Vitaminen en haaruitval: wat is de verbinding?

Vitaminetekort is een van de belangrijkste oorzaken van haaruitval bij vrouwen. Ondanks de brede beschikbaarheid van haarproducten verrijkt met vitaminen en mineralen voor het haar, begint echte gezondheid van je lokken van binnenuit. Dus als je hebt gemerkt dat je haar buiten zijn norm valt, is het tijd om te analyseren welke vitamines je mist om je voeding te optimaliseren of supplementen voor haargroei te selecteren.

#1: Vitamine D-tekort en haaruitval

Hoewel vitamine D-complex essentieel is voor een optimale ontwikkeling van botten en tanden en weerstand tegen ziekten, is het ook direct gekoppeld aan haaruitval. Vitamine D stimuleert namelijk de groei van follikels. Onderzoeken hebben aangetoond dat het gebrek aan vitamine D haaruitval veroorzaakt en de haargroeicyclus vertraagt.

Om het niveau van vitamine D in de norm te houden, moet u producten eten die zijn verrijkt met vitamine D, zoals:

 • vette soorten vis;
 • kabeljauwlever;
 • runderlever;
 • eierdooiers.

Vergeet niet om deze producten in uw winkelmandje te plaatsen de volgende keer dat u boodschappen doet. Je haar zal er dankbaar voor zijn!

Vergeet ook niet dat vitamine D soms zonnig wordt genoemd: bijna 90% van vitamine D wordt gesynthetiseerd onder invloed van ultraviolette stralen, dus jezelf voeden met natuurlijk zonlicht is ook een must.

Kan te veel vitamine D haaruitval veroorzaken? Ondanks de zich snel verspreidende mythe heeft de overdosis vitamine D niets te maken met haaruitval. Toch kan het toxiciteit veroorzaken – de aandoening die kan leiden tot zwakte, misselijkheid, braken en andere onaangename symptomen, dus je kunt het toch beter vermijden.

#2: Vitamine B

Een andere vitale bouwsteen voor haar is vitamine B-complex. B-vitamines omvatten verschillende vitamines: bijvoorbeeld B7, ook wel biotine genoemd, B2, ook bekend als riboflavine, en vitamine B9, vaak folaat of foliumzuur genoemd, wat de namen zijn van de synthetische variant.

Elk van de B-vitamines speelt een belangrijke rol in de gezondheid van ons haar en biotine is een van de belangrijkste op de lijst. Het is verantwoordelijk voor de haargroei en ondersteunt gezond haar. B12 ondersteunt de productie van rode bloedcellen, die rijk zijn aan zuurstof en de haarzakjes voeden. Dus wanneer sommige mensen vragen: “Kan een laag B12 haarverlies veroorzaken?”, is het antwoord duidelijk.

Om je lichaam in volle omvang van B-vitamines te voorzien, probeer je de juiste producten aan je dieet toe te voegen. Haal de dagelijkse norm van vitamine B uit voedsel zoals:

 • vlees, gevogelte, vis;
 • zuivel;
 • Korrels;
 • donkere bladgroenten zoals spinazie en broccoli;
 • zaden, noten, bonen, linzen;
 • avocado, bananen, citrusvruchten.

#3: Zink

Zink speelt een belangrijke rol bij de productie van eiwitten, die essentieel zijn voor de haargroei. Zinktekort manifesteert zich niet alleen doordat het haar uitvalt; u kunt ook een slecht smaak- of reukvermogen hebben en een langzame wondgenezing ervaren.

U kunt uw dieet ook verrijken met producten vol zinkdoses zoals schaaldieren, bonen, vlees, noten en zaden. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid zink in te nemen. Te weinig of te veel zink kan de reden zijn voor haaruitval. Experts raden aan om zink vloeibare druppels in een fles van 50 ml te nemen om in een dagelijkse behoefte te voorzien.

#4: Seleen

Selenium is een essentieel sporenmineraal dat deelneemt aan de synthese van meer dan 35 eiwitten. Het heeft veel winst voor haar. Een van de voordelen zijn:

 • Schimmel doden: Selenium helpt bij het slopen van schimmels die roos veroorzaken.
 • Productie van de schildklierhormonen: Deze hormonen helpen om de haargroei onder controle te houden.
 • Neutralisatie van vrije radicalen: Klinische studies in Australië bewezen dat selenium antioxidanten regenereert, die op hun beurt vrije radicalen neutraliseren die de haarzakjes verzwakken en beschadigen.

#5: Vitamine E

Vitamine E wordt ook gewaardeerd om zijn antioxiderende eigenschappen. Het vermindert schade aan te richten door vrije radicalen en beschermt de lichaamscellen, waaronder haar- en hoofdhuidcellen, tegen hun negatieve invloed. Vitamine E voorkomt haaruitval, verbetert de hoofdhuidcirculatie en creëert een beschermende barrière op de hoofdhuid. Het voegt ook haarglans toe en ondersteunt een gezonde hoofdhuid.

#6: Vitamine C

Vitamine C wordt beschouwd als een sterke antioxidant eigenschappen. Het vermindert de schadelijke invloed van vrije radicalen die de groei kunnen blokkeren en haarveroudering kunnen veroorzaken. Vitamine C neemt deel aan de productie van collageen – een belangrijk element dat dunner wordt en bijdraagt aan een intensievere haargroei. Je kunt vitamine C-spiegels aanvullen met citrusvruchten, broccoli en bloemkool.

#7: Vitamine A

Kan een laag vitamine A-gehalte haaruitval veroorzaken?

Natuurlijk kan het tekort aan dit element de reden zijn voor het uitvallen van haar, omdat alle cellen van ons lichaam vitamine A nodig hebben voor groei. Om het gebrek aan vitamine A te voorkomen, neemt u zoete aardappel, pompoenen, spinazie op in uw menu. Ze bevatten veel bètacaroteen dat wordt omgezet in vitamine A.

#8: Calcium

Calcium is een cruciaal mineraal voor de haargroei. Het tekort aan dit element is de schuld van broze nagels en haar. Als je op een dag merkt dat je haar dunner is geworden en de neiging heeft om overmatig uit te vallen, is dit het eerste teken dat je calcium tekort komt. Om het in de juiste hoeveelheid te krijgen, voeg je zuivelproducten toe aan je dieet, bijvoorbeeld melk of yoghurt. Of u kunt speciale supplementen met calcium gebruiken.

#9: IJzer

Rode bloedcellen kunnen normaal gesproken niet functioneren zonder ijzer. Dit mineraal helpt om zuurstof naar de cellen te transporteren. IJzertekort kan het hele lichaam beïnvloeden. De belangrijkste symptomen van het gebrek aan ijzer zijn:

 • bloedarmoede;
 • uitputting;
 • haaruitval.

Om gezondheidsproblemen te voorkomen, eet meer ijzerrijk voedsel zoals rood vlees, varkensvlees, gevogelte, bonen, zeevruchten. Als u een vegetarisch dieet volgt, kunt u niet-veganistische producten vervangen door andere voedingsmiddelen met een hoog ijzergehalte, zoals linzen, cashewnoten, gedroogde abrikozen en vijgen.

#10: Vetzuren

Essentiële vetzuren, zoals Omega-3, reguleren de natuurlijke functies van ons lichaam. Ze activeren de haargroei, zorgen voor haarkracht, voeden de follikels. Omega-3 voorziet onze follikels van vitale eiwitten en voedingsstoffen. Het helpt ook om follikelontsteking te voorkomen die resulteert in haaruitval. Vette vis is de belangrijkste bron van Omega-3. Je kunt ook capsule-supplementen kopen met deze voedingsstof.

#11: Mangaan

Mangaan is verantwoordelijk voor de productie van antioxiderende enzymen. Deze elementen voorkomen dat het haar wordt beschadigd door vrije radicalen. Als je lichaam genoeg mangaan uit voedsel haalt, zal je haar niet dun en broos zijn. Aardbeien kunnen hier een smakelijke traktatie voor je haar zijn.

#12: Magnesium

Dit mineraal helpt om geleidelijke kaalheid te weerstaan. Maar de resultaten zullen niet meteen naar boven komen. Je moet geduldig zijn en je lichaam op een permanente manier van magnesium voorzien. Om dit te doen, eet je meer zwarte bonen, avocado, spinazie, amandelen, pompoenpitten en drink je yoghurt.

#13: Kalium

Kalium reguleert lichaamsvloeistoffen en de pH-balans van het haar, maar het ontbreken van dit mineraal kan meer dan irritatie veroorzaken: het kan de reden zijn voor haaruitval. Probeer dagelijks bananen en amandelen te eten of voeg supplementen met kalium toe om te voorkomen dat je haar uitvalt.

Kunnen supplementen haaruitval veroorzaken?

Hoewel we meestal last hebben van een tekort aan voedingsstoffen, kan te veel van een vitamine ook haaruitval veroorzaken. Om het probleem te voorkomen, handhaaf een uitgebalanceerd dieet, raadpleeg uw arts met betrekking tot het nemen van de vitamines en mineralen voor haar en volg zorgvuldig de doseringsvoorschriften.

Als je haar alle noodzakelijke voedingsstoffen krijgt, ziet het er glanzend, gezond en aantrekkelijk uit. Begin dus met het aannemen van een gezond dieet of het nemen van zorgvuldig geselecteerde supplementen.