Waarom u mogelijk haar verliest na het coronavirus en hoe u moet reageren

Veroorzaakt COVID haaruitval? Het korte antwoord is ja! Als klinisch tricholoog ben ik van april 2020 tot heden een toestroom van diffuse afstotende zorgen tegengekomen, en er zijn steeds meer mensen die hun minachting over de verloren bosjes haar delen met de hashtag #covidhairloss.

Laten we eens kijken wat het verband is tussen COVID en haaruitval en hoe u met het probleem moet omgaan.

Vrouw merkt haarafscheiding na borstelen

Waarom haaruitval gebeurt

Laten we een beetje een back-up maken en zien wat er met het lichaam gebeurt tijdens perioden van ziekte, stress en shock. Zie je lichaam als een enorme fabriek, die alles produceert, van hormonen tot het uitscheiden van afval. Wanneer een van de productielijnen, in dit geval het virus COVID-19, de productielijn / het natuurlijke evenwicht van het lichaam (homeostase) onderbreekt of verstoort, maakt het lichaam een keuze en stopt het met het voeden van zijn Z – organen, de organen waar we zonder kunnen leven, om de belangrijkste organen – A, zoals het hart en de longen, te behouden.

Dus als de energie wordt omgeleid om de fundamenten van onze innerlijke mechanismen te beschermen, worden de Z of minder belangrijke organen zoals huidhaar en nagels gestopt. Een beetje zoals thuis de lichten uitdoen om energie te besparen! De lampen raken niet verouderd, maar als ze eenmaal niet nodig zijn en de energie wordt bespaard, dan is dat maar zo.

Nu begrijp je misschien een beetje beter waarom haaruitval optreedt wanneer infectie, ziekte of zelfs stress het lichaam beïnvloedt. Ons lichaam leidt energie om naar zijn belangrijkste productiebehoeften, oftewel je laten ademen en kloppen. Dezelfde haaruitval, of telogeen effluvium volgens de medische term, gebeurt na de bevalling, een operatie of trauma.

Als we energie, hormonen of tegengif moeten richten, zal het lichaam in het geval van COVID-19 de balans verstoren en deze richten om de A-organen te helpen de oorzaak te bestrijden. Dit is de reden waarom de bloedanalyse en de verstoring van het evenwicht dat artsen in de bloedanalyse herkennen, het mogelijk maakt om een juiste diagnose en een snel behandelingstraject te bepalen.

Vrouw die verloren haar vasthoudt

Haaruitval na COVID-19

Terug naar het afstoten, we hebben de neiging om de “schuur” op te merken ongeveer 3 maanden nadat mensen herstellen van COVID-19. Dit komt door het haar dat uit zijn natuurlijke groeicyclus komt en uit de kleine omhulsels glijdt die groeien en onze haarschachten beschermen terwijl ze evolueren. Deze haren die uitvallen, hebben zeer waarschijnlijk al een nieuw haar dat groeit in deze dermale groeizak, een follikel genaamd.

Iedereen is uniek en heeft een andere groeicyclus, en haren werpen en groeien op natuurlijke wijze volgens een aanleg die wordt beïnvloed door zaken als leeftijd en hormonen. Omdat we ongeveer 100.000 haren kunnen hebben, is het normaal gesproken vrijwel onmerkbaar; die gevallen haren worden vervangen door gloednieuwe haren die uit dezelfde follikel groeien. Sommige groeicycli kunnen zo kort zijn als een jaar, sommige zo lang als 9 jaar. Je zult dit zien van lang je kunt je haar laten groeien zonder dat de uiteinden of de onderste lengtes er fijner uitzien dan bijvoorbeeld de mid-length.

De verstoring van de groeicyclus als gevolg van coronavirus zorgt ervoor dat lokken in één keer naar de verharingsfase komen, dit is de reden waarom het verliezen van haar na COVID-19 snel en abrupt is. Dit haarverlies is niet permanent, maar het is merkbaar en het kost tijd voordat nieuwe haren uit de follikel groeien. Houd er rekening mee dat merkbaar haarverlies veel stress veroorzaakt, wat stressgerelateerd haarverlies verder kan bevorderen. Daarom is het zo belangrijk om niet in paniek te raken over post-COVID haaruitval. Dit is wat je in plaats daarvan moet doen.

Mensen die hun COVID-haaruitval delen op Instagram

Mensen die hun COVID-haaruitval delen op Instagram

Wat te doen als u haar verliest na COVID

Als COVID-19 een hoge tol van je haar heeft, moet de belangrijkste reactie geduld, geduld en nog eens geduld zijn. Stel je voor dat je gewoon die knallen of een slecht kapsel moet laten groeien. Haar groeit ongeveer 15 cm per jaar en sommige mensen hebben langzamere groeifasen, dus het zal maanden duren om de dichtheid die je hebt verloren terug te krijgen.

Probeer populaire haargroeimethoden, maar stel realistische verwachtingen. Geen enkele hoeveelheid olie van de goden zal het sneller laten groeien dan je DNA-celvernieuwing toestaat, en we kunnen ons haar zeker niet klonen (nee, het is niet dat het vandaag niet mogelijk is, maar nog steeds buiten bereik voor het grote publiek). Overweeg ook om vaker kapsels te laten knippen om de achtergelaten gebieden fijner te verdikken of korter te gaan om wat veerkracht aan je haar terug te geven.

VOEDING is een andere sleutel tot het laten groeien van haar en het verbeteren van de algehele gezondheid, uw hele fabriek. Een goed uitgebalanceerd dieet is de hoeksteen van alles wat gezond is; suppletie is prima, maar het is geen vervanging. Als u op een strikt dieet of heb dieetwensen of voorkeuren, zoek naar professionele begeleiding over het onderwerp, je lichaam zal je uiteindelijk dankbaar zijn, en dat geldt ook voor je haar.

Laten we niet vergeten dat trichologen de holistische benadering van de behoeften van onze patiënten volgen, en soms zijn die behoeften levensstijl-geïnduceerde of milieueffecten! Voor meer hulp en begeleiding is hier een lijst met wereldwijde organisaties die u kunt benaderen om een tricholoog bij u in de buurt te vinden:

Immers, waarom zou je deze tijd van “haarbewustzijn” niet nemen en echt een aantal geweldige adviezen en stylingtips krijgen van een tricholoog en een ervaren stylist, vooral een die de gevoeligheden rond haaruitval en verharing begrijpt! Je bent van harte welkom om East Coast Trichology te volgen en contact met me op te nemen voor tips en begeleiding.