Hoe vaak moet je je haar wassen voor de beste haarverzorging

Het is altijd een ongeschreven regel geweest om haar vaak te wassen voor zijn beste uiterlijk en je eigen aantrekkingskracht. En laten we het bekennen, ons haar ziet er op zijn best uit op de wasdag, die we vroeger alleen oversloegen als we ons moe of lui voelden.

Maar de dingen veranderden. Plotseling begonnen we uit alle hoeken te horen dat het dagelijks wassen van je haar het op de lange termijn beschadigt en zelfs traint om vettig te worden! Dus waar zit de waarheid en hoe vaak moet je je haar toch wassen? Hieronder hebben we een ultiem antwoord voor je.

Hoe vaak moet je je haar wassen?

Je hebt vast wel eens gehoord dat minder shampooën beter is voor je haar. Maar hoe is het mogelijk, als je shampoo eenmaal “verdikt”, “herstelt”, “voedt”, “volumiseert” en andere manieren geweldig is voor je haar, volgens de advertenties?

Het probleem met shampoo is dat het niet kan kiezen tussen wat te verwijderen, dus het ontdoet je haar van vuil samen met alle natuurlijke oliën die je haar produceert. Deze oliën hydrateren niet alleen je haar, maar creëren ook een beschermende barrière voor je hoofdhuid en haar, en door ze af te spoelen, wordt je haar vatbaar voor schade en droogheid.

Een manier om de situatie te beïnvloeden is om minder vaak shampoo te gebruiken, maar kiezen voor een sulfaatvrije shampoo kan ook helpen. Ja, natriumlaurylsulfaat – een agressieve chemische stof die deel uitmaakt van uw huishoudelijke wasmiddelen en reinigingsproducten – is te vinden in de meeste shampoos voor de massamarkt. Het vaak gebruiken op je haar is niets goeds, dus je kunt dergelijke wasdagen beter uitstellen of sulfaten in het algemeen weigeren.

Is het weigeren van shampoo voorgoed ook een goed idee?

Nee, dat is het niet. Zelfs een “no-poo” -beweging die mensen aanmoedigt om shampoo op te geven, suggereert het spoelen van haar met alternatieve producten, niet het vermijden van reiniging als zodanig. Talg, de vette en wasachtige materie die klieren in onze hoofdhuid produceren, bedriegt niet in water, dus het douchen van je hoofd zonder producten zal je niet helpen het te reinigen.

Zodra natuurlijke haaroliën zich ophopen, trekken ze meer stof en stuifmeel aan, waardoor de hoofdhuid en haarschacht met vuil worden geklokt. Als u uw hoofd niet vaak of grondig wast, kunt u te maken krijgen met pijnlijke en zichtbare vlokken. Een ander stukje triest nieuws is dat het gebrek aan reiniging je haargroei belemmert. Het goed wassen van het haar maakt dus deel uit van het gezond houden van je haar en je hoofdhuid.

Hoe vaak je haar moet wassen, afhankelijk van je haartype

Hoe lang je moet wachten tussen de wasbeurten hangt grotendeels af van je haartextuur en je levensstijl. Laten we het verder opsplitsen:

Dun steil haar

Als je haar dun en vettig is, vergeet dan het verbod op het dagelijks wassen van haar. Ten eerste heeft je haar de vette barrière niet zo hard nodig als droog krullend haar. Ten tweede kunnen oliën je haar gemakkelijk verzwaren, waardoor het er slap en vettig uitziet. Dit is de reden waarom droogshampoo een van de topaanbevelingen is voor het voluminiseren van fijn haar.

Tegelijkertijd zijn er veel andere kwaden die een wasdag tot een echte beproeving voor ons haar maken, waaronder heet water, haar borstelen als het nat is, het wrijven met een handdoek of föhnen. Fijn haar is fragiel en zal na dergelijke praktijken gemakkelijk breken of gespleten haarpunten bevatten. Dus, het verminderen van shampoodagen of op zijn minst het aanpassen van je was- en stylingroutine kan een enorm verschil maken.

Krullende haartextuur

Het behouden van natuurlijke haaroliën is erg belangrijk voor mensen met krullend of kronkelig haar dat gevoelig is voor droogheid en kroezen. Dit is de reden waarom krullende meisjes moeten proberen om twee of één keer per week dagen tussen het wassen en shampoohaar te verlengen.

Dat gezegd hebbende, het is veel gemakkelijker om krullend haar te stylen als het nat is en het is misschien niet gemakkelijk om de uitstekende vorm van krullen dag na dag te behouden. Om de wasdagen te verlengen, neem je een goede routine aan om op je krullen te slapen en bevochtig je het haar ’s ochtends om de vorm te verfrissen. Natuurlijk zal een vlecht of een knot je altijd helpen om nog een dag te winnen zonder te wassen.

Natuurlijk haar

Natuurlijk haar heeft nog meer hydraterende oliën nodig en vertoont zelden de tekenen van vettigheid, dus het is het beste om haar één keer per week of zelfs twee te wassen.

Hoewel sommige beschermende kapsels het mogelijk maken om deze periode nog langer te verlengen, kan het overslaan van een shampoo voor meer dan 14 dagen echt slecht zijn voor je haar en hoofdhuid. In ieder geval zal het vermijden van de shampoo voor een langere periode u geen voordelen opleveren.

Droge hoofdhuid en roos

Agressieve chemicaliën in je shampoo kunnen de reden zijn waarom je hoofdhuid droog of geïrriteerd is. Als je echter een droge hoofdhuid of roos hebt, moet je je haar vaker borstelen en wassen

Niet alleen omdat wassen en poetsen de witte vlokken zal verwijderen. Het geval is dat roos kan worden veroorzaakt door schimmels die zich voeden met de oliën in uw huid, dus het verwijderen ervan zal u helpen de Infectie. Je hebt nog steeds een gespecialiseerde shampoo nodig om van het probleem af te komen.

Andere factoren om in te wegen

Er zijn veel andere factoren die bepalen hoe vaak je je haar moet wassen. Sporten, werken op vervuilde locaties en veel zweten zorgt er bijvoorbeeld voor dat je je manen vaker wast. Ongeacht het haartype, mensen met een vette huid hebben de neiging om vaker shampoo te gebruiken dan mensen met een droge huid. Zelfs je leeftijd kan belangrijk zijn, omdat klieren de neiging hebben om minder talg te produceren naarmate we ouder worden.

Hoewel we niet alle factoren kunnen beïnvloeden die ons haar vettig maken, zijn sommige in onze handen of, meer precies, in het houden van handen uit ons haar.

Hoe de schade aan de wasdag te minimaliseren

Hoewel er veel haarschade optreedt op je wasdagen, is je shampoo niet de enige die de schuld krijgt. Als je je haar sterk en gezond wilt houden, zijn hier enkele uitstekende wasdagpraktijken om te volgen:

  • Was het haar niet in zeer heet water;
  • Gebruik haarconditioner;
  • Neem beschermende droogroutine aan: plop nat haar in een katoenen t-shirt of een microvezeldoek, droog je haar aan de lucht om de lucht de wortels te laten bereiken, gebruik alleen een föhn of een diffuser op een halfdroog haar om het op zijn plaats te zetten;
  • Gebruik een hittebeschermend middel elke keer dat u warmtestylt;
  • Vermijd uitgaan bij koud weer of hittestyling wanneer je haar nog vochtig is.

Het dagelijks wassen van je haar droogt je lokken immers niet zozeer uit als het regelmatig bleken of verwarmen van je haar. Dus als het laten zien van je haar de tekenen van vettigheid je doet schrikken, was het dan. Je kunt het altijd wat tedere liefdevolle zorg geven door natuurlijk te gaan of een föhn of een stijltang over te slaan.