ten minste 15 minuten om eventuele resterende insecten te doden zonder het gereedschap zelf te beschadigen. U kunt ook het haar uit de borstel verwijderen en minstens 12 uur in een afgesloten zak in de vriezer plaatsen.

Nadat u alle luizen hebt gedood, reinigt u de borstel zoals normaal, afhankelijk van het type met behulp van de bovenstaande gids.

Het schoonhouden van je borstels is een van de snelste (en goedkoopste) manieren om het haar er gezond uit te laten zien. Begrijpen hoe je een haarborstel gemakkelijk kunt schoonmaken – en hoe vaak – kan ook helpen de levensduur van dure gereedschappen te verlengen, wat betekent minder geld aan borstels en meer voor de dingen waar je van houdt.

Uitgelichte afbeelding via Instagram