Waarom we niet kunnen (en mogen) leven zonder heat protectant

Net zoals bepaalde stappen in ons verzorgingsproces een karwei lijken – side-eyeing jij, bodylotion – er zijn enkele aspecten van het vasthouden aan verantwoorde haarverzorging die onnodig aanvoelen als het aanbrengen van hittebeschermend middel. Om niet te zeggen dat we het als ijverige beautyredacteuren nooit zouden overslaan! Maar een diepgaande blik is inderdaad nodig om beter te begrijpen hoe ze werken.

Ze worden vaak verpakt als sprays, crèmes, föhnlotions, prepping-formules, schuimen en leave-in conditioners, allemaal gemaakt om strengen te beschermen voordat ze worden gestyled door een föhn of strijkijzer, en zelfs enige grip en controle te bieden. Wat deze allemaal gemeen hebben zijn twee siliconen: Cyclomethicone en dimethicone.

Siliconen en warmtestyling

hittebeschermend borstelend haar
Siliconen kunnen helpen de gladheid en glans te bevorderen en de beheersbaarheid te verbeteren.

Cyclomethicone is een heldere, snel verdampende, zeer lichtgewicht siliconen die vaak worden gebruikt in leave-in haarproducten. Het helpt het haar dat zijdezachte gevoel te geven – als je haar die mooie “slip” heeft na conditionering, is dat Cyclomethicone op het werk.

Dimethicone, de meest voorkomende soort siliconen, is voornamelijk voor gebruik in conditioners en leave-in detanglers vanwege de glansgevende en verzachtende eigenschappen. Het voelt zwaarder aan dan Cyclomethicone en is misschien iets moeilijker af te spoelen, maar het is wat strengen bedekt en niet maakt en ze die glijding geeft.

Zijn hittebeschermende middelen veilig?

Maak je geen zorgen en vergeet wat je hebt gehoord: beide zijn veilige ingrediënten die vaak worden gebruikt in haarproducten, en het feit dat ze in principe alomtegenwoordig zijn, getuigt van hoe effectief ze echt zijn in het upgraden van onze haarverzorgingservaring.

Een hittebeschermend middel maakt gebruik van siliconenverbindingen om het haar te coaten met een waterbestendige en hittebeschermende laag. Deze coating vermindert de porositeit van de haarstreng (de eigenschap die verantwoordelijk is voor het supergevoelig maken van haarlokken voor vochtigheid en veranderingen in het weer).

Ten tweede helpt het ook de schade te minimaliseren – als je ooit haar op welke manier dan ook hebt gekleurd, rechtgetrokken of verwerkt, of zelfs hebt blootgesteld aan de gebruikelijke zomerse boosdoeners zoals chloor, te veel UV of zout water, zijn je lokken bijzonder kwetsbaar voor extra warmte.

Ten slotte – en misschien wel het favoriete stukje van elk schoonheidsmeisje – geven ze je lokken die beroemde gladheid die maar al te belangrijk is in het stylingproces. Siliconen smeren de schacht en ontwarren de knoestige knopen in je haar, terwijl ze tegelijkertijd de nagelriem afdichten om ook wat glans toe te voegen aan het proces. Wat is er niet om van te houden?

Volg deze tips bij het gebruik van hittebeschermende middelen:

1. Ken de verschillende soorten

Er zijn verschillende vormen van thermische beschermingsmiddelen op de markt, elk met zijn eigen voorgestelde gebruik. Mensen met fijn, slap haar zweren bij een lichtvernevelende spray, zoals TRESemmé Thermal Creations Instant Warmte Tamer Spray, die ook beschermt tijdens het beschermen tegen hitteschade in verband met drogers en strijkijzers.

Degenen met grof, dik of krullend haar hebben misschien wat meer hulp nodig in de vorm van een zwaardere crème of een leave-in conditioner (we houden van de toegevoegde kroesbestrijdende voordelen van Suave Professionals Keratine Infusie Warmte Verdediging Leave-In Conditioner). Het is echt allemaal relatief op dit punt. Het is vergelijkbaar met hoe je de voorkeur geeft aan een pure lichaamsbevochtiger boven een mega-verzachtende body butter om die ashy ellebogen aan te pakken.

2. Aanbrengen als het nat is

Thermische beschermmiddelen kunnen het beste worden aangebracht op nat haar na shampoo en conditionering. Op deze manier worden ze gemakkelijker verspreid voor een gelijkmatige bescherming, waardoor ze effectief in de schacht worden gehecht en klaar zijn voor blootstelling aan hitte.

hittebeschermend föhnen
Warmtebeschermend laat je lokken breukvrij en extra glanzend!

3. Begrijp wat ze doen

Zoals ons allemaal is verteld, is haar het meest kwetsbaar als het nat is. Gedurende deze tijd is de fysieke structuur anders, omdat ionische en waterstofbruggen in de eiwithaarstructuur (die extra kracht geven aan de haarkern) zwakker of onbestaande zijn. Dit maakt het gevoelig voor breuk door kammen / klitten en kan wrijving veroorzaken. Thermische beschermmiddelen dempen je haar, waardoor de warmte beter beheersbaar wordt.

En de meeste important: Je moet je haar föhnen voordat je strijkers op hoog vuur gebruikt. Als u dit niet doet, kan dit leiden tot bubbels, omdat het water in het haar snel verdampt, wat resulteert in ernstige schade en breuk.

Een paar dingen om te onthouden bij het aanbrengen van hittebeschermende middelen:

Streef naar spritzing vanaf een afstand van 10 tot 12 inch van het hoofd. Dit verspreidt de mist, wat zorgt voor een bredere en gelijkmatigere verdeling. (Tip van Ed: Probeer de hoofdletter L met je arm te vormen.)

Crèmes en mousse moeten spaarzaam worden gebruikt – een portie ter grootte van een dubbeltje is meestal voldoende. Zorg ervoor dat u uw warmtebeschermingsmiddel gelijkmatig over uw strengen verspreidt.

En als je te maken hebt met haaroliën? Haarverzorgingsproducten, zoals haaroliën en serums, zijn gebaseerd op siliconen in plaats van echte oliën. U kunt altijd helpen voorkomen dat uw haar op uw stijltang kookt door de minimale hoeveelheid product voor uw haarlengte te gebruiken. Je moet ook kiezen voor keramische barrettes of borden – ze verdelen de warmte gelijkmatiger en worden over het algemeen als veiliger beschouwd op strengen.

Thermische beschermingsvloeistof is de laatste grens die onze strengen hebben tegen potentieel schadelijke blootstelling aan hitte. Maak er een prioriteit van wanneer je warmtestyling gebruikt.