Sulfaatvrije shampoo: voor- en nadelen voor degenen die erom geven

Inmiddels weten we allemaal hoe het zit met de chemicaliën die bedrijven in onze schoonheidsproducten stoppen. Maar wist je dat er ook veel synthetische chemicaliën in onze shampoos en conditioners zitten? Hoewel ze de klus lijken te klaren, willen sommigen van ons misschien onze blootstelling verminderen vanwege persoonlijke interesse, huidaandoeningen of om de algehele gezondheid van het haar te verbeteren. Een populaire manier om dingen te veranderen tijdens je shampooroutine is met een sulfaatvrije shampoo. Producten zonder deze chemische stof kunnen de reden zijn waarom je haar constant droog aanvoelt en je verfklus ongewoon snel vervaagt.

Wat zijn sulfaten?

Als u de ingrediëntenlijst op uw gemiddelde shampoo controleert, zult u waarschijnlijk sulfaten tegenkomen in hun technische termen, natriumlaurylsulfaat of natriumlauriersulfaat (ook bekend als SLS). Dit ingrediënt is een zout en werkt als een oppervlakteactieve stof. Deze stof vermindert de oppervlaktespanning van water en helpt shampoo vet en talg los te maken van het haar en de hoofdhuid.

Dat klinkt misschien nuttig, maar dit ingrediënt wordt ook vaak aangetroffen in huishoudelijke wasmiddelen en schoonmaakmiddelen. Schoonheidsbedrijven gebruiken dit ingrediënt samen met vele andere giftige en synthetische ingrediënten omdat ze goedkoop zijn en ‘de klus lijken te klaren’.

Als het echter gaat om ons haar en het gebruik van gewone shampoo, strippen sulfaten de buitenste effectieve haarlaag en kunnen ze de kleur van een verfbeurt veel sneller verwijderen. Het kan een goed idee zijn om je haar voorzichtiger te behandelen en te investeren in een sulfaatvrije shampoo en conditioner. Maar net als bij alles, zijn er voor- en nadelen aan het gebruik van sulfaatvrije shampoos en elk moet zorgvuldig worden afgewogen om erachter te komen of deze optie iets voor u is.

Pros

  • Omdat shampoo zonder sulfaat het haar niet ontdoet van zijn natuurlijke oliën, irriteert het de hoofdhuid niet en veroorzaakt het zelden allergieën. Sommige mensen kunnen eczeem of zelfs acne op hun haarlijn ervaren door shampoo met sulfaat vanwege de productie van rebound-olie dankzij het strippen van het haar en de natuurlijke oliën van de hoofdhuid.
  • Sulfaten kunnen ook een ongewenste film achterlaten, dus sulfaatvrije shampoo is een schoner, natuurlijker alternatief.
  • Veel sulfaatvrije shampoos bevatten meer natuurlijke oliën, zodat ze ongewenste kroezen kunnen gladstrijken die kunnen komen met schurende, oliestrippende sulfaten. Dit is vooral geweldig voor het temmen van de ongewenste effecten van zomervochtigheid of het droge haar dat we in de winter ervaren dankzij binnenverwarming.
  • Sulfaatvrije shampoos zijn uitstekend geschikt voor gekleurd haar omdat ze de buitenste haarlaag niet strippen. Als u overstapt op deze haarverzorging, kunt u er zeker van zijn dat uw verfklus veel langer meegaat.
  • Hetzelfde kan gezegd worden voor een keratine behandeling. Sulfaatvrije en verhelderende shampoos zorgen altijd voor een zachtere optie die onze kostbare en dure haarroutines niet ongedaan maakt.

Tegens

Hoe geweldig sulfaatvrije shampoos ook zijn, ze hebben een paar nadelen:

  • De meeste van dit soort shampoos schuimen niet goed, dus het kan moeilijk zijn om te weten of je je haar goed genoeg hebt schoongemaakt.
  • Ze vereisen ook meer dan één wasbeurt als je lang of dik haar hebt, dus je gebruikt uiteindelijk meer shampoo om de klus te klaren. Dat kan negatief zijn als je een beautybudget hebt.
  • Er is ook een lichte aanpassingsperiode voor sulfaatvrije shampoo, dus je haar kan een deel van zijn volume verliezen dat ingrediënten in andere shampoos ten onrechte leveren.
  • Om nog maar te zwijgen, de meeste sulfaatvrije shampoos helpen niet om roos te verlichten, hoewel er een paar producten op de markt zijn die hiervoor zijn ontworpen.

Afgezien van negatieven, op de lange termijn zijn shampoos vrij van sulfaat een investering in de algehele kwaliteit van je haar, zonder onnodige chemicaliën. Dus als je hebt besloten dat dit type haarverzorging geschikt voor je is, dan is het de moeite waard om de aanpassing in je routine te maken.

Er zijn veel keuzes voor haarverzorging, maar we geloven dat we een lijst hebben verzameld met de beste sulfaatvrije shampoos die er zijn. Je kunt het giswerk erbuiten laten. Blijf lezen voor onze ultieme sulfaatvrije shampoolijst.

#1: Aveeno Pure Renewal Shampoo

Aveeno is een beproefd merk dat het handigst is als u sulfaatvrij wilt worden, omdat u hun producten bij elke drogisterij of op Amazon kunt kopen. Deze optie is betaalbaar, veilig voor gekleurd haar en zal alle onzuiverheden die zich op uw lokken verzamelen zonder strippen op te heffen. Het toegevoegde zeewierextract is een natuurlijk pluspunt.

Aveeno Pure Vernieuwing Shampoo

Foto: @aveenous

#2: L’Oreal Ever Strong Sulfaatvrij Fortify System

Dit L’Oreal Ever Strong Sulfate-Free Fortify System is ook een gemakkelijke vondst en betaalbaar voor een 8,5 ounce fles. Het volume van je haar would normaal verlies van sulfaatvrije shampoo wordt verkregen dankzij hun gepatenteerde aminozuurcomplex dat zwak haar helpt dikker te zijn.

Loreal Ever Strong SulfaatVrij Fortify Systeem

Foto: L’Oreal

#3: Pureologie Hydrateren Sheer

Pureologie is misschien aan de duurdere kant voor sulfaatvrije opties, maar deze lijn staat bekend om zijn superieure kwaliteit. Elke shampoo die ze maken is sulfaatvrij. De hydratenlijn is bedoeld voor gekleurd haar en bevat zonnebrandcrèmes voor een extra bonus! Gecertificeerde biologische rozen-, sandelhout- en groene thee botanicals in dit product zullen wonderen doen op haar dat hunkert naar een meer natuurlijke behandeling.

Pureology Shampoo

Foto: @pureologyus

#4: John Masters Organics Shampoo

Ten slotte is de sulfaatvrije optie van John Masters niet alleen biologisch en bevat het geen agressieve chemicaliën, maar de pH-balans is een geweldige keuze voor droog haar. Het is ideaal voor gekleurd haar en bevat 17 natuurlijke plantenextracten en essentiële oliën die het haar de voeding geven die het nodig heeft en het niet strippen.

John Master Organics Teunisbloem Shampoo

Foto: John Master Organics

Als u op zoek bent naar een sulfaatvrije roosshampoo, is Maple Holistic Sage Shampoo een hoog gewaardeerde keuze die jojoba-, argan- en tea tree-olie bevat die natuurlijk en heilzaam zijn voor haar dat een beetje extra TLC nodig heeft.

Hoewel het een paar nadelen heeft, zijn de voordelen van het zachter behandelen van je haar waarschijnlijk de moeite waard. Probeer sulfaatvrije shampoo de volgende keer dat u uw haarverzorgingsaankopen doet.