Veganistisch haarverlies: de waarheid over hoe een veganistisch dieet uw haar beïnvloedt

Overschakelen naar een puur veganistisch dieet is niets minder dan een prestatie. Het vergt hard werken, veel wilskracht en uitgebreide kennis en onderzoek. Een veganistisch dieet elimineert alle dierlijke producten, inclusief zuivel en eieren, en vertrouwt op plantaardig voedsel voor voeding. Hoewel het mogelijk is om al je benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen door een plantaardig dieet te eten, vergt het veel zorgvuldige planning en beheer. Soms kan een gebrek aan goede voeding en kennis over voeding leiden tot overmatig veganistisch haarverlies. Gemiddeld verliest een persoon 100 tot 200 haren per dag. Als u merkt dat er meer strengen uitvallen en broze uiteinden, raadpleeg dan een zorgverlener om te screenen op onderliggende gezondheidsproblemen. Als uw arts u een schone gezondheidsverklaring geeft, is het tijd om uw dieet grondig te onderzoeken om ervoor te zorgen dat u voldoende calorieën, mineralen, vitamines en eiwitten binnenkrijgt om uw haar zo gezond mogelijk te houden.

De oorzaken van veganistisch haarverlies

Haaruitval bij vrouwen is niet ongebruikelijk. In één onderzoek meldde 34% van de vrouwen uit Japan, de VS en het VK meer haaruitval in vergelijking met 5 jaar eerder. De redenen voor haaruitval verschillen van persoon tot persoon. Het is dus belangrijk om een arts te raadplegen die het specifieke probleem kan diagnosticeren.

In sommige gevallen kan haaruitval dieetgerelateerd zijn. Haaruitval kan soms optreden bij snel gewichtsverlies, wat het gevolg kan zijn van het overschakelen naar een veganistisch dieet. In één onderzoek groeide het haar binnen enkele maanden na het afvallen terug. In andere gevallen zijn er minder voor de hand liggende voedingsredenen voor haaruitval.

Insluiten vanuit Getty Images

Eiwit probleem

Een veganistisch dieet moet een breed scala aan eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten om voldoende te verkrijgen voor haarcelvernieuwing en voeding. Eiwitten leveren de energie die nodig is voor gezonde weefselgroei, niet alleen voor je haar, maar ook voor vitale weefsels zoals je hart, longen en lever. Je lichaam zal je vitale organen altijd voor anderen plaatsen, wat betekent dat als je dieet geen eiwitten bevat, je haar eerst zal lijden.

Eiwitten zijn in feite de basis voor je haar. Het bevat ook aminozuren, waarvan sommige essentieel zijn, wat betekent dat ze elke dag moeten worden ingenomen omdat het lichaam ze niet zelf kan maken.

Er zijn een paar plantaardige eiwitbronnen die het gemakkelijkst op te nemen zijn in een dagelijkse routine. Quinoa, seitan, tofu, sojaproducten (sojanuggets, edamame, enz.), Bonen, noten, linzen en kikkererwten (kikkererwtenburgers zijn heerlijk, en hummus!).

IJzertekort

Groene bladgroenten, linzen en verrijkte voedingsmiddelen lijken misschien al het ijzer te bevatten dat je nodig hebt. Het ijzer in plantaardig voedsel wordt echter niet zo gemakkelijk door het lichaam opgenomen als ijzer uit dierlijke bronnen. IJzertekorten komen veel voor bij mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen. Het kan leiden tot haaruitval, zwakte en extreme vermoeidheid. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer is 8 milligram voor mannen en 18 voor vrouwen. Als je veganist bent, heb je 1,8 keer zoveel nodig.

De volgende voedingsmiddelen zijn de beste plantaardige bronnen van ijzer. Houd er rekening mee dat, aangezien ijzer uit planten niet zo gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen, u misschien wilt overwegen een ijzersupplement te nemen als uw niveaus laag zijn. De beste bronnen van plantaardig ijzer zijn bieten, spinazie, okra, boerenkool, broccoli, waterkers, gedroogde abrikozen, pruimen, vijgen, sojabonen, amandelen en verrijkte granen.

Insluiten vanuit Getty Images

Vitamine B12

Vitamine B12 is een andere essentiële voedingsstof voor haargroei en wordt niet aangetroffen in groenten of plantaardige bronnen. Als je een veganist bent, zijn er tal van voedzame en heerlijke sojamelkmerken en granen die zijn verrijkt met B12. Toch wilt u hier misschien een supplement voor nemen, omdat het moeilijk kan zijn om genoeg van deze essentiële vitamine alleen uit deze bronnen te halen.

Gezond haar laten groeien op een veganistisch dieet

Nu je weet welke vitamines en mineralen je dagelijks nodig hebt, kun je verder gaan met het groeiproces. Verse groenten en fruit hebben enorme hoeveelheden voedingsstoffen die nodig zijn om lang, gezond haar te versterken en te laten groeien. Hier zijn enkele van de beste om dagelijks te eten.

  • Avocado’s: Avocado’s zijn gevuld met gezonde vetten die het vocht bevorderen dat nodig is om haarbreuk te voorkomen en helpt het haar sterk te groeien.
  • Amandelen: Amandelen – de “superieure noot” – zijn een geweldige bron van eiwitten en vitamine E die helpt de elasticiteit en vochtigheid te verbeteren, zodat je haar bestand is tegen breuk en droogheid.
  • Boerenkool: Boerenkool is rijk aan ijzer en vitamine B. Het is ook een alkalisch voedsel dat helpt de zuurgraad in het lichaam te voorkomen.
  • Chia zaden: Chiazaden zijn rijk aan calcium, ijzer en vitamine B, die allemaal helpen bij het bevorderen van kracht en healthy haargroei.
  • Lijnzaad: Lijnzaad is een rijke bron van vitamine E. Ze bieden voeding aan de haarwortels, schacht en de hoofdhuid. Lijnzaad bevat ook grote hoeveelheden omega-3-vetzuren die helpen de haarzakjes te voeden.
  • Kokosnoot: Je kunt niet fout gaan met kokosnoot. Van oliën tot conditioners, kokosnoot is een geweldige bron van gezonde vetten voor glanzend, gezond haar.
  • Bonen, peulvruchten en linzen: Magere eiwitten uit bonen en linzen helpen een gezonde haargroei en leveren een goede hoeveelheid ijzer, zink en biotine.

Insluiten vanuit Getty Images

Vergeet niet dat er veel veganistische en natuurlijke producten zijn om in je haar te gebruiken. We controleren niet altijd de ingrediënten in onze shampoos, oliën en conditioners, maar dat moet je zeker doen. Niet alle producten zijn gelijk gemaakt en veel bevatten schadelijke chemicaliën en stoffen. Van shampoos tot finishing sprays, bekijk dit artikel voor cruelty-free, veganistische haarproducten.

Feit: Dieet kan je haar veranderen. Wanneer u uw dieet verandert, krijgt u gegarandeerd te maken met haarvervanging. Wanneer je veganist wordt, moet je er actief voor kiezen om een verscheidenheid aan rauw voedsel en plantaardig voedsel in je dieet op te nemen om voldoende van de voedingsstoffen te krijgen die je haar en lichaam nodig hebben. Wanneer je voor het eerst rauw veganistisch (alleen onbewerkt veganistisch eten) of veganistisch gaat, zul je zeker een beetje haar verliezen. Je lichaam is ontgiftend en je haar is een groot deel van dat proces. Maar geef niet op. Je haar wordt gezonder zoals je lichaam dat doet. Zolang de juiste voedingsstoffen worden opgenomen in uw dagelijkse dieet, wordt u beloond met het gezondste haar van uw leven.