Vrouwen empoweren door hun kapsels

Ze zeggen altijd dat je haar je kroon op het werk is. Voor vrouwen betekende dit vaak lange, weelderige lokken – het soort dat je zou zien op het hoofd van een prinses of een jonkvrouw in nood. Al het andere werd afgekeurd of te onaangenaam bevonden. Zelfs een studie door onderzoekers in Kroatië heeft aangetoond dat mannen vrouwen met lang haar aantrekkelijker vinden.

Dit heeft ertoe geleid dat veel vrouwen een dubbele take doen voordat ze de sprong wagen en een nieuw kapsel proberen. Maar naarmate de trends en getijden zijn verschoven, zijn vrouwen niet langer beperkt tot “meisjesachtige” kapsels, noch laten ze de percepties van mannen hun beslissingen dicteren. De volgende keer dat je je salon bezoekt, denk dan aan de reden waarom je door die deur loopt en zorg ervoor dat je die snit voor niemand anders dan jezelf krijgt.

Het is verfrissend

Als je merkt dat je vastzit in een sleur, is het misschien de manier om je look op te schudden. Het zal je problemen misschien niet uitwissen, maar het kan je wel uitrusten met de energie die je nodig hebt om het leven vanuit een ander perspectief te benaderen. Overweeg de iconische Roman Holiday-scène als het personage van Audrey Hepburn een kapperszaak binnenloopt en haar haar afhakt om haar hervonden vrijheid te vieren. Dit is toevallig ook het kapsel dat haar naar het supersterrendom dreef en liet zien dat goede dingen kunnen voortkomen uit gedurfde keuzes.

Audrey Hepburns Pixie Cut

Instagram / @audrey.hepburn

Het kan symbolisch zijn

Net als het laten zetten van een tatoeage na een monumentaal levensmoment, kan een knipbeurt psychologische verlichting bieden. Het kan gewoon haar zijn dat je afknipt, maar soms kan het veel meer voelen dan dat. Een artikel op Bustle bevatte verschillende vrouwen in een pop-up kapperszaak, die het er allemaal over eens waren dat het afhakken van hun haar een manier voor hen zou zijn om een nieuw hoofdstuk in te luiden en zichzelf als een nieuw persoon te presenteren. “Ik voel me lichter denk ik”, vertelde Stephanie Pendleton, klant bij de scissors and clippers dameskapperij. “Het is niet zo dat mijn haar me zwaar belastte. Het was net alsof wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt me zwaar woog, dus ik heb het afgekapt om mijn leven opnieuw op te starten.”

Voor Riverdale-ster Asha Bromfield kwam haar bron van empowerment in de vorm van het laten zakken van haar natuurlijke haar. Ze deelde met Kiss Ottawa dat ze haar afro al zo’n beetje haar hele leven recht had getrokken met een strijkijzer. Pas sinds kort is ze er trots op toen collega’s ‘fro-ed’ co-sterren Ashleigh Murray en Hayley Law haar ervan overtuigden. “Ik heb 22 jaar geprobeerd om mijn haar iets te laten doen waarvoor het nooit was gemaakt, en eerlijk gezegd, nooit wilde doen,” onthulde ze. “Ik stopte met vluchten voor mezelf en binnen het bevrijden van mijn haar bevrijdde ik mezelf. Ik heb me nog nooit in mijn leven meer ‘mezelf’ gevoeld.”

Asha Bromfields Natuurlijk Kapsel

Instagram / @ashabrom

Het tart normen

Vrouwen hebben hun haar schreeuwend paars of neongroen gekleurd, maar ze hebben nog niet zoveel buzz als buzz cut opgewekt. Toen dit kapsel in de jaren 1980 opkwam als een bloeiende Hollywood-trend, maakte het het ultieme statement dat vandaag de dag nog steeds voortduurt, met mensen als Grace Jones en Kristen Stewart die bewijzen dat vrouwen mooi kunnen zijn met of zonder haar.

Gele taps toelopende snede

Instagram / @kimberlytayhair

Aan de andere kant is androgynie ook begonnen door te breken in de sport mainstream, dankzij atleten zoals voetballer Megan Rapinoe met haar duidelijke platina pixie. Laten we de iconische bokser Nicola Adams niet vergeten, die ook furore maakt met haar kenmerkende mohawk. De tweevoudig olympisch gouden medaillewinnaar is onlangs professional geworden en is zo’n inspiratie geweest dat zelfs Mattel het heeft opgemerkt. Het poppenbedrijf heeft sindsdien Adams’ eigen Barbiepop gemaakt, wat een monumentale verschuiving is van de blonde Barbies met volumineus haar waarmee we zijn opgegroeid. Ongetwijfeld breken deze vrouwen stereotypen en doorbreken ze grenzen in en uit de sportarena.

Nicola Adams Half Geschoren Do

Instagram / @nicolaadamsobe

Het stelt je in staat om trouw te zijn aan jezelf

Veel vrouwen zijn gemaakt om hun natuurlijke haar te veranderen ten gunste van wat meer geaccepteerd is in de samenleving. Rijpe vrouwen schamen zich bijvoorbeeld voor hun grijzende haar. Voor yogatherapeut en model Claudine Penedo was het omarmen van haar zilveren lokken een daad van verzet. Door de kleurstof weg te gooien, voelde ze dat ze niet langer zo hard hoefde te proberen om een ‘jeugdig uiterlijk’ te bereiken. “Omdat ik mijn ware zelf was, betekende dit dat ik niet langer zou verdoezelen wie ik was”, vertelde ze. Penedo is slechts een van de vele vrouwen die hun voet zetten tegen de “anti-aging” -agenda die de schoonheidsindustrie en de media al zo lang peddelen.

Claudine Penedos Lang Grijs Haar

Instagram / @le_renard_argente

Het maakt een statement

Als je er altijd al van hebt gedroomd om een bed te wiegen van eenhoornkleurig haar, maar aarzelde vanwege alle looks die je zou kunnen krijgen, neem je aanwijzing van Alicia Keys. We weten allemaal dat de R &B-zangeres niet iemand is die haar natuurlijke glans saai laat worden. Altijd onnavolgbaar zelf, heeft ze gedurende haar carrière geëxperimenteerd met verschillende kapsels – ondanks het optrekken van een paar wenkbrauwen. Vorig jaar ging ze niet alleen terug naar haar roots door met wat vlechten te gaan, ze besloot ze ook in een luide tint roze en blauw te verven. Ze draaiden wat hoofden, maar op de echte Alicia Keys-manier maakte het niet uit omdat ze het volledig bezat. Evenzo moet je niet bang zijn om een statement te maken in welke kleur je ook kiest. Het is een blik die mensen laat zien dat je niet bang bent om jezelf te zijn.

Alicia Keys Gevlochten Top Knoop

Instagram / @aliciakeys

Het ziet er misschien uit als slechts een kapsel, maar het hebben van een kapsel dat uniek is voor je eigen kan een wereld van verschil maken voor je kijk op het leven. Het is 2021 en de maatschappij heeft vrouwen veel te lang geconditioneerd dat ze er op een bepaalde manier uit moeten zien en zich moeten gedragen; het terugwinnen van je kapsel is de ultieme daad van empowerment.

Uitgelichte afbeelding via Instagram