Wat is mesotherapie en stimuleert het de haargroei?

Haaruitval komt vaak voor bij zowel mannen als vrouwen naarmate ze ouder worden, maar dat maakt het proces niet minder emotioneel voor degenen die aan hun lokken vastzitten. Terwijl sommigen kiezen voor vaatverwijders zoals Rogaine om de haargroei te bevorderen; een groeiend aantal mensen probeert een haaruitvalbehandeling die al tientallen jaren bestaat: mesotherapie. Is mesotherapie de hype waard? Of is het gewoon weer een ineffectieve aanslag op je portemonnee? We nemen u mee door de voor- en nadelen van deze behandeling en helpen u een weloverwogen beslissing te nemen over de vraag of mesotherapie geschikt voor u is.

De geschiedenis van mesotherapie

Hoewel mesotherapie tegenwoordig wordt gebruikt voor haargroei, diende de oprichter, Dr. Michel Pistor, oorspronkelijk mesotherapie toe in 1952 nadat hij een ontmoeting had gehad met een schoenmaker die leed aan een astma-aanval. Dr. Pistor diende procaïne toe, wat weinig effect had op de astma van de schoenmaker. In een vervolgsessie onthulde de patiënt echter dat zijn doofheid was afgenomen en dat hij weer kon horen. Dr. Pistor bleef procaïne naast het oor van de patiënt toedienen en het slaagde erin zijn gehoor te blijven verbeteren.

Dr. Pistor richtte het gebied van mesotherapie op en diende vergelijkbare behandelingen toe aan patiënten met een verscheidenheid aan aandoeningen – altijd procaïne zo dicht mogelijk bij het getroffen gebied toedienen. Andere artsen pikten zijn behandelingen op en gebruikten mesotherapie in hun eigen praktijk.  Mesotherapie wordt nu gebruikt in de Verenigde Staten, Azië, Europa en Zuid-Amerika door ongeveer 18.000 artsen als een behandeling voor haaruitval.

Hoe werkt mesotherapie?

Mesotherapie is een niet-chirurgische cosmetische behandeling die meerdere injecties gebruikt op de plaats van haaruitval. Een mesotherapiepistool dient deze injecties snel toe. Dr. Pistor begon met procaïne, maar artsen hebben nu een aantal stoffen toegevoegd, waaronder vitamines, farmaceutische geneesmiddelen en homeopathische middelen. Mesotherapie wordt gebruikt in een aantal cosmetische operaties, waaronder als een haaruitval behandeling voor mannen en vrouwen.

De injectie zou bijna pijnvrij zijn en patiënten ondergaan acht weken lang elke week één poliklinische sessie. De totale kosten voor mesotherapie variëren tussen $ 250 en $ 450.

Mesotherapie: Voor en Na

Klinieken die mesotherapie voor haaruitval bieden, beloven betere resultaten dan Minoxidil (Rogaine). Ze beweren dat de kans op resultaten met mesotherapie 90-92 procent effectief is, in tegenstelling tot 50 procent met Rogaine. Omdat de meeste patiënten acht mesotherapiebehandelingen krijgen, adviseren artsen hen om niet ongeduldig te zijn en suggereren ze dat de resultaten mogelijk vier tot vijf weken niet zichtbaar zijn.

Dit klinkt allemaal best geweldig – er is een verandering dat er eindelijk een volledig bewijs is voor kalende behandelingen – maar je wilt misschien je hoop nog niet vestigen. Mesotherapie heeft veel critici.

Kritiek op mesotherapie

Terwijl klinieken die mesotherapie bieden, beloven blijvende resultaten snel zonder enige downtime om te herstellen; er zijn genoeg artsen die niet helemaal in de beweringen over mesotherapie voor haaruitval geloven.

Dr. Robin Ashioff, lid van de American Academy of Dermatology, is een van de grootste critici van mesotherapie: “Een eenvoudige injectie geeft mensen valse hoop,” zei hij. ” Verdere studie is gerechtvaardigd voordat deze techniek kan worden onderschreven.” Hij staat niet alleen in deze houding.

Dr. Rod Rohrich, voorzitter van de afdeling Plastische Chirurgie aan de Universiteit van Texas Southwestern Medical Center, heeft ook zijn bezorgdheid geuit over grote claims over mesotherapie. “Er zijn gewoon geen gegevens, geen wetenschap en geen informatie, voor zover ik weet, dat mesotherapie werkt,” zei Dr. Rohrich.

Aan het einde van de dag is het grootste probleem met mesotherapie dat het niet is onderworpen aan gouden standaard klinische onderzoeken die veel cosmetische procedures hebben ondergaan. Het wordt gebruikt voor alles van peesontsteking, tandheelkundige procedures, lymfoedeem, cellulitis-uitroeiing en natuurlijk haargroei, maar het is niet bewezen dat het effectief is als een behandeling voor een van die kwalen.

Mesotherapie Bijwerkingen

Samen met veel critici: mesotherapie heeft ook enkele bijwerkingen. De FDA bestudeerde de effecten van deoxycholzuur, dat vaak wordt gebruikt in mesotherapie voor het oplossen van vetweefsel. Van de 2.600 patiënten in de studie vertoonde 68,2 procent een reactie op de behandeling en vermindering van vetcellen. 81 procent had echter milde bijwerkingen, waaronder blauwe plekken, zwelling, pijn, gevoelloosheid en stevigheid rond het behandelde gebied. Hoewel deze mesotherapiebehandeling niet voor haaruitval was, kunnen de beweringen dat injecties vrijwel pijnvrij zijn, overdreven zijn. U moet verwachten dat u vergelijkbare bijwerkingen ervaart.

De bijwerkingen kunnen ernstiger zijn dan dat, vooral als uop geen mesotherapie ontvangen van een erkende arts. In Australië werd de procedure onderzocht door het ministerie van Volksgezondheid nadat een salon die de service verleende verschillende klanten had geklaagd over huidabcessen en één een bacteriële infectie ontwikkelde.

Misschien is een van de meest alarmerende problemen met mesotherapie dat het zo ongereguleerd is. De FDA kan geen controle uitoefenen op beoefenaars die verschillende mengsels injecteren onder de overkoepelende term mesotherapie, omdat de praktijk onder de jurisdictie van medische raden van de staat valt. Een aantal Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Brazilië, hebben mesotherapie verboden.

“Niemand weet precies wat ze in de spuit stoppen,” zei Dermasurgeon Dr. Naomi Lawrence. “Ze gebruiken vaak fosfatidylcholine”, dat ze beschrijft als een “onvoorspelbaar” medicijn dat “extreme ontsteking en zwelling veroorzaakt waar het wordt geïnjecteerd”.

Vragen om te stellen aan een mesotherapie provider

Als u besluit om verder te gaan ondanks de vele risico’s van mesotherapie, zijn er belangrijke vragen om te overwegen om te stellen:

  • Wat zijn uw kwalificaties voor het verstrekken van mesotherapie? (U bent op zoek naar een erkende arts, waarschijnlijk met een focus op dermatologie.)
  • Wat zit er in mijn mesotherapie-injectie? Hoe ondersteunt elk onderdeel de haargroei? Wat zijn de bijwerkingen van elk onderdeel?
  • Welke bijwerkingen hebben uw patiënten ervaren?
  • Wat is uw succespercentage?
  • Kun je me door de stapsgewijze nazorgroutine leiden?

Is het de moeite waard?

Als u andere minder invasieve haaruitvalbehandelingen zonder succes hebt geprobeerd, kunt u in de verleiding komen om mesotherapie een kans te geven, vooral voor de relatief betaalbare prijs. Het is echter belangrijk om je bewust te zijn van de bijwerkingen en het gebrek aan klinisch bewijs dat mesotherapie de haargroei ondersteunt.

Klinieken die mesotherapie bieden, maken vaak geweldige claims over hun succespercentages en onderschatten pijn of bijwerkingen, dus het is belangrijk om te overwegen wat ze te winnen hebben. Verzamel uw informatie over mesotherapie uit meerdere bronnen – niet alleen die met een kans om te profiteren. Als u besluit om door te gaan met mesotherapie, laat de procedure dan uitvoeren door een erkende arts – zelfs als het een beetje extra kost om dit te doen.