Waarom Grombre haarkleur zoveel meer is dan een Instagram-trend

Wat is Grombre? Nou, ik wist ook niet wat het is. Maar toen werd het de slogan voor een van de grootste transities in mijn leven. Een transitie die zowel op tegenstand als op fantastische steun stuitte. Deze overgang? De reis van zilver worden.

Wat is Grombre Hair?

Grombre (‘grijs’+’ombre’) is de manier om je geverfde haar geleidelijk uit te laten groeien en over te gaan in het natuurlijke zilveren haar. Het is de kans om vertrouwen te vinden en je ware kleuren te laten zien, waarbij je de “noodzaak” vergeet om te verbergen wat natuurlijk en eigenlijk mooi is. Grombre stelt vrouwen in staat om zich authentiek en mooi in hun huid te voelen, door van nature grijs te worden met gratie en zelfacceptatie.

Ik zag mijn eerste zilveren haar rond mijn 19e (ik zeg liever zilver in plaats van grijs). Toen begon ik mijn haar te verven. Dat zou de komende 30 jaar zo blijven. Natuurlijk, omdat mijn zilver in de loop der jaren toenam, nam de frequentie van mijn verfklussen ook toe.

Tegen de tijd dat ik halverwege de 30 was, was ik in principe 80% zilver en moest ik mijn stinkdierstreep elke 2 weken in het midden van mijn hoofd bedekken. Dus, halverwege de 40, besloot ik dat ik wilde stoppen met het kleuren van mijn haar. Helaas waren er direct velen om me heen die nee-zeggers waren. Ik heb ook veel kappers geraadpleegd en zij weigerden me te helpen met een overgangsplan. Het heeft twee jaar geduurd voordat mijn transitie daadwerkelijk begon.

Grombre Movement en Instagram Community

Ik bracht die tijd door met het doorzoeken van Instagram, op zoek naar mensen die zilverkleurig haar hadden. Het was toen dat ik de term ‘grombre’ tegenkwam. Ik zou de term in veel berichten van mooie zilverharige vrouwen met hashtagged zien. Maar, ontdekte ik al snel, het was niet alleen een term om de overgang naar zilver / grijs / wit haar te beschrijven. Het was een GEMEENSCHAP!

Een gemeenschap die eerder een wereldwijde beweging is van vrouwen die volledig willen leven, voorbij de opgelegde schoonheidsnormen. De volgelingen van deze beweging vinden het nodig om de gebruikelijke perceptie van wat we allemaal denken dat “schoonheid” is uit te dagen, en om te heroverwegen wat we echt onze energie, tijd en aandacht zouden moeten steken.

Het doel van de gemeenschap is ook om te laten zien dat er zoveel andere dingen in de wereld zijn die er echt toe doen, die ons veel gelukkiger kunnen maken dan ons af te stemmen op de dingen die uiteindelijk de verwachtingen en verlangens van iemand anders zullen blijken te zijn.

Deze prachtige gemeenschap zit vol met prachtige vrouwen in verschillende stadia van zilver, grijs of wit haar die een enorme bron van inspiratie zijn voor andere vrouwen op dezelfde reis. Deze vrouwen versterken elkaar om zich mooi en waardevol te voelen in hun natuurlijke lichaam en omarmen hun natuurlijke grijze haar omdat het net zo mooi is als elke trendy kleuring kan zijn.

Het is een groep die steun en bemoedigende woorden biedt aan mede-grombres. Ze delen hun eigen overgangsverhalen, of ze plaatsen zelfs een toneelstuk van de verschillende methoden van hun eigen grombre-reis. Sommigen zijn dapper en geduldig en groeien uit hun natuurlijke kleur. Sommigen kiezen (dit is wat ik deed) voor kleurverwijdering en bleken om hun wortelkleur te matchen terwijl deze groeit. Het belangrijkste is dat de groep een uitgebreide en gevarieerde hoeveelheid wijsheid bezit die helpt bij de do’s, don’ts en musts van de grombre-ervaring, terwijl ze tegelijkertijd positieve affirmaties sturen en opkomen voor hun gemeenschap.

De reis naar Grombre

In mijn onderzoek naar het begin van ‘grombre’ begon het rond 2016 op Instagram en wordt het gedefinieerd als een wereldwijde beweging van vrouwen die natuurlijk, ongeverfd haar omarmen. Nu is “grombre” meer en wordt het zelfs beschreven als een levensstijl.

#1: Overleg met My Hairstylist

Dus de grombre-gemeenschap leidde me uiteindelijk naar de vrouw en kapper die me door mijn eigen overgang zouden leiden. Na vele nachten in bed liggen scrollen door Instagrampagina na Instagrampagina van kappers en hun werk… Ik vond eindelijk een geweldige vrouw die geografisch dicht bij me stond. Ze had niet per se een voorbeeld van een zilveren overgang, maar wel veel voorbeelden van mooie ijzig witte blondines. Dichtbij genoeg. Ik heb een consult geboekt.

Tijdens mijn consult kamde de stylist door mijn haar van wortel tot taillelengte punt. Ze bekeek alle verschillende stadia van kleurstof die slechts in één haarlok bestonden… van mijn zilverwortel, tot lagen overlappende verfklussen, tot de uitgebleekte uiteinden. Het was behoorlijk slecht. Maar het mooiste is dat ze daar helemaal eerlijk over was. Het zou niet gemakkelijk zijn. Ze zei tegen me: “Ik zal het doen, maar je zult geduld moeten hebben. Ik weet niet hoe lang dit gaat duren. Maar elke keer als je hier weggaat, zal ik ervoor zorgen dat je haar er mooi uitziet.”

Feit is dat om obtain het gewenste effect, het haar moet gelijkmatig worden gebleekt en vervolgens getint. Met behulp van tinting kan de stylist zowel een lichtzilveren tint als een donker metallic grijze kleur bereiken. Het hangt allemaal af van hoe lang de verf op het haar zal blijven zitten.

Grombre Proccess

#2: Geduld en wachten

De coloriste hield zich aan haar belofte. De eerste sessie was 10 uur en 4 personen. Ze kreeg mijn bijna zwarte manen van haar tot een medium / lichtbruin. Mijn hoofd was zo pijnlijk van het hele proces, ik kwam thuis en dronk wijn.

De tweede sessie was 8 weken later (ze wachtte zodat mijn haar kon “rusten”). Deze keer was het slechts 2 personen en 8 uur. Ik was nu een heel lichtblonde. Zelfs zij vertelde me dat ze verrast was om mijn donkere haar in slechts 2 sessies op dat niveau te krijgen. Vanaf dat moment leefde ik in paarse shampoo om mijn nieuwblonde haar te tonifiëren tot een meer ashy toon die past bij mijn natuurlijke zilveren wortels.

#3: Genieten van het resultaat

Nu, 2 jaar later, is mijn zilveren haar een volledig natuurlijke ik. Er gaat bijna geen dag voorbij dat ik geen complimenten krijg over mijn zilveren haar. Uh….dat gebeurde niet echt toen mijn haar donkerbruin was! Heb ik spijt? Reken maar dat ik dat doe! Waarom heb ik dit niet eerder gedaan?

Mijn haarverfproces was ongelooflijk tijdrovend en duur, en ik wou dat ik niet zo bang was geweest dat de overgang naar zilver was als bezwijken aan een vreselijke ziekte. Nu is zilver haar zo populair dat jongere vrouwen (20s, 30s) hun haar expres zilver kleuren! Zilver werd onlangs ook uitgeroepen tot haarkleur van het jaar.

Grombre als lifestyle

Dit alles leidt ertoe dat ik mijn Instagram-pagina @glamorousaging ben begonnen. Ik wilde laten zien dat het hebben van zilver haar of ouder zijn dan 50 niet betekent dat je niet glamoureus bent. Ouder worden is geen slechte zaak, het is iets moois.

Er zijn dingen die je kunt aanpassen naarmate je ouder wordt: modekeuzes, make-uptoepassing, haarkleur, enz. Maar het betekent niet dat je frumpy, gewoon of letterlijk en figuurlijk ‘grijs’ wordt. In plaats daarvan zijn er veel benaderingen van schoonheid en levensstijl die iemand niet alleen kunnen helpen om gracieus ouder te worden, maar ook om glamoureus ouder te worden.