Mijn Zero Waste Haarverzorgingsroutine met tips en essentiële producten

Heb je ooit gekeken naar de ingrediëntenlijst van je nieuwste haarstylingproduct? En begreep je alles wat op de lijst stond en wist je nu precies wat je elke dag op je hoofd zet? Ik durf te wedden dat het antwoord ‘nee’ is. Gewillig besluiten we ons grootste orgaan, de huid, te overbelasten met chemicaliën en allerlei nare dingen als het absoluut onnodig is. Blijf lezen om te zien hoe volledig natuurlijke en afvalvrije haarverzorging eruit ziet!

Waarom voor je huid en haar zorgen

De huid absorbeert alles wat je erop doet. Dus waarom zouden we iets op een van je organen zetten dat we nooit op of in een ander orgaan in ons lichaam zouden zetten?

Twee jaar geleden heb ik besloten om alleen dingen op en in mijn lichaam te doen die ik ook bereid was te eten. Dat betekende dat elke keer als ik een product af had, ik op zoek ging naar een chemische en plasticvrije, natuurlijke, veganistische versie ervan. Als ik niets kon vinden, zou ik het zelf redden!

Toen ik net de minimalistische levensstijl had, vroeg ik me alles af: had ik echt een conditioner of dure haarmaskers nodig? Wat is het meest logisch voor mijn haar? Welke natuurlijke producten zijn goed voor mijn speciale haartype en welke niet?

Suzannes Petzoldt Haarverzorging

Instagram / @suzanne.kristin

12 ingrediënten die u moet vermijden

Bewustzijn vertrekt vanuit een onderzoek. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende slechteriken in je lijst met ingrediënten.

 1. Alcohol: Niet elke vorm van alcohol is slecht voor het haar. Zorg ervoor dat uw product alleen biologische alcoholsoorten bevat die beginnen met ‘s’ of ‘c’. Deze kunnen het haar bevochtigen. Vermijd al het andere.
 2. Ammoniumlaurylsulfaat of natriumlaurethsulfaat (SLES) en natriumlaurylsulfaat (SLS): Hoewel sulfaten de oliën uit je haar verwijderen, laten ze ze ook droog, ‘naakt’ en kwetsbaar voor schadelijke stoffen achter. SLS is ook verantwoordelijk voor het schuim dat tot toxische effecten kan leiden.
 3. Chemische geurstoffen: Blijf bij natuurlijke aroma’s die biologisch zijn en afkomstig zijn van planten.
 4. Cocamidopropyl betaïne: Een ingrediënt dat schuim verhoogt. Het kan irritaties op de huid veroorzaken.
 5. Diethanolamine (DEA) en Triethanolamine (THEE): Studies hebben aangetoond dat deze ingrediënten kanker kunnen veroorzaken.
 6. Dimethicone: Dit siliconen maakt je haar glanzend maar maakt het ook weer heel snel vettig. Het kan ook je poriën verstoppen en zo leiden tot haaruitval.
 7. Formaldehyde: Een ander ingrediënt dat kanker kan veroorzaken.
 8. Parabenen: Ze worden gebruikt om bacteriën te doden. Studies hebben aangetoond dat parabenen zijn gekoppeld aan het verhogen van de groei van kankercellen.
 9. Polyethyleenglycolen (PEG): Het is afgeleid van aardolie en bevat vaak bijproducten die zeer schadelijk zijn voor het menselijk organisme.
 10. Retinylpalmitaat: Kan huidirritaties en schade aan andere organen veroorzaken.
 11. Tafelzout: Een andere term voor zout. Vermijd het als je een gevoelige huid hebt. Het kan ook leiden tot haaruitval en irritaties in de ogen.
 12. Triclosan: Deze chemische stof doodt ook bacteriën. Het kan kanker en schade in de hersenen veroorzaken.

Zero Waste-producten en hoe ze te gebruiken

Houd er rekening mee dat de producten die ik gebruik voor mij werken, maar mogelijk niet voor u. Iedereen heeft zijn eigen haarstructuur en je moet het omarmen zoals het is. Geef zero waste haarverzorging niet op als je moeite hebt om de juiste manier voor je te vinden; er is een natuurlijke manier voor iedereen!

Borstels en ochtendroutine

Elke dag neem ik haarborstelen op in mijn ochtendroutine. Eerst kam ik alle kroezen die ik ’s nachts heb gemaakt uit met een houten borstel. Biologische houten borstels bevatten geen chemicaliën en laten de natuurlijke oliën, die je hoofd produceert, achter op je haar. Zorg ervoor dat je een borstel van hoge kwaliteit vindt, omdat hun haren glad zijn.

Ten tweede kam ik mijn haar met een zwijnenborstel, zoals deze. Dit duurt maximaal 10 of 15 minuten omdat ik voorzichtig van mijn haarlijn langs de ronde vorm van mijn hoofdhuid in de lengtes van mijn haar kam.

Nadat ik klaar ben, draai ik mijn hoofd en haar ondersteboven en doe hetzelfde: Kam voorzichtig vanuit je nek over je hele hoofd in de lengtes, draai dan mijn haar terug en begin helemaal opnieuw. Ik zal dit 3 of 4 keer doen.

Oefen niet te veel druk uit op je hoofd, want de haren van de zwijnenborstel kunnen breken.

De borstelharen hoeven niet van zwijn te zijn, maar het moet een natuurlijk, zacht materiaal zijn, zodat de oliën (talg genoemd) kunnen worden opgenomen en vervolgens in de lengtes van je haar kunnen worden verspreid. Als je veganist bent en dierlijke producten wilt vermijden, raad ik je aan oms borstel. Het kan sisal of agavevezels bevatten. Zorg ervoor dat het geen borstelharen van enig ander synthetisch materiaal bevat.

Als je klaar bent en eruit ziet als Medusa, gebruik je je bamboe of houten borstel opnieuw om het haar te temmen.

Doe dit elke dag en je kunt van alle haarmaskers en conditioners afkomen omdat je je haar precies geeft wat het nodig heeft: de oliën die je eigen lichaam uitsluitend om die reden produceert – om je haar te beschermen en te verzorgen.

Zero Waste Hair Woden Borstels

Shampoo en het wassen van het haar

Probeer de tijden dat je je haar wast te verlengen. Omarm je natuurlijke oliën en wees dankbaar dat ze je haar beschermen tegen schade, vooral in de winter of tijdens blootstelling aan de zon.

Als het gaat om wassen, houd het dan zo eenvoudig mogelijk. Probeer een product te vinden dat geen of zeer weinig van de hierboven genoemde schadelijke ingrediënten bevat. Als je probeert om zero waste te gaan, kan ik haarzepen aanbevelen, bijvoorbeeld Peppermint Shampoo Bar Soap. Sommige winkels bieden ook zero waste verpakkingen aan.

Was je haar maar één keer, nooit twee keer. Dit is totaal onnodig en maakt je haar superdroog en kwetsbaar.

Biologische zeep voor haar

Gerelateerd bericht: 5 shampoorepen voor haarverzorging met minder afval

Haarbehandelingen en natuurlijke conditioners

Na het wassen spoel ik mijn haar graag met biologische appelazijn die ik meng met koud water. Voor één spoeling gebruik ik ongeveer 100 ml ACV en 100 ml water. Spoel je haar altijd uit met koud water zodat de haarstructuur weer strak en beschermend wordt.

Zodra ik uit de douche ben, kneed ik mijn haar voorzichtig met een handdoek en breng dan een klein beetje van mijn favoriete biologische oliemengsel aan. Ik doop alleen mijn vingertoppen erin, spreid het over mijn handen en masseer zachtjes mijn haarpunten. Wees hier heel minimalistisch, of het lijkt alsof je je haar in een emmer olie stopt. Zorg ervoor dat u alleen ongeraffineerde, biologische, koudgeperste oliën koopt.

Hier zijn enkele oliën waar ik absoluut dol op ben:

 • kokosolie (hittebeschermend middel, herstelt haarbeschadiging en breuk, helpt haaruitval te voorkomen, helpt de haargroei);
 • arganolie (bescherm je haar tegen hitte, voed en hydrateer het, vermindert droog en broos haar, vermindert de kroezen);
 • ricinusolie (veel voedingsstoffen: vitamine E, mineralen en eiwitten + controleert haaruitval, bestrijdt hoofdhuidinfecties, voorkomt gespleten haarpunten);
 • jojoba-olie (chemische structuur lijkt op de olie die van nature door onze hoofdhuid wordt geproduceerd, hydrateert het haar van diep van binnenuit).

Natuurlijke oliën voor haarbehandeling

Gerelateerd bericht: 20 Beste haaroliën voor je perfecte lokken

Voor meer tips en tricks over een gezonde levensstijl, minimalisme, zero waste haarverzorging, veganisme, voeding en het leven van een holistische levensstijl, volg me op Instagram en YouTube!