Hoeveel u uw kapper een fooi moet geven voor de juiste salonetiquette

Ongetwijfeld is het laten doen van je haar zoveel meer dan alleen een nieuw kapsel of een nieuwe set hoogtepunten – dit zijn een paar uur pure, ongeraffineerde verwennerij. We moeten allemaal eens achterover leunen, een kopje goede koffie en een ontspannende hoofdmassage drinken en genieten van dat heerlijke gevoel van gehoord en verzorgd te worden.

Wanneer je in de watten wordt gelegd en meer krijgt dan alleen een haarservice, wil je onvermijdelijk meer teruggeven. Hoewel fooi geven een leuke manier is om je dankbaarheid en waardering aan je stylist te tonen, kan het vaak ongemakkelijk en ongemakkelijk lijken. De belangrijkste reden hiervoor is een gebrek aan transparantie over hoeveel je de kapper moet fooien geven en wie je nog meer een fooi moet geven. Om wat duidelijkheid te scheppen, hebben we de belangrijkste etiquetterichtlijnen voor salontips voor je samengesteld.

Moet ik mijn kapper een fooi geven?

Beschouw fooi als een gebaar van goede wil in plaats van verplichting. Hoewel salonetiquette suggereert om je kapper een fooi te geven, is het zeker een kwestie van je persoonlijke voorkeur. We willen je geruststellen dat niemand verwacht dat je extra’s betaalt als je er geen zin in hebt.

Ben je nog steeds verbaasd en weet je niet zeker wat je moet doen? Hier is een korte checklist om u te helpen:

  • Ben je oprecht tevreden met je nieuwe haar?
  • Heeft u speciale diensten gehad, niet inbegrepen in uw factuur, bijvoorbeeld een langere hoofdmassage of een speciale haarbehandeling?
  • Moest de kapper je inpersen voor een last-minute afspraak? Was het extra vroeg of te laat?
  • Was je kapper aardig voor je en vind je hem als persoon leuk?

Als je positief hebt geantwoord op een of meer van die vragen, is het juiste antwoord waarschijnlijk “ja” – het zou leuk zijn om je kapper een fooi te geven. Aan het einde van de dag gaat het hele idee van tips over het uiten van je erkenning van het uitstekende werk van je kapper en het opbouwen van een relatie met hen.

Hoeveel te fooi geven voor een knipbeurt?

De algemene vuistregel is om 15-20 procent fooi te geven aan je kapper of kapper. Stel, als je kapsel $ 50 kost, is het aan te raden om ongeveer $ 10 fooi te geven.

Gerelateerd bericht: Hoe krijg je een perfect kapsel

Hoeveel te tippen voor haarkleur?

Dezelfde standaardtip van 20 procent is van toepassing op haarkleurdiensten. Als je echter lange uren in de salon hebt doorgebracht en je handgeschilderde balayage of een reeks onberispelijk naadloze hoogtepunten eruit zien als een kunstwerk, ben je misschien bereid om je fooibedrag te verhogen.

Dit geldt met name voor de situaties waarin uw kapper te maken krijgt met een aantal uitdagingen zoals een dooskleur die verkeerd is gegaan, wortels van drie inch of een overwoekerd kapsel.

Wie moet je een fooi geven?

Het is gebruikelijk om apart fooien te geven voor snij- en kleurdiensten als die door verschillende stylisten werden verstrekt; het geven van wat fooi aan de assistent wordt echter ook ten zeerste aanbevolen. Vaak nemen ze zulke belangrijke verantwoordelijkheden op zich als het aanbrengen van je toner en het allemaal net op tijd uitspoelen en je haar föhnen, om nog maar te zwijgen van de hoofdmassage, die voor velen van ons het favoriete onderdeel van de hele afspraak is. Daarom is het doorgeven van een paar dollar een leuke manier om iemand te belonen die voor je haar zorgt.

Moet je een fooi geven als je niet blij bent met je kapsel of kleur?

Het korte antwoord is nee, dat hoeft niet. Hoewel fooi een diepgewortelde sociale norm is, zullen kappers niet verwachten dat ze worden getipt wanneer de service niet zo goed werkte als verwacht. Ook hoef je geen fooi te geven voor de correctie van de service die in eerste instantie fout is gegaan (tenzij je naar een andere stylist gaat).

Gemiddelde bruiloft haar tip

Tip net zoals je normaal zou doen in een kapsalon. Overweeg toch om wat extra toe te voegen als er lastige situaties zijn waardoor je kapper zich onder druk kan voelen: zoals als je te laat bent of een van je bruidsmeisjes extreem specifiek is over hun haar.

Geef je een fooi voor een Bang Trim?

Hoewel het een snelle, vaak gratis, service is, vereist het nog steeds tijd en moeite van je kapper om het goed te doen (stel je voor dat je pony te kort of ongelijk is gesneden!) $ 5 of $ 10 fooi zou voldoende zijn om je dankbaarheid voor de gunst te tonen.

Geef je de eigenaar van een kapsalon een fooi?

Dit is een controversiële vraag – evenals of je een mobiele kapper moet tippen of de stylist die een stoel huurt in een salon en het geld niet hoeft te delen met zijn werkgever.

Laten we het bekijken vanuit het perspectief van waarom je eigenlijk een fooi wilt geven. Zou je het alleen doen omdat je denkt dat ze niet genoeg geld verdienen, of zou je je kapper willen prijzen voor die extra mile, om een band met ze op te bouwen en te laten zien hoe blij je bent met je nieuwe kapsel?

Wij geloven dat het niet uitmaakt of je kapper eigenaar is van de salon; ze verdienen het nog steeds om getipt te worden voor hun harde werk.

Wanneer is een vakantietip geschikt?

We weten allemaal dat haarstylisten rond de kerstperiode hun vingers tot op het bot werken om iedereen in te passen, dus het is gepast om ze te belonen met wat extra fooi. Aan de andere kant brengt vakantietijd veel uitgaven met zich mee, dus als het moeilijk voor je is, blijf dan gewoon bij je normale fooi.

Andere manieren om dankbaar te zijn

Maak je geen zorgen als je financieel moeilijke tijden doormaakt – er zijn enkele alternatieve manieren om terug te betalen en te laten zien dat je om je kapper geeft. Het achterlaten van een knallende recensie op sociale media is goud waard en zal zeer op prijs worden gesteld. Ook kleine cadeautjes zoals een handgeschreven kaart voor Kerstmis, of een klein maar attent cadeau kosten geen fortuin, maar zorgen ervoor dat je kapper zich speciaal voelt.

Uitgelichte afbeelding via Freepik / @Racool_studio