Is het verven van je haar slecht en kun je de negatieve effecten vermijden?

Al vele jaren kleuren vrouwen hun haar en elk seizoen zijn er meer en meer trends en kleuren om mee te experimenteren. Ondanks de extreme populariteit van haarverf, heeft iedereen die zijn haar heeft gekleurd of zelfs maar heeft overwogen om het te doen waarschijnlijk deze vraag gesteld: is het verven van je haar slecht?

In dit artikel zullen we onderzoeken hoe schadelijk haarverf kan zijn, de ingrediënten bespreken (waar de meeste mensen niet eens van weten) en kijken hoe je de negatieve effecten van een haarverf op je haar en gezondheid kunt vermijden.

Schadelijke chemicaliën in haarverf

Over het algemeen wordt haarverf niet als schadelijk beschouwd. Naomi Knights, een colorist voor beroemdheden zoals P! NK en Scarlett Johansson zeggen dat de manier waarop haarverf wordt gebruikt en hoe vaak het wordt gebruikt, bepaalt of er slechte effecten zullen volgen. Tegelijkertijd vragen velen zich nog steeds af of haarverf kan worden gekoppeld aan kanker.

Om te begrijpen of haarverf giftig is of niet, moeten we de agressieve ingrediënten die u in de kleurstoffen kunt vinden nader bekijken en hoe ze mogelijk schade kunnen toebrengen aan uw haar en de algehele gezondheid.

  • Formaldehyde: een kleurloze, sterk ruikende en brandbare chemische stof die volgens het National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) niet alleen in haarproducten wordt gebruikt, maar ook als conserveermiddel in medische laboratoria en in mortuaria. Formaldehyde werd vermeld als een bekend carcinogeen voor de mens in een rapport van de National Academy of Sciences. De hoeveelheid die wordt gebruikt in haarverf is echter minimaal en mag geen schade aanrichten als het op de juiste manier wordt gebruikt.
  • Resorcinol: een chemische stof die kan worden gevonden in haarverf formuleringen, evenals acne medicijnen. Bij gebruik in haarkleurmiddelen zal het normaal gesproken reageren met peroxide om de kleurstof aan de haarlokken te binden. Hoge doses van deze chemische stof kunnen giftig zijn en gezondheidsproblemen veroorzaken, maar er wordt aangenomen dat slechts een kleine hoeveelheid resorcinol de huid binnendringt tijdens het haarverfproces.
  • Ammoniak: een kleurloos, zeer irriterend gas dat ook een scherpe, verstikkende geur heeft. Het wordt beschouwd als een van de meest geproduceerde chemicaliën in de VS, volgens het NY Department of Health. Ammoniak zal het PH-niveau van het haar veranderen, wat betekent dat het de haarschubben laat openen. Daarom kan de kleurstof worden opgenomen, wat resulteert in gekleurd haar. Het populaire haarproductmerk Garnier beweert dat de schade die ammoniak aan je haar kan veroorzaken onomkeerbaar is en dat ammoniak ook behoorlijk irriterend kan zijn voor je huid.
  • Parafenyleendiamine (PPD): een chemische stof die het meest wordt gebruikt in permanente kleurstoffen, vooral voor donkere haarverf, omdat het een langdurige, natuurlijke uitstraling biedt. Deze chemische stof is kleurloos en vereist zuurstof om een kleurstof te worden. Van PPD is aangetoond dat het allergische reacties veroorzaakt bij bepaalde gebruikers. Volgens de American Contact Dermatitis Society kunnen deze reacties zich manifesteren in de vorm van zwelling van de hoofdhuid, schilfering of blaarvorming en kunnen ze andere delen van uw gezicht beïnvloeden, zoals ogen, oren of voorhoofd.
  • Koolteer: een vloeistof gevormd door een mengsel van chemicaliën afgeleid van aardolie en steenkool. Het National Toxicology Program en het International Agency for Research on Cancer erkennen nu koolteer als een bekend carcinogeen, met verschillende studies en experimenten waaruit blijkt dat blootstelling aan dit mengsel van chemicaliën mogelijk tumoren kan veroorzaken of de kans op blaaskanker kan vergroten, volgens de Campaign of Safe Cosmetics. Het is ook belangrijk op te merken dat de FDA heeft vastgesteld dat elk product dat koolteer kan bevatten, een waarschuwingslabel moet hebben, zodat de gebruiker weet dat dit product huidirritatie kan veroorzaken en als het wordt gebruikt voor wimpers en wenkbrauwen, kan het blindheid veroorzaken.
  • Waterstofperoxide: een sterk oxidatiemiddel dat we normaal gebruiken om te desinfecteren. Het kan ook worden gebruikt om je haar te bleken, dat wil zeggen de kleur verwijderen om het haar voor te bereiden op de nieuwe kleur. Hoewel waterstofperoxide wordt gebruikt om gifstoffen te bestrijden, moeten we in gedachten houden dat terwijl het ze doodt, het ook alle gezonde aspecten van je haar verwijdert, zoals natuurlijke oliën. Dit is de reden waarom nadat je je haar hebt gebleekt, je lokken vaak droog en beschadigd blijven.

Rekening houdend met deze groep agressieve chemicaliën, is haarverf slecht voor je? Ja en nee. Wat we hiermee bedoelen is dat de meeste van deze chemicaliën, hoewel hard, meestal geen sterke gevolgen hebben. Als ze echter onzorgvuldig worden gebruikt, kunnen ze schadelijke effecten hebben, zoals haarschade en gezondheidsproblemen.

Blond haarverfproces

Foto credit: Pixabay

Haarverf bijwerkingen voor de gezondheid

Allereerst kunnen chemicaliën, vooral PPD’s, soms allergische stoffen veroorzaken reacties op de huid. Daarom is het aan te raden om te controleren hoe gevoelig je bent voor de kleurstof voordat je je haar kleurt. De absoluut beste manier om jezelf te beschermen is om minstens 48 uur voor je kleurbeurt een kleurconsult te hebben om een patchtest te krijgen.

Met betrekking tot kankerverwekkende stoffen is het nog steeds onduidelijk hoe sterk het verband tussen kanker en haarkleurmiddelen is. Volgens de American Cancer Society kan het bestuderen van de associatie tussen haarverf en de ziekte ingewikkeld zijn, omdat elke haarverf verschillende ingrediënten kan hebben. Daarom, hoewel veel van deze chemicaliën als kankerverwekkend worden beschouwd, is haarverf zelf niet geclassificeerd als een oorzaak van kanker.

Om de potentiële schade te minimaliseren, is het van vitaal belang om de veiligheidsmaatregelen te volgen, zoals het dragen van handschoenen en het doorlopen van de kleursessies in goed geventileerde gebouwen. Specifieke kleurtechnieken die niet veronderstellen dat haarverf dicht bij de hoofdhuid wordt aangebracht, zijn veilig, zelfs tijdens de meest gevoelige periodes van zwangerschap en borstvoeding.

Gerelateerd bericht: Kun je haar verven tijdens de zwangerschap of borstvoeding?

Beschadigt het verven van je haar het?

Het antwoord is simpel: dat doet het. Door je haar bloot te stellen aan de hierboven genoemde chemicaliën, zal je haar waarschijnlijk niet alleen droog en pluizig aanvoelen, maar ook plat en met ruwe uiteinden. Dr. Joe Cincotta, PhD cosmetisch chemicus voor Color Wow, legt uit dat dit gebeurt omdat chemicaliën mogelijk de lipidelaag van je haar kunnen beschadigen en de porositeit van het haar kunnen verhogen.

Het verven van je haar kan er ook voor zorgen dat de bindingen die de keratine in je haar verbinden breken, wat schade aan het haar veroorzaakt. Deze bindingen zijn de sleutel tot de kracht en elasticiteit van je haar, en het breken ervan verzwakt de structuur van het haar, waardoor je haar vatbaarder wordt voor breuk. Om ernstige haarschade te voorkomen, moeten bond building-behandelingen deel uitmaken van grote kleurtransformaties.

Hoe vaak kun je je haar verven zonder het te beschadigen?

De grootste fout met betrekking tot het kleuren van je haar is niet wachten op de juiste hoeveelheid tijd om opnieuw te kleuren. Zoals we hebben geleerd, kan het verven van je haar en het blootstellen aan zo’n hard chemisch proces moeilijk zijn voor je lokken; daarom is het belangrijk om je haar niet te vaak bloot te stellen aan deze chemicaliën.

De norm is meestal vier tot acht weken, maar dit kan afhangen van het type haarverf dat u gebruikt. Hoe langer de kleur naar verwachting zal duren, hoe meer impact het heeft op de gezondheid van uw sloten:

Tijdelijk:Tijdelijke kleuren zitten op het oppervlak van je haar en komen eruit tijdens je volgende haarwasbeurt, zodat je ze steeds opnieuw kunt aanbrengen.

Semipermanent:Deze kleurstof dringt je haarschacht binnen en duurt langer dan tijdelijke kleurstoffen om te vervagen (tot acht wasbeurten, afhankelijk van het merk dat je gebruikt). Omdat het nog steeds uitwast, worden eendaagse kleuren en semi-permanente kleurstoffen beide beschouwd als tijdelijke haarkleuren die zachter zijn voor uw haarstructuur.

Bestendig:Dit is het meest schadelijke, maar het meest populaire type haarverf, omdat de chemicaliën een blijvende verandering zullen veroorzaken die zal blijven totdat het haar begint uit te groeien.

De normale frequentie van verven hangt ook af van je haarconditie en welk kleurproces je gebruikt. Binnen twee tinten van je natuurlijke haarniveau blijven is een veiligere optie in vergelijking met drastische kleurtransformatie. Lichter gaan is schadelijker en je kunt ook geen touch-ups uitstellen: je moet elke vier tot zes weken kleurdiensten krijgen om de kleur te behouden, omdat te veel hergroei banding in het haar kan achterlaten.

Jason Backe, oprichter van Ted Gibson Beauty, zegt dat het donkerder verven van je haar niet zo schadelijk is als dat je de kleur deponeert in plaats van het te verwijderen. Dit betekent dat je misschien wegkomt met niet te lang wachten om het opnieuw in te kleuren. Maar houd er rekening mee dat donkere kleurstoffen eerder de PPD-chemische stof dragen, die zoals we weten ruw op je huid kan zijn. Je wilt er ook voor zorgen dat je je haar niet overdrijft, omdat dit breuk kan veroorzaken en het nog moeilijker kan maken voor de haarlokken om de kleur op te pikken.

Je haar professioneel verven vs. Box Dyes

Het gebruik van een doosverf om je haar te kleuren is misschien goedkoop en gemakkelijk toegankelijk, maar is het betrouwbaar? Wanneer u uw haar laat kleuren door een professional in een salon, zal de stylist ervoor zorgen dat de formule specifiek voor u en uw behoeften wordt gepersonaliseerd en deze op de juiste manier kan toepassen. Met een doosverf krijg je die aanpassing en persoonlijke behandeling niet.

Ten tweede vereist kleuren een goed begrip van onderliggende tonen en pigmenten. Gebrek aan kennis over wat haarverf met je haar doet, kan leiden tot een reeks kleurfouten die veel duurder zijn om te corrigeren dan te betalen voor de kleurservice in de eerste plana Christus. Dooskleurstoffen hebben of hebben mogelijk ook geen minimale hoeveelheid ingrediënten voor bescherming die salonkleurstoffen hebben. Dit kan leiden tot extreme schade en kan je haar ruïneren.

Door naar een specialist te gaan, kunnen ze de huidige staat van uw lokken goed onderzoeken en protocollen volgen om de gewenste look te creëren op een manier die uw haar niet schadelijk beïnvloedt. Het komt ook vaak voor dat stylisten weigeren om klanten te helpen blond te worden totdat hun haar volledig is hersteld en gezond is.

Hoe haarverf gevaren te vermijden?

Zoals hierboven vermeld, zal het goed verzorgen van uw lokken, het gebruik van professionele diensten, het volgen van de veiligheidsmaatregelen en het handhaven van een normale frequentie van kleuren u helpen haarverfproblemen te voorkomen.

Als je de schade verder wilt minimaliseren, overweeg dan om natuurlijke haarverf te gebruiken om je haar te tonifiëren. Een andere optie kan het gebruik van een schaduwworteltechniek zijn. Dit proces resulteert in natuurlijke wortels met lichter haar naar de bodem toe. Hoewel je nog steeds je haar verft, komt de kleurstof niet in contact met de hoofdhuid, dus je wordt minder blootgesteld aan de chemicaliën. Ook kun je langer wachten tussen kleursessies.

Dus ja, het kleuren van haar kan schadelijk zijn. De sleutel is om je haar goed gekleurd te krijgen en met mate in frequentie om schade te voorkomen. Door op de hoogte te blijven van de ingrediënten die in kleurstoffen worden gebruikt en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen voor en na het verven van je haar, kun je de schadelijke effecten van haarverf minimaliseren.

Uitgelichte afbeelding via Instagram