Tijdelijke, Semi, Demi en Permanente Kleurstoffen – Wat is het verschil?

Windt de vrijheid om om de paar weken een nieuwe haarkleur te kunnen hebben je op? Of ben je bang voor de inzet die bij de meeste haarkleuren hoort? Het mooie van tijdelijke haarkleuren is dat er voor bijna iedereen wat wils is!

Met onderhoudsarme kleurtrends op de helling is tijdelijke, semi-permanente en demi-permanente haarkleur nog nooit zo gebruikt. Lees verder om het verschil tussen de kleurtypen te begrijpen en ze optimaal te gebruiken.

Wat is een tijdelijke haarkleur?

Tijdelijke haarkleur is te vinden in een paar verschillende vormen, waaronder getinte sprays, mousses, gels, haarmascara en zelfs shampoos. Enkele geweldige toepassingen voor eendaagse haarverf zijn grijze dekking tussen haarafspraken, het toevoegen van een vleugje kleur voor een avondje uit of het neutraliseren van ongewenste ondertonen in het haar.

Hoe lang gaat tijdelijke haarverf mee?

Tijdelijke kleur duurt alleen tot je shampoo omdat het geen chemische verandering in het haar aanbrengt. De pigmenten in tijdelijke haarkleur zijn eigenlijk te groot om überhaupt in het haar te dringen, dus dit soort kleur zit alleen op die buitenste laag van het haar en spoelt er meteen uit als je je haar wast.

De meest gebruikte tijdelijke haarverf zijn toonneutraliserende shampoos (paarse shampoo) en root touch up sprays. Dit is een veilige manier om thuis haarkleur aan te brengen, dus ik moedig mijn klanten vaak aan en instrueer ze hoe ze deze kunnen gebruiken om de frequentie van afspraken te verminderen.

Wat betekent semi-permanente haarverf?

Als je op zoek bent naar een beetje plezier met je haar voor meer dan alleen een avondje uit, wil je misschien een semi-permanente haarkleur overwegen. Het wordt beschouwd als een tijdelijke kleur: het is ammoniakvrij en de moleculen zijn klein genoeg om enigszins door de haarschacht te dringen, maar het is ook wasbaar.

Hoe lang gaat semi-permanente haarverf mee?

De kleur houdt net lang genoeg vast om door de eerste verschillende shampoos te komen. Je kunt verwachten dat een semi-permanente haarkleur niet langer dan 6 weken meegaat en bij elke wasbeurt meer vervaagt. Veel vrouwen houden van deze optie omdat ze bij elk salonbezoek iets nieuws kunnen doen of kale haarexperimenten kunnen proberen. Hieronder is een voorbeeld van een dergelijk experiment: zie het kapsel op de dag van het kleuren zwart geworteld blauw met een semi-permanente haarverf, de vervaging 4-5 weken daarna en de ultieme kleurcorrectie op het kenmerkende kapsel, geworteld blond.

Na een paar niet-permanente haarkleuren te hebben gedaan en ze bij elke shampoo te hebben zien uitwassen, bedacht ik een aangepast gemengd getint haarmasker dat vrouwen zou helpen een nieuwe haartint te laten duren. Met behulp van zo’n kleurenbom met Olaplex haarbehandeling kun je de kleur letterlijk opkroppen en thuis opfrissen als het begint te vervagen.

Wat zijn Demi-Permanente Kleuren?

Demi-permanente kleur is geweldig voor zoveel dingen, waaronder: het introduceren van kleur aan iemand die nog nooit kleur in zijn haar heeft gehad, grijze vermenging, verfrissende vervaagde kleur aan de uiteinden, het versterken van ongewenste ondertonen in het haar en – mijn persoonlijke favoriet – root shadowing.

Demi-permanente haarkleur wordt vaak gebruikt om ongewenste ondertonen in het haar te verzachten met een proces dat gewoonlijk toning of glans wordt genoemd en wordt meestal gedaan na een blondingsservice. Wat je aan de linkerkant van deze foto ziet, is waar een haar op natuurlijke wijze lichter van wordt. Zoals je hier kunt zien, wordt een toner gebruikt om het geel te neutraliseren.

Geel uitsmeren vereist normaal gesproken het gebruik van een paarse ondertoon in de toner, omdat geel en paars precies het tegenovergestelde zijn en uiteindelijk de meest neutrale blondlijn creëren zoals die we in het resultaat kregen:

Root shadowing is een andere manier waarop een demi-permanente kleur wordt gebruikt en wordt soms root smudging of root melting genoemd. Dit proces wordt meestal gedaan als het gewenste resultaat een meer ‘doorleefde’ of gewortelde blondine is, of wanneer iemand op zoek is naar een kleur die al na een paar korte weken geen vaste lijn van hergroei heeft.

Demi-permanente haarkleur is geweldig voor iedereen die zijn grijs wil camoufleren. Ik raad het ook altijd aan aan iedereen die overweegt om zijn haar voor de eerste keer te kleuren of iemand die zijn huidige haar donkerder wil maken, simpelweg omdat het langzaam zal vervagen en geen harde lijn van hergroei of toewijding achterlaat.

Hoe lang duurt Demi-Permanente Kleur?

Demi-permanente haarkleur wordt beschouwd als een vorm van tijdelijke haarkleur omdat niet alle kleurmoleculen diep in de haarstreng zitten. De meerderheid van de kleurmoleculen dringen door de buitenste laag van het haar; sommige moleculen zitten echter direct onder de buitenste laag, en daarom zul je een beetje fa opmerkending binnen 4-6 weken.

Het feit dat het vervaagt, draagt bij aan de schoonheid van het gebruik van demi-permanente haarkleur voor een wortelschaduw, omdat het kapsel voor een langere duur frisser lijkt, ondanks de nieuwe groei. Een eenvoudige wortelschaduw kan u in staat stellen om 4-5 weken langer tussen afspraken door te gaan.

Hoe permanente haarverf toch verschilt?

Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe permanent haarkleur anders is, maar geloof me, er zijn veel redenen waarom je stylisten permanente kleur op je kunnen gebruiken. Permanente haarkleur is de enige kleur die je volledige grijze dekking geeft, en het is ook de enige kleur die het vermogen heeft om het haar lichter te maken.

De manier waarop de kleur het haar binnendringt, is een enorme reden voor deze vaardigheden. Tijdelijke haarkleur ligt meer naar het oppervlak van het haar, terwijl permanente kleur in staat is om een chemische verandering in het haar aan te brengen omdat het in de middelste laag van het haar ligt. In tegenstelling tot demi- en semi-permanente kleurstoffen, kan permanente kleur de natuurlijke haarkleur lichter maken, waardoor het een betere optie is wanneer het gewenste resultaat een lichtere look is.

Hoewel permanente kleur het vermogen heeft om het haar lichter te maken, is het ook belangrijk om te weten dat permanente kleur niet door eerder gekleurd haar kan liften. Als je eerder gekleurd haar hebt, is je enige optie om lichter te gaan door een verlichtingsproces met een bepaald niveau van peroxide, of zoals je het zou kunnen noemen, haarbleekmiddel.

Dit haar is bijvoorbeeld voorverlicht en afgezwakt met demi-permanente haarkleur.

Als je donker haar wilt verven met een semi-permanent roze, heb je ook voorverlicht haar nodig.

Een demi-permanente kleur kan je ook helpen om felblonde haarkleurtinten om te zetten in meer natuurlijke “geleefde” kleuren, zoals deze:

Welke zijn het beste voor DIY Color?

Het gebruik van elk type haarkleur thuis brengt altijd risico’s met zich mee, zoals overlapping, ‘browning out’, ongelijke verzadiging en meer ongelukkige haarkleurfouten, dus het is belangrijk om de hulp van een professional in te roepen wanneer je hunkert naar een verandering. Haarkleur is immers een chemische stof, dus ze moeten serieus worden genomen.

Als u besluit om een tijdelijke kleurverbeterende shampoo of een wortelstachlingspray tussen uw afspraken door te gebruiken, let dan op deze veelgemaakte fouten:

  • Terwijl u een wortelretoucheerspray gebruikt, vermijd dan om het mondstuk van de spray te dicht bij uw wortelgebied te houden.
  • Breng een wortelretoucheerspray aan door de spray niet dichter dan twee vingers breed te houden.
  • Het gebruik van een getinte shampoo of paarse shampoo thuis is vrij eenvoudig en to the point, maar het is niet voor dagelijks gebruik. Gebruik paarse shampoo slechts ongeveer één keer per week, omdat het vaker gebruiken ervan zal resulteren in een doffer uitziende en droger aanvoelende blondine.

Klaar om meer te leren over wat je thuis kunt gebruiken om het meeste uit je haarkleur te halen? Zorg ervoor dat je mijn Instagram-@jessicamariehairartistry volgt voor productrecensies, haaradvies en de nieuwste haartrends.