Maakt biologische droogshampoo echt een verschil?

Ah, de Grote ‘O’. Als consumenten hebben we zeker een lange weg afgelegd in de natuurlijke en biologische beweging, waarbij mensen zich meer bewust zijn van wat en hoe ze voedsel en landbouwproducten gebruiken. Van fruit en groenten tot huishoudelijke nietjes tot kleding en zelfs onze dagelijkse kop koffie, het woord “biologisch” is een standaard die steeds meer van ons begint te zoeken naar de voordelen ervan. Vandaar de zoektocht naar de beste biologische haarshampoo.

Dit hyperbewustzijn voor biologische consumptie kan mensen echter soms te discriminerend maken met de producten die we gebruiken, vooral van producten in de schoonheidssfeer. Om te zeggen: Er is veel discussie gevoerd over “groene” schoonheidsproducten, zoals biologische droogshampoo (en ja, we hebben ook een discussie gehad over glutenvrije shampoo). Maar wat gaat er precies om in een schoonheidsproduct dat is gelabeld als biologisch gecertificeerd of als een professioneel biologisch haarproduct?

Scroll verder voor een snelle primer:

Heb je een nieuw haarregime nodig?
biologische droogshampoo ingrediënten
Biologische certificering werd ingesteld voor kwaliteitsborging en, in de begindagen, om de handel aan te moedigen.

Om biologisch gecertificeerd te worden, moet een voedingsproduct voldoen aan bepaalde voorschriften en normen voor het telen, opslaan, verpakken, verwerken en verzenden, evenals voor het voeren en fokken van vee. Over het algemeen omvatten deze normen het vermijden van het gebruik van genetisch gemodificeerde zaden, bepaalde pesticiden, hormonen, straling, kunstmest, antibiotica en andere chemicaliën.

Maar wat heeft dit met mijn haarproducten te maken, vraag je je af? Momenteel, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (PDF), definieert of reguleert de FDA de term “biologisch” niet zoals deze van toepassing is op cosmetica, lichaamsverzorging of producten voor persoonlijke verzorging.” Droogshampoos, evenals alle andere schoonheidsproducten, kunnen deze certificering echter aanvragen als deze is gemaakt van agrarische ingrediënten. Nu is dit een sterk gereguleerd proces; een USDA-geaccrediteerde biologische certificeringsagent moet de bewerkingen en handlers van genoemde ingrediënten verifiëren en de fabrikant van het eindproduct certificeren. Biologische droogshampoo moet dan, om als zodanig op de markt te worden gebracht (ja, met dat veelgevraagde label), ten minste 95 procent biologisch geproduceerde ingrediënten bevatten (de resterende ingrediënten moeten niet-agrarisch zijn). Er zijn zeker veel checks and balances.

Droogshampoo: een olie absorber, eerst en vooral

Droogshampoo is vooral bedoeld om overtollige oliën op het haar en de hoofdhuid te absorberen en een kapsel nieuw leven in te blazen zonder het gebruik van water. Een kleiingrediënt, evenals natriumbicarbonaat (of zuiveringszout!), vormt de kern van de meeste formuleringen. Dat gezegd hebbende, het kiezen van een biologische droogshampoo garandeert niet noodzakelijkerwijs een betere droogshampoo-ervaring, d.w.z. een verfrist gevoel, evenals een handige manier om het haar opnieuw te laten doordringen met volume en te stuiteren zonder water. Er zijn ook enkele zogenaamde biologische droogshampooformules op de markt die beweren dat te zijn omdat de rest van hun ingrediënten, d.w.z. alle andere add-ons afgezien van hun actieve ingrediënten, agrarisch en dus certificeerbaar zijn.

Voor degenen die gewoon op zoek zijn naar een veilige, efficiënte manier om hun strengen te verversen zonder te wassen, kan een niet-biologische optie net zo effectief zijn – en, vaker wel dan niet, betaalbaarder. Wees op zoek naar merken die de gecertificeerde biologische (en veganistische!) labels meer dan wat dan ook als een marketingtruc gebruiken en wees ijverig in het bepalen van wat je echt wilt van je must-haves voor persoonlijke verzorging. Het is gemakkelijk om een “biologische veganistische shampoo” -label op een fles te plakken voor marketing. Alleen dan kunnen we echt zeggen dat je een geïnformeerde en dus echt nuttige beslissing hebt genomen.