Moet je je haar kort knippen? (Met voor en na Inspo)

Ik heb tientallen meisjes en vrouwen geholpen om van lang naar kort haar te gaan en kreeg te maken met reacties variërend van onmiddellijke extase tot urenlang snikken. In tegenstelling tot wat je misschien dacht, zouden de eersten spijt kunnen hebben van het kort knippen van hun haar wanneer ze in een nieuwe stylingroutine worden gesleept; en de meesten van de tweede groep vertelden hoeveel ze van hun korte haar houden een week na de knip. En kwamen hun haar nog korter knippen.

Dus hoe weet je of het kort knippen van je haar een goed idee is en overwin je de angst om je lokken af te hakken? Ik heb een ultiem antwoord voorbereid met 7 goede redenen, zuurverdiende tips en waarschuwende woorden.

Lang haar vs Kort Haar

Waarom zou je je haar kort knippen?

Het eenvoudige antwoord kan zijn – omdat je dat wilt of omdat het er stijlvol en edgy uitziet!

Als je je haar echter voor de eerste keer kort knipt, moet je misschien je hersenen en een sceptische partner voeden met meer logische redenen. En geloof mijn ervaring, ze kunnen sceptisch en zelfs openlijk vijandig zijn als je begint na te denken over het knippen van je haar. Waarom? Dat komt door wat Coco Chanel ooit beroemd zei: “Een vrouw die haar haar knipt, staat op het punt haar leven te veranderen.”

Hoewel het krijgen van een goed kapsel veel kan veranderen aan hoe je eruit ziet en je voelt, betekent het afknippen van het haar niet altijd dat je je leven opnieuw begint. De beslissing kan te wijten zijn aan een aantal praktische redenen. Hier zijn er een paar.

Lang haar kort knippen voor en na

#1: Een beter kapsel krijgen voor je gezichtsvorm

Het is niet echt waar om te zeggen dat sommige mensen er alleen goed uit kunnen zien met kort of lang haar; in feite kun je een flatterend kapsel kiezen, ongeacht de haarlengte. Toch geeft kort haar meer opties om mee te spelen om je gezichtsvorm dichter bij de ideale vormen te brengen of om de aandacht weg te trekken van littekens of andere defecten.

Met betrekking tot de kapsels voor je gezichtsvorm, ben ik nogal sceptisch over de indeling in ovale, ronde, vierkante en driehoekige gezichten. Bij de lessen die ik geef, leer ik kappers om klassieke canon te gebruiken die een vrouwelijk gezicht in gelijke delen verdeelt in verticale en horizontale vlakken. De snit moet niet alleen het gezicht er ovaler uit laten zien, maar ook de dicht op elkaar geplaatste ogen, scheve neus of grote oren in balans brengen. Een kort kapsel is een goed hulpmiddel dat kan helpen bij deze taken.

#2: Wanneer je haar moet afknippen

Soms willen vrouwen hun haar in de eerste plaats niet kort knippen, maar moeten ze haar afknippen omdat het de structuur ervan heeft veranderd na de loop van chemotherapie of antibiotica. Ook raad ik aan om voor een korter kapsel te gaan als je haar wordt gefrituurd door verkeerde styling, slecht verven of permanente behandeling: het maakt niet uit of kort haar iets voor jou is, want gezond haar is dat zeker.

Het krijgen van een trendy, edgy snit is ook een geweldige manier om over te stappen naar grijs haar. Zelfs als je geen grote fan bent van korte kapsels, zal het er nog steeds beter uitzien dan lang gegroeide wortels.

#3: Dun, fijn haar er voller uit laten zien

Doe dit goed: korter haar knippen maakt je haar niet dikker. Toch zorgt een goede kniptechniek ervoor dat je haar er voller uitziet en een interessante textuur toevoegt.

Haar trim voor en na

#4: Tijdens haaruitval

Nogmaals, het kort knippen van je haar stopt abnormaal haarverlies veroorzaakt door vitaminetekort, stress of hormonale onbalans niet. Je moet een arts raadplegen en de oorzaak van alopecia aanpakken in plaats van onrealistische verwachtingen te hebben van een short cut.

En toch is het afstoten van haar minder stressvol en rommelig als je haar kort is. Dus, tenzij je een van deze TikTok-haartrends wilt volgen, waarbij je een pruik maakt van het uitgevallen haar, krijg je een trimbeurt.

#5: Wanneer u eenvoudiger onderhoud nodig heeft

Ik waarschuw meisjes die hun lange haar kort willen knippen altijd dat korte kapsels styling en, in de meeste gevallen, dagelijkse haarwassing vereisen. Hoe kan het dan een optie zijn voor eenvoudiger onderhoud?

Ten eerste duurt het langer om dik, lang haar te wassen en te drogen, ongeacht welke drooghacks je gebruikt. Zo was het bijvoorbeeld heel kort knippen van heel lang haar een moeilijke beslissing die een van mijn klanten nam bij het stellen van een doel om over de Bosporus te zwemmen en ervoor te trainen. Ook kunnen oudere vrouwen het moeilijk vinden om hun armen op te heffen om hun haar te stylen tot een aantal nette updo’s. In dit opzicht is kort haar inderdaad gemakkelijker te beheren.

Lang haar geknipt jongen kort voor en na

#6: Tijdens de puberteit

Korter haar knippen tijdens de puberteit is geen populair advies, ik weet het. Het is waar dat dit de periode van snelle haargroei is waarin het haar lang en prachtig kan zijn. De truc is dat dit prachtige haar vitamines en mineralen consumeert die nodig kunnen zijn voor othaar groeiprocessen op dit moment.

Immers, waarom niet experimenteren en kijken of je er goed uitziet met kort haar als je weet dat het snel zal groeien?

#7: Om het te doneren

Last but not least, een goede reden om lang haar kort te knippen, is om het te doneren aan mensen die het dubbele trauma van het vechten tegen kanker en het ervaren van haaruitval overleven. Aangepaste pruiken zijn erg duur en zijn een luxe die patiënten zich normaal gesproken niet kunnen veroorloven.

Je haar zal snel uitgroeien (als je niet verliefd wordt op je nieuwe kapsel en ervoor kiest om het te behouden), maar de gloed van het hebben gedaan van iets goeds kan voor altijd bij je zijn.

Lang haar knippen voor donatie

Hoe te weten hoe je eruit zult zien met kort haar

Er is geen eenvoudige manier om te weten of kort haar er goed uitziet – en aanvoelt – op jou.

John Frieda-regel (een potloodregel) vertelt om de afstand tussen twee horizontale lijnen te meten: onder je oor en je kin. Als de afstand minder dan 2,25 inch (5,7 cm) is, zal kort haar waarschijnlijk bij u passen. Nogmaals, de regel negeert andere aspecten van je gezicht (herinner je je de canon hierboven?) en je haartype, dus een langere afstand zou geen reden moeten zijn om van het idee te weigeren.

Ik denk ook niet dat apps waar je een kort kapsel kunt “passen” hier echt kunnen werken, omdat de kapsels die ze aanbieden vrij cliché zijn en de 2D-dimensie de unieke vorm van je hoofd en gezicht niet begrijpt.

Je hoeft dus alleen maar het gevoel te hebben dat je het eens wilt proberen en een stylist te vinden die je kunt vertrouwen voor een goede snit en geluidsaanbevelingen.

Lang tot kort kapsel voor en na

3 Don’ts bij het kort knippen van lang haar

Er zijn drie regels die grotendeels bepalen of je tevreden zou zijn met je nieuwe korte trim of niet:

  • Maak de verandering niet te radicaal

We kijken graag naar de foto’s van radicale lange tot korte haartransformaties. De waarheid is dat het tijd kost om te wennen aan een kortere trim. Dus als je niet weet hoe kort je je haar moet knippen, knip het dan niet meteen kort. Knip het schouderlengte en ga geleidelijk omhoog als je voelt dat je er klaar voor bent.

Wees ook voorzichtig met het radicaal kort knippen van je haar als je kinderen onder de 12 jaar hebt: dit kan veel leed voor hen veroorzaken.

Lang haar geknipt sholder-lengte voor en na

  • Heb geen snee in de winter

Als je je lange haar voor het eerst kort wilt knippen, wacht dan tot de warme maanden. Koud weer is een uitdaging voor elk haar dat een specifieke winterhaarroutine vereist. Ook zal het dragen van een hoed je korte haar vaak een puinhoop maken.

Deze uitdagingen kunnen je kennismaking met je nieuwe snit bederven. Plan dus beter een knipbeurt wanneer het warmer wordt of in de zomer om overmatige stress te voorkomen wanneer u eraan went.

  • Trek niet meteen na de knip conclusies

Het is zo zeldzaam dat een vrouw meteen helemaal in orde is met haar nieuwe snit! Het duurt normaal gesproken tussen de 2 minuten en een week om eraan te wennen. Kort haar voelt letterlijk anders aan – de spieren van je hoofd zijn niet gewend aan een nieuw haargewicht en je kunt eerst het gevoel hebben dat je haar rechtop steekt.

Trek geen stille conclusies totdat je je haar thuis meerdere keren hebt gewassen en gestyled. Ik benadruk het altijd aan mijn klanten om zich vrij te voelen om iets te komen repareren waar ze zich niet prettig bij voelen – behandel ongeveer hetzelfde met je kapper.

Al met al, wees niet bang om je haar kort te knippen! Het zal vroeg of laat uitgroeien, maar door jezelf een poging te weigeren, mis je een kans om te experimenteren, je anders te voelen en misschien zelfs je iconische stijl te vinden. Dus, doe wat korte haar inspiratie op en ga je gang!