Snelste manier om haar te drogen in 5 stappen zonder schade

Wanneer we haar snel willen drogen, grijpen we normaal gesproken naar een haardroger, vaak met enige wroeging voor alle föhnende haarschade die we gaan veroorzaken. Wat als ik je zou vertellen dat ik weet hoe ik haar sneller en met minder schade tegelijkertijd droog kan maken?

Lees verder om enkele mythes over ‘gezond haar drogen’ te zien verdwijnen en om de beste droogroutine aan te nemen.

Beschadigt föhnen het haar?

Het korte antwoord is ja, dat is zo. Haardrogers stellen je haar bloot aan hitte, waardoor het ruw en broos wordt en gespleten haarpunten ontstaan. Hier is hoe het gebeurt.

Je haar blijft sterk en glanzend wanneer de buitenste laag, de nagelriem, de binnenste cortex met water veilig beschermt. Te veel warmte beschadigt de nagelriemen en zorgt ervoor dat het opgesloten water bubbels vormt en het haar breekt.

Is koud föhnen dan slecht voor het haar?

Je hebt het misschien goed geraden, dat is het niet. Het trieste is dat je je haar ook niet snel kunt drogen. Dus, terwijl het drogen van koude lucht wonderen doet die glans definiëren en ondeugende strengen op hun plaats zetten, is het blazen van koude lucht door je kletsnatte manen zowel ijdel als onaangenaam.

Luchtdrogen vs. Föhnen

Voordat u uw haardroger weggooit en in plaats daarvan tijd begint op te offeren om uw haar aan de lucht te drogen, moet u er rekening mee houden dat het niet altijd beter is om uw haar op natuurlijke wijze te laten drogen.

Adam Reed, ghd global ambassador, waarschuwt dat haar veel water absorbeert tijdens het wassen, en wachten tot al het water in de lucht verdampt kost veel tijd. Het probleem hier is niet alleen dat niemand daar tijd voor heeft; hoe langer het haar nat blijft, hoe meer de cortex opzwelt en scheurt, waardoor permanente haarschade ontstaat.

Recent onderzoek in Korea bevestigt dat een langdurige natte fase net zo schadelijk is als blootstelling aan hoge droogtemperaturen. Meer dan dat, onderzoekers suggereren dat de juiste föhntechniek veel betere resultaten oplevert dan natuurlijk drogen van haar.

5 stappen om je haar snel te drogen zonder het te beschadigen

Gelukkig bestaat er een gezonde haardroogroutine en is het proces niet lang of pijnlijk. Volg gewoon deze 5 stappen en leer de fouten te vermijden die vrouwen geneigd zijn te maken.

1. Gebruik haarconditioner

Ik hoor je bijna zeggen dat het aanbrengen van een conditioner onderdeel is van het wassen van je haar, niet van het drogen ervan. Maar hoor dit: haarconditioners voeden niet alleen je haar en voorkomen breuk waardoor het gemakkelijk wordt om je haar te ontwarren na het wassen, maar ze helpen je haar ook sneller te drogen.

Het geheim is dat conditioners een zachte coating creëren die water afstoot en overmatig weken van je lokken voorkomt. Als je krullend haar hebt, kun je met leave-in conditioners ook stoppen met pluizen na het wassen.

2. Wees zachtaardig en gebruik de juiste handdoek

Haar drogen met een handdoek is geen goede manier om je haar snel te drogen zonder föhn. In plaats daarvan is het een andere mythe die moet worden ontkracht. Het is een feit dat nat haar erg gevoelig is voor schade, dus het uitwrijven van het vocht kan de nagelriemen ernstig beschadigen.

Om je haar sneller te laten drogen, gebruik je een superabsorberende haardrooghanddoek om overmatig vocht te deppen of, als je lang dik haar hebt, wikkel het in, tulbandstijl. Zachte microvezeldoeken werken hier het beste, maar je kunt ook haar drogen met een katoenen T-shirt, waarbij je je haar 10 tot 20 minuten op je hoofd stapelt.

3. Pluis de wortels van je haar

Wortels blijven langer nat dan de uiteinden en ze half droog laten kan gevaarlijk zijn, vooral bij koud weer. Dit is de reden waarom zoveel vrouwen liever veilig zijn dan sorry en föhnen op hoog vuur, met het risico op gefrituurd haar.

Om je wortels snel te drogen zonder schade aan te richten, moet je ervoor zorgen dat ze zoveel mogelijk luchtstroom krijgen. Schud je hoofd van links naar rechts, draai het ondersteboven of laat je vingers door haarlokken lopen, waardoor de wortels worden geopend. Onnodig te zeggen dat je dit buiten de vochtige badkamer doet waar je net hebt gedoucht.

4. Kam je haar

Merk op dat het borstelen van haar als het nat is een van de schadelijke haargewoonten is die stylisten aanbevelen om te vermijden. Toch zal het gebruik van een kam met brede tanden om sommige haarlokken te scheiden de luchtstroom bevorderen en je haar sneller laten drogen.

Een andere optie is om een microvezelborstel te gebruiken met zachte haren die water weken. De borstel beschadigt de nagelriemen niet, maar maakt het mogelijk om sneller aan de slag te gaan met haarstyling.

5. Gebruik beschermende föhntechnieken

Nu, wanneer je haar ruw gedroogd is, föhn het dan om het nodige volume en styling te krijgen. Om haar zonder schade te föhnen, volg je deze eenvoudige regels:

  • Blijf bij koelere temperaturen;
  • Gebruik een ionische haardroger die het haar sneller droogt, zelfs op koelere instellingen;
  • Houd de föhn vast 6 icentimeters verwijderd van je haar;
  • Beweeg de föhn rond en laat afzonderlijke strengen een beetje afkoelen voor een nieuwe ronde warmte;
  • Breng hittebeschermende producten aan.

Je kunt het stylen afmaken met koud haar blazen; dit zal helpen de nagelriemen te sluiten en het haar glad en glanzend te maken.

Een Bonus Speed-Drying Hack

Een lastige manier om tijd te besparen door je haar te drogen, is door het helemaal niet te wassen. In feite zijn er veel goede redenen om te stoppen met het dagelijks wassen van haar, en ontsnappen aan de kans om je haar te stressen met de droogroutine is er slechts één van.

Was minder vaak of gebruik om de dag droogshampoos en je haar zal meer dan dankbaar zijn.

Waar het op neer komt

Het snel drogen van je haar hoeft je lokken niet te schaden. Dep het vocht en droog je manen ruw, föhn het vervolgens met warme lucht, houd de haardroger op een afstand en verplaats hem. Eindig met wat koude lucht blazen om je kapsel te repareren, en hier ben je, klaar om naar buiten te gaan met je prachtige, gezonde en glanzende haar.

Uitgelichte afbeelding via Pexels