Wat is Afro Latino en de betekenis van erfgoed, cultuur en identiteit

Wat is Afro Latino? Heb je je ooit afgevraagd? Hoewel het voor velen een relatief nieuw concept is, bestaat deze term al generaties lang. Afro Latino zijn is een mix van culturen, talen en rassen. Een enige identiteit waar Afrikaanse en Latino afkomst samenkomen om hun eigen geschiedenis te creëren.

We moeten eraan toevoegen dat sommige latino’s met een zwarte huid, biraciaal of bicultureel, zichzelf niet identificeren als Afro-Latino’s. Volgens een studie van Pew Research Center in 2020 beschouwt slechts 2 procent van de volwassenen in de Verenigde Staten en slechts 12% van de Latino-bevolking zichzelf als Afro-Latino’s. Van de laatste zei een op de zeven dat ze zichzelf niet als Hispanic zien.

Dit vertelt ons, in theorie, dat “Afro-Latinidad” net zo complex is als zijn eigen betekenis. We zouden kunnen zeggen dat het meer gaat om het nemen van fracties van de geschiedenis van die erfenis die onze voorouders hebben achtergelaten, zodat het kan worden omgezet in een unieke identiteit die verder gaat dan het eenvoudige label van ‘Latino’.

Afro Latino zijn in de beautywereld

Duizenden Afro Latina’s houden net zoveel van schoonheidsproducten als zwarte vrouwen en Latina’s. Tussen huismiddeltjes en recepten, geërfd van hun “Abuelas” tot de nieuwste technologie voor krullen, knikken en natuurlijk haar, hebben Afro Latina’s geleerd om alles te omarmen waardoor ze zich comfortabel en veilig voelen in hun eigen huid. Dat alles maakt dat ze trots zijn op hun gemengde afkomst.

De schoonheid van Afro Latino zijn is precies dat, een smeltkroes van kleuren en texturen – niet alleen als het gaat om huidskleur, maar ook haar en ogen – waar iedereen hun unieke kenmerken waardeert en liefheeft alsof dit een ode is van trots, liefde en dankbaarheid aan hun DNA.

Afro-Dominicaanse en Amerikaanse dichteres Elizabeth Acevedo vangt deze essentie in haar gedicht ‘Afro-Latina’. “Een prachtig tragische mix, een Sancocho van een rassengeschiedenis (…) wij zijn de onvoorziene kinderen. We zijn geen cultureel huwelijk, haar te kinky voor Spanje, te golvend voor dreadlocks.”

Wereld Afro Dag

kroes op natuurlijk haar

We weten dat Afro-haar niet uniek is voor Afro Latina’s of Latina’s. Vandaag willen we het echter vieren, zoals elke 15 septemberÞ, wat het betekent om talloze generaties en geschiedenis over onze schouders te dragen, wat het betekent om trots te zijn op het DNA van je haar, om het in eenvoudige woorden te zeggen.

Die krullen en knikken zijn niet meer dan de triomf van je voorouders; een overwinning nu, meer dan ooit, helpt Latina-vrouwen om zichzelf volledig natuurlijk te laten zien en van elke functie te houden.

Zo ziet journalist en meteoroloog Corallys Ortiz het: “Jarenlang worden vrouwen van kleur beoordeeld op hun Afro-haar; het was niet ‘professioneel genoeg’, dus we moesten ons aanpassen en aanpassen aan andere schoonheidsnormen. Ik heb mijn krullende haar het langst niet geaccepteerd, maar ik vind het vandaag geweldig. En ik heb het gevoel dat dat is wat er nu gebeurt: steeds meer mensen omarmen en accepteren hun identiteit zonder hun haar recht te trekken met chemicaliën. Dat betekent alleen maar dat we comfortabeler ons natuurlijke haar dragen dan ooit.”

Heb je al eerder gehoord van de term Afro Latino? Hoe draag je je Afro en krullen met trots?