Wat is stress haaruitval en hoe het te behandelen

Hoewel het verliezen van 100 tot 150 strengen haar per dag normaal is, verliezen sommige vrouwen veel meer. Dit staat vaak bekend als stress haaruitval, wat een enorm probleem kan zijn. Als je wilt weten of stress haaruitval kan veroorzaken en vervolgens hoe je haaruitval van stress kunt terugkrijgen, lees dan verder. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om haaruitval door stress te voorkomen en te behandelen.

Klinische vormen van stress haaruitval voor vrouwen

Haaruitval door stress overkomt veel mensen. Je hebt misschien gewoon het gevoel dat je haar niet zo dik is als vroeger, vooral omdat je bent afgebrokkeld onder de druk van dagelijkse stress. Maar er zijn enkele feitelijke aandoeningen die de haarzakjes beïnvloeden, waardoor het haar veel meer uitvalt dan normaal. Het kennen van het verschil tussen de verschillende medische aandoeningen is cruciaal, dus hier is wat achtergrondinformatie.

  • Telogeen effluvium (TE) is een aandoening die het haar door zijn natuurlijke groeicyclus laat stromen, volgens het American Osteopathic College of Dermatology. Stress zorgt ervoor dat het haar in de rustcyclus wordt geduwd, wat minder groei betekent. Wanneer alles weer normaal wordt, worden de haren naar buiten geduwd. Het ziet eruit als handenvol haar, maar dit is eigenlijk een teken van hergroei.  Het treft meestal vrouwen van 30 tot 60 jaar oud en begint plotseling. Het heeft de neiging om te fluctueren voor een periode van jaren. Deze aandoening veroorzaakt geen kaalheid.
  • Alopecie betekent eigenlijk “haaruitval”. Deze vorm van vrouwelijke kaalheid kan optreden als gevolg van ernstige stress. Er is echter weinig bewijs dat alopecia stressgerelateerd is. Alopecia areata is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat haar in ronde vlekken uitvalt, volgens de National Alopecia Areata Foundation.
Stress Haaruitval

Foto credit: Unsplash

Mythen geassocieerd met stress Haaruitval

Het verkeerd begrijpen van je haarproblemen kan gevaarlijk zijn, dus laten we de meest voorkomende mythes over stresshaaruitval verdrijven.

  • Het verschijnt onmiddellijk. Stress haaruitval duurt ergens tussen de 6-12 weken om te verschijnen, op basis van haargroeicycli. Je haar gaat in een rustfase om zichzelf te beschermen in stressvolle situaties, zoals de meeste studies suggereren. Zodra je haarcyclus weer normaal wordt, duwt het het haar naar buiten om nieuwe lokken te laten groeien. Het is mogelijk dat haaruitval tot drie maanden na die stressvolle gebeurtenis verschijnt.
  • Kleine stress kan haaruitval veroorzaken. Een stressvolle gebeurtenis kan fysiek zijn, zoals een operatie of trauma. Het kan emotioneel zijn, zoals een scheiding of het verlies van een baan. Stress kan ook hormonaal zijn, zoals het veranderen van anticonceptie of onlangs een baby krijgen. Angst haaruitval gebeurt meestal niet omdat je gestrest bent over je ochtend woon-werkverkeer.
  • Elk haarverlies is stressgerelateerd. Stress staat niet gelijk aan kaalheid. Alleen omdat je je haarborstel bedekt ziet met eendagshaar of omdat je tegenwoordig meer haar opveegt dan normaal, betekent niet dat het stressgerelateerd is. Het kan beschadigd haar zijn dat afbreekt. Zorg ervoor dat je je haar niet beschadigt als je de dikte wilt behouden.
Mythes over haaruitval

Foto credit: Unsplash

Hoe haaruitval van stress te herwinnen?

Haaruitval door stress, zal het teruggroeien? Je vraagt je dit misschien af nadat je onlangs extra haar in de doucheput hebt gezien.

Nogmaals, als je haaruitval ziet, is het hoogstwaarschijnlijk dat de stressvolle gebeurtenis voorbij is en je haar opnieuw begint te groeien. Dat is goed nieuws! Om haaruitval door stress om te keren, is het belangrijk om stress onder controle te hebben en met een arts te praten als het een terugkerende gebeurtenis in je leven is.

Zelfs als je veel fall-outs ziet, is het onwaarschijnlijk dat anderen een verandering in de dikte van je haar zullen opmerken. Zorg in de tussentijd echter voor een vliegende start in het opnieuw laten groeien van haar en ervoor zorgen dat het sterk en gezond is, zodat je je meest zelfverzekerde zelf bent.

Keer haaruitval door stress om!

Stressgerelateerd haarverlies is niet permanent. Zodra je ontspant en de stress stopt, zal je haar zijn normale groeicyclus hervatten. Dus maak je geen zorgen als je extra stress-geïnduceerd haarverlies hebt gezien, want zowel tijd als stress haaruitval behandelingen zullen je nieuwe beste vriend zijn.

Het toevoegen van een supplement en haaroliën kan je op de snelle weg zetten naar gezond uitziend haar. Wil je weten hoe je haaruitval van stress kunt herwinnen? Bekijk enkele van de onderstaande aanbevelingen.

#1: Castor Olie

Deze volledig natuurlijke olie zit boordevol Omega 6 en 9 vetzuren en vitamine E. Om beschadigd haar te helpen behandelen door stress of gebrek aan verzorging, is castorolie een aanbevolen behandeling voor stresshaaruitval die zowel de haargroei bevordert als haaruitval voorkomt.

#2: Biotine

Biotine is een B-vitamine die je stres voedtsed lokken, waardoor het gezonder en langer blijft. Als bonus is het ook geweldig voor het kweken van gezonde nagels en huid. Een biotinesupplement voor een korte periode kan helpen de merkbare tekenen van haaruitval als gevolg van stress om te keren.

#3: Vitamine D

Studies tonen aan dat onvoldoende niveaus van vitamine D betrokken zijn bij alopecia areata. Dus, geniet van de vitamine D in zonlicht met een ontstress stranddag en voeg een dagelijks vitamine D-supplement toe. Het is een van de beste vitamines voor stress en haaruitval.

Gerelateerd bericht: Dunner wordende haarbehandeling: hoe haaruitval bij vrouwen te stoppen

Expert’s Commentaar op Stress Haaruitval

Wanneer je kijkt naar de oorzaak van voortijdig haarverlies, verdisconteer dan niet je eetgewoonten en levensstijl. Het verbeteren van uw dieet, het drinken van voldoende water en het dagelijks sporten zal helpen stress te verminderen en ook uw haar, huid en nagels te verbeteren.
Naast het nemen van supplementen en het maken van noodzakelijke veranderingen in levensstijl, kiest u voor regelmatige hoofdhuidmassages om voortijdig haarverlies om te keren. Massage zal de hoofdhuid ontspannen en de bloedcirculatie bevorderen, wat op zijn beurt kan helpen de haargroei te stimuleren. De meeste salons bieden hoofdhuidmassagebehandelingen aan, net als massagestudio’s. Kleine veranderingen kunnen grote resultaten bieden als je ijverig bent in het oefenen ervan.

Jodie Micha

Haar valt uit van stress? Laten we praten

Haaruitval kan iedereen overkomen en om een aantal redenen, dus het is belangrijk om met een arts te praten als je onverwacht handenvol haar onder de douche ziet. Als je echter na een paar stressvolle weken of maanden in je leven een opkikker nodig hebt, kun je haaruitval door stress thuis omkeren met behulp van haarverzorgingsproducten en de juiste vitamines en supplementen. Dus hoewel er geen magische pil is om te weten hoe je haaruitval van stress kunt stoppen, zijn het lezen over wat haaruitval veroorzaakt en het beoefenen van zelfzorg twee van de eerste stappen. En je bent er allebei al mee begonnen!