Rijstwater voor haar recept en voordelen waar u dol op zult zijn

Heb je haar dat slap aanvoelt, of probeer je wanhopig je haar uit te laten groeien? Wat als ik je zou vertellen dat rijstwater dat je gewoon weggooit bij het koken van rijst je geheim kan zijn voor sterk, veerkrachtig en glanzend haar? Laten we het hebben over waarom je vandaag een rijstwaterspoeling moet proberen, hoe je er een moet bereiden en hoe je het op de juiste manier kunt gebruiken.

Voordelen van rijstwater voor haar

Het gebruik van rijstwater voor haar is ontstaan in Heian, Japan (794 tot 1185 CE). Vrouwen hadden vloerlang haar dat ze regelmatig baadden in rijstwater om de haarlengte en kracht te behouden. Deze praktijk is niet alleen beperkt tot Japan; vrouwen van de Yao-stam in het huidige China knippen hun haar een keer in hun leven en onderhouden hun lange haar door het in rijstwater te baden. Er is een reden waarom deze traditionele spoeling al honderden jaren wordt gebruikt en nog steeds in gebruik is – het werkt.

Het effect van rijstwater op de gezondheid van het haar is te wijten aan de aminozuren, vitamines, mineralen en antioxidanten die in het graan aanwezig zijn en die in het water vrijkomen wanneer ongekookte rijst wordt geweekt of gekookt.

Rijstwater voor haaringrediënten

Het groeiende anekdotische bewijs, evenals de bekende impact van individuele componenten, suggereert dat rijstwater:

 • Versterk het haar: Rijstwater is rijk aan eiwitten die beschadigd haar herstellen, haarbreuk verminderen en de elasticiteit verbeteren;
 • Voeg glans toe: veel vrouwen zijn het erover eens dat rijstwater dof haar glanzender maakt;
 • Verminder klitten: het zetmeelrijke water bedekt de haarschacht en sluit de haarschubben af, waardoor beschadigde, poreuze lokken gehoorzamer worden en minder vatbaar voor klitten;
 • Bevorder de haargroei: antioxidanten voeden en herstellen beschadigde cellen en ondersteunen een gezonde hoofdhuidomgeving, voorkomen haaruitval en helpen u zo de haardikte te behouden;
 • Verbeter de krulstructuur.

Met zoveel voordelen van rijstwater, kan men in de verleiding komen om het te gebruiken als een regelmatige natuurlijke toevoeging aan een haarverzorgingsroutine. Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen om op te letten.

Droge hoofdhuid en eiwitoverbelasting overweging

Er zijn twee gevallen waarin u rijstwater met voorzichtigheid moet gebruiken. Ten eerste, als je hoofdhuidirritatie, ontsteking of meer ernstige aandoeningen zoals eczeem of psoriasis hebt, kan de spoeling de zaken eigenlijk erger maken. Als u een droge hoofdhuid heeft, wordt haarbehandeling met rijstwater ook niet aanbevolen en kan deze in sommige gevallen leiden tot schilfering.

Hoewel rijstwater veilig is voor alle haartypes, moet je je zeker bewust zijn van eiwitoverbelasting, wat simpelweg betekent dat te veel van het goede het tegenovergestelde effect kan hebben en het haar levenloos en broos kan maken. Hoe te begrijpen of je haar eiwitten nodig heeft of niet? Nou, als je ontspannen natuurlijk haar, geblondeerd of gekleurd haar, beschadigde of dunne lokken hebt, is de kans groot dat je het wel nodig hebt. Hoe dan ook, de beste aanpak is om rijstwater met mate voor haar te gebruiken en je eigen haarbehoeften te onderzoeken.

Rijstwater voor haar DIY Recept

Er zijn drie manieren om rijstwater voor haar te bereiden: via weken, koken of fermenteren. Voor alle methoden begin je met gespoelde en gezeefde rijst om ervoor te zorgen dat vuil uit de granen wordt verwijderd. Je weekt of kookt dus 1/2 kopje rijst in 2-3 kopjes water. Voor gefermenteerd rijstwater moet de rijst twee dagen weken.

Ik geef de voorkeur aan de kookmethode, zodat ik deze spoeling bij mijn avondeten kan plaatsen. Het onderstaande recept werkt voor kort tot middellang haar. Verdubbel de ingrediënten voor langer haar.

 1. Spoel 1/2 kop (97g) rijst in een zeef. Voeg toe aan een pot met 2-3 kopjes (472-717g) water.
 2. Rijstwater voor haar Recept Stap 1

 3. Breng de pan aan de kook op middelhoog vuur. Zodra je kokend water hebt, zet je het lager op laag. Dek af en laat sudderen tot het volledig gaar is, ongeveer 10-15 min. Zorg ervoor dat je de pot in de gaten houdt, zodat het water niet helemaal gaar wordt.
 4. Rijstwater voor haar Recept Stap 2

 5. Gebruik een fijnmazige zeef om het water in een schone kom of pot te zeven. Zet in de koelkast tot het afkoelt. Gebruik het onmiddellijk of bewaar het afgedekt in de koelkast voor maximaal 1 week. (Bewaar de rijst voor het avondeten.)
 6. Rijstwater voor haar Recept Stap 3

Hoe rijstwater haarspoeling te gebruiken?

Er zijn twee manieren om rijstwater voor haar te gebruiken: als een after-shampoo spoeling of als een diepe conditioneringsbehandeling. Als je denkt dat je haar overbevochtigd kan raken, blijf dan bij de spoelmethode en laat rijstwater niet te lang in je haar zitten.

#1: Rijstwater Spoelen

 1. Was het haar met shampoo zoals normaal.
 2. Breng rijstwater aan op drijfnat haar door het op je haar te scheppen, je hoofd in een kom te dopen of rijstwater op je haar te sparen met behulp van een spuitfles.
 3. Hark rijstwater van wortels tot punt en zorg ervoor dat strengen volledig bedekt zijn. Laat 5 minuten intrekken.
 4. Zodra de 5 minuten voorbij zijn, spoel je volledig af. Conditie en stijl zoals gewoonlijk.

Rijstwater voor haar in een pot

#2: Diepe Conditioner

 1. Schep in een kleine kom een portie deep conditioner. Gebruik de hoeveelheid die je normaal gesproken zou gebruiken bij het diep conditioneren van je haar.
 2. Een lepel per keer, voeg je rijstwater toe. Zorg ervoor dat de mix niet te vloeibaar wordt. Voor mij is dit ongeveer 3 lepels. Meng.
 3. Shampoo haar zoals normaal.
 4. Breng deep conditioner mix aan op je lengte; sla de wortels over bij het gebruik van deze methode. Hark door je haar om ervoor te zorgen dat het volledig gecoat is. Laat het 10-15 minuten intrekken.
 5. Zodra de tijd om is, spoel je volledig af. Conditie en stijl zoals gewoonlijk.

Hoe vaak moet je rijstwater op je haar gebruiken?

Eén keer per week zou de kortste tijd tussen de spoelingen zijn die ik zou aanbevelen, maar het is belangrijk om te herkennen wanneer je haar het nodig heeft. Om te begrijpen hoe vaak je een rijstwaterspoeling kunt doen, moet je het concept van eiwit-vochtbalans begrijpen, hierboven vermeld.

Haarproducten en doe-het-zelfbehandelingen kunnen ingrediënten bevatten die hydraterend zijn en/of eiwitten bevatten. Rijstwater valt in de eiwitcategorie. Als je te veel van een van beide categorieën gebruikt, kan je haar uit balans raken. Te veel vocht kan leiden tot slap en futloos haar, terwijl te veel eiwitten kunnen leiden tot haar dat droog, stroachtig en pluizig aanvoelt.

Dus, hoe weet je wanneer je haar wat nodig heeft? Om een persoonlijk voorbeeld te geven, ik heb krullend haar en heb een TON aan verschillende stylingproducten in mijn arsenaal. Als ik te veel vochtinbrengende producten achter elkaar gebruik, merk ik dat mijn haar slap en levenloos wordt, wat betekent dat het een eiwitbehandeling nodig heeft.

Ik heb ook veel eiwitrijke stylers die ik graag gebruik. Als ik een rijstwaterspoeling doe nadat ik consequent mijn favoriete eiwitrijke gel heb gebruikt, kan mijn haar een beetje droog en stijf aanvoelen. In dit geval zou ik in plaats daarvan wachten met het doen van een spoeling en diepe conditie.

Door aandacht te besteden aan hoe je haar aanvoelt en welke producten je regelmatig gebruikt, kun je inschatten wanneer het tijd is voor een andere behandeling! Voor mij lijkt elke 3 tot 4 weken mijn sweet spot te zijn.

Rijst Water Resultaten voor Mijn Haar Type

Na het doen van een rijstwaterspoeling komt mijn haar METEEN omhoog. Er is zo’n verschil in hoe de krullen zich gedragen; mijn stijl houdt het dagen aan na een behandeling.

Hier zijn mijn resultaten na een van mijn eerste rijstwaterspoelingen. Deze foto’s zijn slechts enkele dagen na elkaar genomen. Je kunt echt zien hoeveel lichaam ik heb gekregen in de na.

Voor en na rijstwaterspoeling

Hier zijn mijn resultaten na een recente behandeling. Let op de verschillen in mijn krulpatroon, vooral in de buurt van de uiteinden van mijn haar!

Krulpatroon na gebruik van rijstwater

Rice Water alternatieven

Wil je niet de moeite nemen om rijstwater te maken? Er zijn tal van andere eiwitbehandelingen die net zo goed werken met vergelijkbare voordelen.

 • Voeg eiwitrijke producten toe aan uw rotatie: Hoewel deze methode je niet noodzakelijkerwijs de onmiddellijke resultaten geeft die een rijstwaterspoeling doet, is het een geweldige manier om je haar in balans en sterk te houden! Kijk eens naar de achterkant van je haarproducten en zoek naar de woorden eiwit, keratine, aminozuren, tarwe, rijst, soja, zijde, quinoa, haver of peptiden. Als je deze woorden bovenaan een ingrediëntenlijst ziet, is dat een eiwitrijk product.
 • Een gelatinebehandeling: Net als bij een eiwitbehandeling, omvat een gelatinebehandeling het bedekken van het haar met een gelatinemengsel, een paar minuten laten intrekken en vervolgens spoelen.
 • Met behulp van een vooraf gemaakt eiwitmasker: Mijn absolute favoriet is The Mender van Botanika Beauty. Andere aanbevelingen zijn Aphogee Two Minute Treatment en Elizavecca cer-100 Collagen Protein Treatment.

Een rijstwaterspoeling is een geweldige manier om je haar een boost te geven. Het is goedkoop, gemakkelijk en je hebt waarschijnlijk al alles wat je nodig hebt in je voorraadkast.

Wil je meer haarinhoud? Volg mij op Instagram en YouTube!