Kun je haar verven tijdens de zwangerschap of borstvoeding?

Door de natuur te helpen het grootste wonder ooit te realiseren, ben je misschien klaar om veel ongemak te lijden, volwassen wortels en grijze strengen slechts één van hen. Maar moet het wel? Ondanks veel voorkomende mythes, kan het veilig zijn om je haar te verven tijdens de zwangerschap als je een paar aanbevelingen opvolgt. Immers, met zoveel verandering in je lichaam en angst voor het baren van een kind en borstvoeding, is het fantastisch houden van je haar iets waar je je aan kunt vastklampen voor zelfvertrouwen en zelfliefde.

Lees verder om meer te weten te komen over zwangerschap en haarverven en voorzorgsmaatregelen om op te letten.

Haar laten verven als je zwanger bent: is het veilig?

Er is veel discussie over de vraag of zwangere vrouwen hun haar kunnen verven. De algemene logica – en overbeschermende oma’s – zou zeggen dat haarverf een agressieve chemische stof is die schade kan toebrengen aan een zich ontwikkelende baby. De wetenschap ondersteunt zo’n bewering niet.

Hoewel het onderzoek naar het onderwerp nog steeds beperkt is, zijn de beschikbare studies het erover eens dat de opname van kleurstoffen door de huid verwaarloosbaar is en geen negatieve effecten voor een foetus kan veroorzaken. Omdat er slechts een kleine hoeveelheid chemicaliën in de bloedbaan terechtkomt, is er ook geen kans dat een schadelijke hoeveelheid via uw moedermelk wordt doorgegeven.

Een ander vermeldenswaardig risico is breezing in de sterke dampen van permanente kleurstoffen. Door haar te laten kleuren op goed geventileerde plaatsen, wordt het risico op negatieve blootstelling geminimaliseerd. Zorg er tegelijkertijd voor dat je geen schadelijke dampen krijgt als je je haar niet eens kleurt! Bijvoorbeeld:

  • vraag om uw salonbezoeken te plannen wanneer er geen haarverfprocedures voor andere klanten zijn gepland;
  • wanneer iemand met wie je samenwoont zijn haar thuis verft, ga dan wandelen en vraag om de kamer te ventileren voordat je terugkeert.

Zwangerschap en haarverf: regels om te volgen

Als u zich nog steeds zorgen maakt over de vraag of het goed is om uw haar tijdens de zwangerschap te verven, volg dan deze regels om de risico’s verder te verminderen:

  1. Wacht tot het tweede trimester. Het eerste trimester van de zwangerschap is de periode van de meest actieve ontwikkeling wanneer alle organen en systemen van uw baby zich vormen. Dit is ook de periode waarin de foetus het meest kwetsbaar is. Het is dus beter om te wachten tot je vier of vijf maanden zwanger bent voordat je je haar laat verven.
  2. Kies een veilige haarverf voor zwangerschap. Kies voor een zachtere, ammoniakvrije haarkleur. Dit betekent meestal dat je haarkleuren kiest die dicht bij je natuurlijke kleuren liggen. Een goede optie is om een volledig natuurlijke henna-haarverf te proberen die geen schadelijke chemicaliën bevat en helpt om de natuurlijke pH-balans van je haar en hoofdhuid te herstellen. Bleken is niet de beste keuze omdat peroxide behoorlijk giftig is. Als je er nog steeds voor kiest om blond te zijn tijdens de zwangerschap, vermijd dan het bleken van haar tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.
  3. Denk aan balayage en hoogtepunten. In plaats van je hele hoofd te kleuren, overweeg dan om balayage of highlights te krijgen. Bij deze procedures wordt de kleurstof op de strengen aangebracht en komt deze niet rechtstreeks in contact met uw hoofdhuid, dus chemicaliën hebben geen kans om in uw bloedbaan te komen. Dit is de reden waarom balayage en highlighting als veilig worden beschouwd voor zwangere vrouwen.
  4. Volg de aanwijzingen. Zorg ervoor dat je je haar verft in een goed geventileerde ruimte en volg de aanwijzingen op de verpakking: patchtest voor allergische reacties, draag handschoenen, laat de kleurstof niet langer op je haar zitten dan de aanwijzingen zeggen, spoel de kleurstof grondig af met warm water en een zachte shampoo.

Andere overwegingen voor het kleuren van haar tijdens de zwangerschap

Hoewel het risico voor de baby een primaire zorg is als het gaat om haarverven tijdens de zwangerschap, zijn er ook andere aspecten die het overwegen waard zijn. Merk op dat er veel haarproblemen zijn waarmee u tijdens en na de zwangerschap te maken kunt krijgen, postpartum haaruitval, droog haar en jeukende hoofdhuid.

Hoewel haarverf haaruitval niet bevordert, staan ze algemeen bekend om het veroorzaken van droogheid. Dit betekent dat u het risico loopt haar, dat droger is dan normaal, bloot te stellen aan de factor die extra droogheid veroorzaakt. Stel je nu voor dat je dit in de winter doet – het seizoen waarin je normaal gesproken moet vechten tegen verhoogde droogheid van het haar als gevolg van koud weer. Alle factoren bij elkaar genomen, kunt u eindigen met breuk in uw haar, zodat het gekleurde haar er uiteindelijk niet mooier uit zal zien.

Houd er ook rekening mee dat hormonale veranderingen de normale conditie van uw haartype beïnvloeden, zodat het de manier waarop het zich gedraagt kan veranderen, grover en frizzier kan worden, min of meer absorberend en over het algemeen onvoorspelbaar. Dus, laat je haar kleuren, doe een patchtest, zelfs met de haarverf die je al eeuwen gebruikt, en geef je stylist niet de schuld als de toon lichter of donkerder is dan bedoeld – je innerlijke veranderingen kunnen verantwoordelijk zijn voor een dergelijk resultaat.

Al met al, het verven van haar while pregnant is vrij veilig. U kunt de risico’s verder minimaliseren door te zorgen voor een goede ventilatie, zachtere kleurstoffen te kiezen in plaats van te bleken, of te gaan voor balayage en highlighting.

Het belangrijkste is dat je je ontspannen voelt wanneer je je haar verft – angst en stress kunnen tijdens de zwangerschap veel meer schade aanrichten dan stukjes chemicaliën die mogelijk in je bloedbaan terechtkomen.