Wat is Ayurvedische haarverzorging en beste tips voor vrouwen in 2023

Oké, dus misschien is er geen directe verbinding, maar ik wist dat het je aandacht zou trekken – en hopelijk je van de Pantene Pro-V zou halen. Studies tonen nu aan dat er een mogelijke relatie is tussen de producten die we elke dag gebruiken, de chemicaliën erin, de verstoring van onze hormoonbalans in het menselijk lichaam en de vernietiging van de vis in de zee. Lees verder om het alternatieve pad te ontdekken, geïnspireerd door Ayurveda en overgenomen in het hedendaagse leven door Katie Silcox, de New York Times Best-Selling auteur van het boek, Healthy, Happy, Sexy – Ayurveda Wisdom for Modern Women.

Katie Silcox met nat haar

Ayurvedisch perspectief op haarverzorging

Het is vrij algemeen bekend dat grote bedrijven producten vol pompen met knoestige chemicaliën. Deze chemicaliën komen in ons lichaam en de bloedbaan en creëren een oestrogene werking die natuurlijk oestrogeen nabootst, alleen is het dat niet. Vervolgens is ons lichaam in de war vanwege overtollig nep-oestrogeen, waardoor we te veel produceren van sommige soorten weefsels die schadelijk zijn (ook bekend als overtollig vet, overtollige emotie en overtollig slecht weefsel dat in tumoren kan veranderen).

Ayurveda leert ons dat geluk gemakkelijk is als we svastha bezitten, een Sanskriet woord dat ‘gevestigd zijn in de ziel’ betekent. En het bereiken van deze staat is niet een of andere bergtopervaring waarbij je verlichting bereikt en terugkeert naar huis, plotseling en voor altijd ‘gevestigd in je ziel’. Deze bewustzijnsstaat ontstaat langzaam als gevolg van de routines en gewoonten van moment tot moment die we gedurende een leven kiezen. Door het cultiveren van stabiele, natuurminnende routines in de kern van het moderne dagelijkse leven, worden we meer in balans.

Ayurvedisch perspectief op haarverzorging

Vermijd elk product, zoals de pest, als het bevat:

Ureum — een conserveermiddel waarbij formaldehyde vrijkomt, een bekend carcinogeen agens.

Diethanolamine (DEA) en Triethanolamine (THEE) — knoestige carcinogene chemische stof die verband houdt met meerdere vormen van kanker.

Formaldehyde — een bekend carcinogeen en allergeen.

Parabenen — veel voorkomende conserveermiddelen die in verband zijn gebracht met borstkanker.

Ftalaten — waarvan bekend is dat zij grote orgaanweefsels, waaronder de lever, de nieren, de longen en de voortplantingsorganen, verwoesten. Is ook in verband gebracht met borstkanker, geboorteafwijkingen en verminderde spermatellingen.

Minerale olie — een bijproduct van aardolie dat het natuurlijke vermogen van onze huid om te ademen verstikt. Ook vol met kankerverwekkende stoffen die verband houden met borstkanker.

Propyleenglycol en polyethyleenglycol (PEG) — in feite een kankerverwekkende antivries.

Natrium laurier/laurethsulfaat — allergieverhogende carcinogeen dat de activiteit van oestrogeen nabootst. Dit is in verband gebracht met verhoogde PMS, onvruchtbaarheid en borstkanker.

Synthetische geuren Deze slechteriken zijn enkele van de ergste allergenen op de planeet.

Synthetische kleuren — Een carcinogene irriterende stof voor de huid.

Katie Silcox Headshot

Het komt erop neer dat de chemicaliën die we in producten stoppen vies zijn en ons dik en verdrietig kunnen maken. Wat heeft dat met vis te maken? Welnu, onthoud dat je lichaam alle elementen en energieën bevat die in de hele natuur aanwezig zijn. Je mooie lichaam is een microkosmos van Moeder Natuur. Wanneer je overtollige chemische nep-oestrogenen in de rivier van je bloed hebt, heeft Big Mama overtollige chemicaliën in haar eigen rivieren. Net zoals die chemicaliën onevenwichtigheden in onze cellen en weefsels creëren, creëert de afvoer van de shampoo in je afvoer fyto-oestrogene wateren in onze oceanen en rivieren die vissen opblazen met enorm veel hulp van ons chemisch consumentisme. En elke bioloog kan je vertellen dat veel vissen en andere dierpopulaties een “vrouwelijkheid” van de soort zien, omdat hoge fyto-oestrogenen mannetjes beginnen te castreren. Dit is serieus spul. En als je op mij lijkt, is het laatste wat we willen een wereld vol gecastreerde mannetjes! Met zoveel natuurlijke en ayurvedische haarverzorgingsalternatieven tegenwoordig, heb je veel keuzes.

Hier zijn enkele diy shampoos en producten:

  • Absolute Beauty’s Droogshampoo: Meng gelijke delen maïsmeel + amandelmeel + orriswortel. Masseer in de droge hoofdhuid en borstel het overtollige uit of schud het af.
  • Ayurvedisch Haarmasker: Meng 1 tl. amalaki, neem, zoethoutpoeder met 8 theelepels rozenwater of gewoon water. Breng de pasta aan op je hoofdhuid en haar. Laat een uur staan en spoel grondig af.

Hemelse haaroliën

Het invetten van het haar is de beste manier om het gezond te houden. Het hoofd bestaat uit meerdere stressverlichtende energiepunten. Het oliën van het hoofd helpt de geest energie te geven, stress te verlichten, hoofdhuiddroogte en roos te verminderen en de wortels te versterken. Oliën helpt ook om overtollige opgehoopte warmte in het hoofd en de geest te trekken. Het simpelweg invetten van je haar en hoofd kan helpen je ojas te stimuleren, omdat het ons ontspant, ons helpt slapen en zelfs het geheugen kan verbeteren. Ik raad aan om één keer per week een haarolieritueel te doen.

  • Eenvoudige kokosolie – Verwarm gewoon een beetje pure biologische kokosolie en masseer zachtjes 3-5 eetlepels (afhankelijk van de haarlengte en dikte) in de hoofdhuid. Kam vervolgens de olie door het haar naar de uiteinden. Breng een handdoek aan die een beetje olie niet erg vindt, of een plastic douchemuts. Laat minstens 20 minuten staan voordat je het haar wast.
  • Decadente kokosolie — Voor een rijkere ervaring, breng 1 kopje kokosolie op ongeveer 100 graden op je kookplaat. Haal van het vuur en voeg 6 eetlepels zuiver rozenwater en 1 kopje verse bloemblaadjes toe (ik raad roos, jasmijn, lavendel, goudsbloem of hibiscus aan). Keer terug aan de kook en kook gedurende 3 minuten. Laat het mengsel minstens 24 uur in de olie trekken, zeef met een fijnmazige zeef en bewaar in een glazen fles met deksel. Gebruik hetzelfde als de eenvoudige haarolie.
  • Mijn favoriete kant-en-klare haarolie van Banyan Botanicals!
  • En vergeet tot slot niet om je haar van binnenuit te versterken met onze plantaardige bondgenoten en goede voeding.

Als je dit artikel over Ayurvedische haarverzorging leuk vond, volg Katie dan gerust op Instagram voor meer tips, schoonheidsrituelen en spirituele oefeningen.

Katie Silcox met nat haar
Ayurvedisch perspectief op haarverzorging
Katie Silcox Headshot
Ayurvedische haarverzorging met oliën