Split Ends: soorten, oorzaken en effectieve manieren van behandeling

Laten we eerlijk zijn, gespleten haarpunten gebeuren. Tussen hete haarstylingtools, overmatig gebruik van producten en haarkleuring, kan het krijgen van gespleten haarpunten praktisch onvermijdelijk zijn. Maar droog, beschadigd haar hoeft niet je realiteit te zijn. Lees verder om erachter te komen wat gespleten haarpunten veroorzaakt, wat de beste behandeling voor hen is en hoe u er voor eens en voor altijd vanaf kunt komen.

Wat zijn split-ends precies?

Gespleten haarpunten zijn het gevolg van beschadigd haar waarbij de toppen van je haarschacht beginnen te splijten en rafelen. Je zult een haar opmerken dat in twee of meer stukken is gespleten. De beste manier om te zien of je ze hebt, is door je haar te controleren. Buig gewoon een streng over je vinger. Controleer nu of de as rafelig is. Als je lokken vaak in de knoop beginnen te raken, heb je waarschijnlijk gespleten haarpunten. U kunt uw stylist ook vragen om uw uiteinden te controleren op eventuele schade tijdens uw volgende afspraak.

16 verschillende soorten gespleten haarpunten

Van een traditionele split tot een feather split, er zijn maar liefst 16 verschillende soorten split ends! Wil je ze zelf identificeren? Lees verder voor meer informatie.

verschillende soorten gespleten haarpunten

Bron

 1. Traditionele split: Dit is waar het haar in tweeën splitst en lijkt op de “Y” -vorm.
 2. Baby Split: Dit heeft alles van een binnenkort te splitsen uiteinde, maar de haarschacht is nog niet volledig gescheiden.
 3. Triple Split: Als je haar in drie stukken splitt, heb je te maken met een triple split.
 4. Doubly Y Split: Dit is waar de streng in tweeën is gescheiden en vervolgens weer is afgesplitst van een van de takken.
 5. Incomplete Split: De haarschacht verzwakt op een specifieke plek, maar is nog niet volledig gespleten.
 6. Lange split: Een andere vorm van het begin van een gespleten uiteinde, de haarschacht is begonnen te scheiden op een specifieke plek.
 7. Deep Split: Het haar is in tweeën gespleten met de “Y” hoog op de schacht.
 8. Taper: Je zult merken dat de nagelriem begint af te pellen, dit wordt meestal veroorzaakt door chemische schade.
 9. Verdikking: Dit is waar de uiteinden nog steeds intact zijn, maar de werkelijke textuur van het haar begint te veranderen.
 10. Witte vlekken: Ernstige chemische brandwonden kunnen zichtbare witte vlekken veroorzaken die u in uw haarschachten zult zien.
 11. Rechte hoek: Dit is waar het haar onder een hoek begint te buigen.
 12. Off Shoot: Het haar is begonnen te “verdikken” langs de schacht en is weer aan elkaar gehecht.
 13. Kreuken: Je lokken lijken zichtbaar gerimpeld. Dit is meestal te wijten aan overmatige hitte styling of chemicaliën.
 14. Tree Split: Net als de naam ervoor, zie je hier veel verschillende stukken van de schacht uit elkaar vallen, die lijken op een boom en zijn takken.
 15. Feather Split: Dit type lijkt qua uiterlijk op een veer; je ziet veel verschillende splitsingen langs één kant van de haarschacht.
 16. De knoop: Een probleem dat veel voorkomt bij meisjes met krullend haar, de knoop is geen gespleten uiteinde, maar het kan leiden tot meer klitten.

Mythen versus realiteit: wat veroorzaakt gespleten punten?

Naast het weten hoe je gespleten haarpunten kunt repareren, wil iedereen weten wat de oorzaak is om mee te beginnen. Er is eigenlijk een verscheidenheid aan verschillende factoren die je haar kunnen beschadigen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 1. Hitteschade door het krullen, rechttrekken of föhnen van je haar.
 2. Chemische schade door het permanenten, rechttrekken of bleken van je haar.
 3. Geen hittebeschermend product gebruiken als onderdeel van uw split-end behandeling.
 4. Slapen met of ruw borstelen nat haar.
 5. Niet naar binnen gaan voor frequente trims.
 6. Je manen te vaak wassen.
Oorzaken

Bron

Hete gereedschappen zappen het natuurlijke vocht van je haar, waardoor je lokken broos en vatbaar voor breuk worden. Het chemisch behandelen van uw lokken, zoals highlighting, Bayalage en professionele straightening-behandelingen, kan ook schade aanrichten aan uw lokken. Praat met uw haarstylist over uw zorgen en eventuele behandelingen die nodig kunnen zijn als u uw haar chemisch behandelt. Je stylist kan misschien haarmaskers en andere huismiddeltjes aanbevelen om je lokken in topvorm te houden.

Het beste in Split End-behandeling

Als je te maken hebt met gespleten haarpunten, maak je dan nog geen zorgen! Er zijn veel manieren om er vanaf te komen. De meest effectieve manier om dit te doen is om je haar te onderhouden met regelmatige knipbeurten, minstens om de zes weken. Zelfs als je het probeert uit te laten groeien, zal het regelmatig trimmen van je lokken de groei niet vertragen en zal het helpen om gespleten haarpunten te voorkomen. Hier zijn een paar andere opties om te overwegen:

Hoe split-ends te knippen?

Uw haarstylist kan een kapsel aanbevelen voor uw gezichtsvorm en levensstijl dat het beste bij u past en voor uw beschadigde uiteinden zorgt. Als je doel is groei, je wordt niet gedwongen om een bob te wiegen! Je kapper kan je haar trimmen op een manier die je helpt je haardoelen te bereiken door het in lagen te knippen of te bevederen, waarvan de laatste een textuurtechniek is.

beschadigde haaruiteindtrimmer

Bron

Hoe zich te ontdoen van gespleten haarpunten zonder te snijden?

Zorgt het idee om je manen te snijden ervoor dat je in complete paniek raakt? Maak je niet druk. Er zijn nog steeds een paar manieren om gespleten haarpunten kwijt te raken zonder een enorme hak, maar er zal een soort trim nodig zijn om ze helemaal kwijt te raken. Om ze te verminderen of te voorkomen, overweeg het volgende:

 1. Boek een diepe conditioneringsbehandeling in uw salon om uw lokken nieuw leven in te blazen. De meeste bieden Keratine en andere intensieve behandelingen die u maandelijks kunt doen.
 2. Probeer haarmaskers voor gespleten haarpunten. Ons favoriete DIY haarmasker recept is een mix van een avocado, een ei, een eetlepel honing en drie eetlepels olijfolie. Een andere is het eenvoudigweg aanbrengen van kokosolie op vers gewassen haar. Breng de kokosolie van je wortels aan op ongeveer het midden van de schacht en wikkel je haar vervolgens ongeveer 30 minuten in een handdoek. Afspoelen en om de week herhalen. Deze huismiddeltjes voor gespleten haarpunten zijn ook eenvoudig en budgetvriendelijk!
 3. Verwissel je shampoo. De beste shampoo voor gespleten haarpunten is er een die vol zit met hydraterende eigenschappen zoals arganolie of macadamia-olie. Probeer een shampoo te kiezen die sulfaatvrij is, omdat sulfaten het haar van zijn natuurlijke vocht kunnen ontdoen en verdere schade kunnen veroorzaken.

Hoe gespleten haarpunten voor eens en voor altijd te voorkomen

De beste vorm van split-end behandeling is om ze in de eerste plaats niet te krijgen! Gelukkig zijn er een aantal effectieve manieren om gespleten haarpunten te voorkomen. Leg eerst de hete stylingtools af. Laat je haar indien mogelijk aan de lucht drogen en probeer foamrollers te gebruiken in plaats van je krultang of hete rollers. Ten tweede, zorg ervoor dat je regelmatig haarknipafspraken maakt met je stylist, zodat je lokken in de best mogelijke vorm zijn. En maak huismiddeltjes voor gespleten haarpunten, zoals de wekelijkse haarmaskers hierboven vermeld, een onderdeel van je normale schoonheidsroutine.

gespleten haarpunten

Bron

Een paar andere dingen om te proberen zijn onder andere:

 1. Slapen op een zijden of satijnen kussensloop in plaats van katoen. Bonus: het is ook geweldig voor je huid!
 2. Niet slapen met nat haar.
 3. Bescherm je haar in de zon door het dragen van hoeden, haarsjaals of leave-in SPF-behandelingen die op de hoofdhuid kunnen worden aangebracht.
 4. Gehydrateerd blijven door meer water te drinken.
 5. Gebruik een tangle tamer op nat haar om breuk te voorkomen.
 6. Stop met het overspoelen van je haar, dit kan je lokken ontdoen van het broodnodige vocht.

Beste kapsels voor gespleten haarpunten

Zijn er kapsels of kapsels die meer kans hebben om gespleten haarpunten te veroorzaken? Als je constant je haar bleekt, tijd doorbrengt in de zon en hete hulpmiddelen op je haar gebruikt, dan zul je er zeker vatbaarder voor zijn. Maar dit gaat veel meer over hoe je je haar behandelt dan het kapsel dat je kiest. Als je lang haar hebt en je lokken zijn aanzienlijk beschadigd, overweeg dan een frisse nieuwe stijl zoals de trendy lob. Broodjes zijn ook een geweldige manier om gespleten haarpunten te verbergen, en ze zijn gemakkelijk te doen!

Of je haar nu lang of kort is, geblondeerd of onbewerkt, iedereen krijgt op een gegeven moment gespleten haarpunten, dus maak je geen zorgen! Volg gewoon deze tips over hoe u gespleten haarpunten kunt voorkomen en wees vriendelijk en zachtaardig voor uw lokken!