Wat is hormonaal haarverlies en hoe onbalans haarproblemen veroorzaakt

De meesten van ons weten dat onze hormonen onze energie, ons humeur en onze huid beïnvloeden (plus, zoveel meer), maar wist je dat onze hormonen ook de gezondheid van ons haar beïnvloeden? In de Chinese geneeskunde zeggen we dat het haar een verlengstuk en weerspiegeling kan zijn van onze interne gezondheid, en als we opletten, kan het ons veel vertellen over wat er intern aan de hand is, vooral met onze hormonen. Blijf lezen om het verband tussen je haar en hormonen te begrijpen, en leer over hormonaal haarverlies.

Testosteron

Testosteron wordt geproduceerd door de eierstokken. Testosteron in de juiste hoeveelheden is belangrijk voor de gezondheid van vrouwen, van de effecten op de gezondheid van spieren en botten tot het libido. We hebben echter ons testosteron nodig om onder controle te worden gehouden. Hoge niveaus van testosteron kunnen een toename van de olieproductie (cue vet haar) en haaruitval veroorzaken.

Als u dunner wordend haar en overmatige verharing ervaart, evenals lange menstruatiecycli (langer dan 35 dagen), anovulatoire cycli, acne en hirsutisme (overmatige haargroei op gezicht, buik, enz.), Kunnen ze allemaal tekenen en symptomen van PCOS zijn, en die mogelijkheid moet worden onderzocht.

Oestrogeen

Oestrogeen is een van onze hormonen die vaak een slechte rep krijgen omdat, wanneer de productie of het metabolisme van oestrogeen uit balans is, het een hele reeks tekenen en symptomen kan veroorzaken, zoals stemmingswisselingen, menstruatiepijn, gevoelige borsten, hoofdpijn, zware menstruatie, stolling en verandering in cycluslengte.

Wanneer oestrogeen echter in balans is (niet te veel en niet te weinig), is het de ster van de show! Oestrogeen verbetert onze stemming, verhoogt het libido, helpt slaap, concentratie, geheugen en verbetert neuroplasticiteit.

Oestrogeen helpt ook de haargroei te stimuleren. Gezonde oestrogeenspiegels helpen de haarzakjes te voeden en voeden de groei van dik weelderig haar. Lage niveaus van oestrogeen kunnen resulteren in droog, dunner wordend haar en, gedurende een lange periode, mogelijk hormonaal haarverlies. We produceren oestrogeen (met name estradiol) door te ovuleren, dus we willen ervoor zorgen dat onze menstruatiecycli gezond en regelmatig zijn om optimale niveaus van oestrogeen te produceren.

Progesteron

Progesteron wordt geproduceerd door de eierstokken na de ovulatie. Het is een kalmerend hormoon dat een positieve invloed heeft op stemming, slaap, huid en haar. Progesteron helpt om hoge testosteronspiegels te verlagen, wat hormonale haaruitval kan veroorzaken. De enige manier waarop we goede hoeveelheden progesteron maken, is door te ovuleren. Als je niet regelmatig ovuleert (amenorroe, PCOS, onregelmatige cycli, aan de pil, etc.) is je progesteronproductie verminderd.

Schildklier

Onze schildklierhormonen beïnvloeden elke cel in ons lichaam. Als onze schildklier traag of traag is (hypothyreoïdie), dan vertraagt onze cellulaire werking ook. Dit kan zich uiten in symptomen zoals een slechte spijsvertering, vermoeidheid, hersenmist en ook haargroei. Hyperthyroid (wanneer de schildklier in overdrive staat) kan resulteren in droog, broos haar en haaruitval / dunner worden.

Stress/Cortisol

We hebben allemaal de uitdrukking ‘zo gestrest zijn dat je je haar uittrekt’ gehoord (metaforisch, of misschien zelfs letterlijk), maar soms kan stress op zichzelf haaruitval veroorzaken (zonder dat je het eruit trekt!). Consistente verhoogde stress zal hogere niveaus van cortisol veroorzaken, een hormoon dat wordt afgescheiden uit onze bijnieren (endocriene klieren die bovenop de nieren zitten) als reactie op stress. Hoge niveaus van cortisol kunnen ervoor zorgen dat de haarzakjes krimpen en kunnen resulteren in droge haartextuur en haaruitval / verlies.

Gerelateerd bericht: Stress haaruitval en hoe het te stoppen

Andere dingen om te overwegen

  • IJzer: Lage ijzerniveaus worden geassocieerd met haaruitval. Zorg ervoor dat u veel biologisch beschikbaar ijzer in uw dieet en suppletie krijgt, indien nodig.
  • Eiwit: Ons haar is gemaakt van eiwitten! Zorg ervoor dat je voldoende complete eiwitten in je dieet krijgt om de gezondheid van je haar (en de algehele gezondheid!) te voeden en te ondersteunen.
  • Orale anticonceptiepil: Progestagenen in orale anticonceptiepillen kunnen de haarzakjes doen krimpen en kunnen leiden tot haaruitval. De pil stopt ook de ovulatie, die als gevolg daarvan de productie van oestrogeen (oestradiol) en progesteron stopt.

Als je hebt geworsteld met veranderingen in je haartextuur hormonaal haarverlies, vettigheid of haargroei (gebrek aan of overmatig), en je hebt alle gangbare externe producten en tips en trucs geprobeerd, en niets lijkt te werken, is het tijd om naar binnen te kijken en te overwegen dat er misschien iets aan de hand is met je hormonen! Voer een gesprek met uw zorgverlener en begin te onderzoeken om te zien wat uw haarveranderingen zou kunnen veroorzaken.

Dit artikel is geschreven door Lauren Curtain, een Women’s Health and Fertility-Gerichte Chinese Geneeskunde Practitioner. Bezoek haar Instagram-pagina voor veel nuttige informatie over de gezondheid en het welzijn van vrouwen, gebaseerd op Chinese geneeskunde en het nieuwste onderzoek.

Uitgelichte afbeelding via Instagram