Tekenen van eiwitoverbelasting en 3 manieren om het te repareren

Haar vereist een goede eiwit-vochtbalans om zijn zachtheid, elasticiteit en kracht te behouden. Daarom kan eiwitbehandeling helpen bij het verbeteren van de ontwarring en het toevoegen van structuur en ondersteuning aan uw sloten.

Helaas kan te veel eiwit in je haar als gevolg van de verkeerde haarverzorgingsroutine of eiwitopbouw net zo vervelend worden als een gebrek eraan. Dit artikel helpt u bij het identificeren en oplossen van het eiwitoverbelastingsprobleem.

Tekenen van eiwitoverbelasting

Eiwitoverbelasting is een onbalans van de vocht/eiwitverhouding in je haar. Het gebrek aan vocht is een veel voorkomende reden voor broos haar; evenzo zal te veel eiwit in je haarlokken ervoor zorgen dat het gemakkelijk breekt en moeilijk te beheren is. Dus als je haar hard aanvoelt, er dof, droog en pluizig uitziet, of als je merkt dat er tekenen van breuk in je borstel zijn, kan eiwitoverbelasting de boosdoener zijn.

Houd er rekening mee dat bepaalde eiwitten in haarverzorgingsproducten en ingrediënten die zich gedragen als eiwitten (zoals kokosolie) het potentieel hebben om zich op te bouwen op de haarschacht. Wanneer ze niet zijn opgelost met vochtinbrengende shampoos of co-wasbeurten, leggen deze er bovenop en voorkomen ze dat vocht en extra eiwitten erin komen. Het is dus de moeite waard om onderscheid te maken tussen eiwitgevoeligheid (haar neiging om gestrest te worden door eiwitproducten) en eiwitopbouw. De porositeits- en elasticiteitstest hieronder kan u helpen te zien of uw haar meer eiwitten krijgt dan het eigenlijk nodig heeft.

Vochtoverbelasting vs. eiwitoverbelasting

Net als eiwitoverbelasting is vochtoverbelasting een onbalans van de vocht-eiwitverhouding. Haar met vochtoverbelasting ziet er pluizig en zwaar uit, met slappe, levenloze krullen. Het zal vettig aanvoelen en mogelijk plakkerig, zelfs nadat het net is gewassen.

Als je je afvraagt of je haar vocht- of eiwitoverbelasting heeft (of beide), ben je niet de enige. Het internet staat vol met gefrustreerde curlies die antwoorden proberen te vinden, met veel variaties op de volgende vraag: “Ik ben Kaukasisch (Italiaans) met 2C / 3A krullend haar dat er kroesachtig uitziet als ik een versterkend masker gebruik. Heb ik eiwitoverbelasting of vochtoverbelasting?”

Als het helpt, wanneer u probeert te bepalen of uw haar vocht- of eiwitoverbelasting heeft, zijn er slechts twee factoren waarmee u rekening hoeft te houden: de porositeit van het haar (meer daarover hieronder) en elasticiteit. Elasticiteit is het vermogen van een haar om uit te rekken voordat het breekt. Haar met een gezonde elasticiteit heeft precies de juiste hoeveelheid stretch en kan gemakkelijk worden ontward. Haar met een slechte elasticiteit is broos en breekt gemakkelijk. Haar met te veel elasticiteit zal uitrekken en uitrekken voordat het desintegreert. Als je ooit overbewerkt haar hebt ervaren dat papperig en gummy aanvoelt, is dit een voorbeeld van te veel elasticiteit.

Om de elasticiteit en porositeit van uw haar te bepalen, voert u deze eenvoudige test uit:

 1. Leg een wit stuk papier op een hard oppervlak.
 2. Pluk 3-4 schone, productvrije haren van verschillende locaties op je hoofd en plaats de lokken op het papier.
 3. Pak de eerste haarlok vast met de wijsvinger en duim van de ene hand en schuif de wijsvinger en duim van de andere hand omhoog en vervolgens langs de haarschacht. Hoe gladder, dikker en dichter de streng, hoe lager de porositeit. Hoe ruwer en dunner de streng, hoe hoger de porositeit.
 4. Trek nu de streng aan beide uiteinden totdat deze breekt. Let op wat er gebeurt. Rekt het te veel uit of breekt het meteen? Hoe elastischer, hoe meer behoefte aan eiwitten.
 5. Herhaal dit met de andere strengen om het resultaat te bevestigen.

De relatie tussen te veel eiwitten en haarporositeit

Haarporositeit verwijst naar het vermogen van haar om vocht te accepteren en vast te houden. Dit wordt bepaald door de buitenste laag van de haarschacht, de nagelriem.

Vaak denken we aan gezond, niet-bewerkt of beschadigd haar met een gemiddelde of normale porositeit. Dit porositeitstype gedijt met een kleine hoeveelheid eiwit in producten, maar vereist vaak geen zware maskers en lagen versterkende producten. Met andere woorden, proberen om normaal gezond haar te repareren met eiwitproducten zal het haar eerder zijn glans laten verliezen.

Lage porositeit haar heeft nagelriemen die dicht bij elkaar liggen. Dit is haar dat een beetje extra TLC nodig heeft om het voldoende vocht te geven, omdat producten langzaam in een haarlok worden opgenomen. Het heeft ook de neiging om vocht het langst vast te houden van elk porositeitstype. Vanwege de strak gebonden nagelriemlaag kan haar met een lage porositeit eiwitgevoelig lijken.

Hoge porositeit haar wordt vaak beschadigd als gevolg van chemische diensten, omgevingsstressoren, stylingpraktijken of zelfs veranderingen in hormonen als gevolg van de menopauze. Het mist eiwitten en het kan er zelfs huilend uitzien om hulp, net als haar that bevat overtollig eiwit: haar met een hoge porositeit heeft de neiging om aan zichzelf te kleven, gemakkelijk te klitten en vatbaar te zijn voor gespleten haarpunten.

Hoe zie je dan het verschil? Analyseer wat er de afgelopen tijd met je haar is gebeurd. Heb je een dramatische blondinesessie gehad? Dan lijdt je haar waarschijnlijk aan verhoogde porositeit en heeft het keratine of bindingsversterkende eiwitbehandelingen nodig om het terug te brengen naar de norm. Heb je een aantal keratine producten gebruikt op je maagdelijke lokken? Vervolgens is het goed om te controleren of je haar niet te veel van het goede krijgt.

Gemengde porositeit haar komt ook veel voor. Het kan van nature gebeuren wanneer je haar grijs begint te worden, of als gevolg van maagdelijk en beschadigd haar op hetzelfde hoofd. Dit betekent dat u het product strategisch moet toepassen, niet helemaal boven uw hoofd.

Drie manieren om eiwitoverbelasting om te keren

Gelukkig is het omkeren van eiwitoverbelasting goed te doen, maar het zal enkele aanpassingen in je regime vergen. Stel jezelf het volgende voordat je verder gaat:

 • Verhelder je regelmatig je haar met behulp van een effectieve verhelderende shampoo of behandeling? Als u een zachte verhelderende behandeling gebruikt die micellair water of bentonietklei bevat, krijgt u de klus dan geklaard?
 • Zit er te veel eiwit in jullie producten? Eiwitrijke producten vermelden eiwit als een van de top vijf ingrediënten op hun etiketten. Deze ingrediënten kunnen duidelijk worden geïdentificeerd, denk aan modewoorden als eiwit keratine, aminozuren, zijde-eiwit of tarwe-eiwit. Andere kunnen minder voor de hand liggend zijn. Bond-repair producten, waaronder Olaplex en K18, hebben bijvoorbeeld kleine eiwitten die diep in de haarschacht doordringen, maar ze zouden niet noodzakelijkerwijs in je opkomen als eiwitrijke producten.
 • Gebruikt u de producten correct? Volg je de instructies op het etiket? Laat u het product bijvoorbeeld langer aan dan aanbevolen in de hoop op betere resultaten? Spoel je met lauw water terwijl warm water misschien effectiever is? Bekleed je je hele hoofd met eiwitrijk product terwijl alleen de beschadigde delen van je haar het nodig hebben? Ben je in een regelmatige routine terechtgekomen van het doen van versterkende behandelingen wanneer je haar ze niet echt nodig heeft?

Denk echt eens na over deze vragen. Het is zo gemakkelijk om het te overdrijven in de zoektocht naar gezonde lokken en kwaliteitskrullen! Als u echter kunt vaststellen waarom de eiwitoverbelasting optreedt, is het veel gemakkelijker om het op te lossen.

Fix # 1: Verduidelijk

Als er één ding is dat elke krullende meid (en man) zou moeten doen, is het om regelmatig te verduidelijken (ongeveer elke vier shampoos). Als u agressieve sulfaten vermijdt, kunt u een nieuwe start maken met een shampoo die ingrediënten bevat zoals:

 • C14-16 olefinesulfonaat
 • Cocamidopropyl betaïne
 • Lauryl betaïne
 • Natriumcococylisethionaat
 • Natriumlauryl lactylaat

Fix # 2: Elimineer de boosdoeners, althans tijdelijk

Bij het ervaren van eiwitoverbelasting is het beter om een tijdje een eiwitvrije stylingroutine aan te nemen. Als je echter ooit van dat eiwitrijke haarmasker hield, betekent dit niet dat je het nooit meer moet gebruiken. Probeer het in de toekomst opnieuw te gebruiken, alleen niet zo vaak als vroeger of niet in combinatie met andere eiwitproducten om eiwitophoping te voorkomen.

Fix # 3: Revisie van uw productvoorraad

Als uw producten te eiwitintensief zijn, zoek dan naar producten die gehydrolyseerd eiwit bevatten als het zesde of latere ingrediënt op het etiket. Als u bepaalde praktijken hebt aangenomen, zoals producten te lang laten zitten of niet grondig spoelen met warm water waar nodig, breng dan enkele wijzigingen aan als dat nodig is. Vergeet niet dat het allemaal om de balans gaat, dus het gebruik van een vochtinbrengende crème of het krijgen van een haarspa om de behandeling door te laten dringen in je haar met een lage porositeit kan ook helpen.

Periodiek moet u uw routine aanpassen aan de veranderende behoeften van uw haar. Het leren van de tekenen van eiwit- en vochtoverbelasting kan u veel tijd en moeite besparen, maar het zal de gezondheid van uw haar op de lange termijn verbeteren!