Wat veroorzaakt wit haar op jonge leeftijd en wat u eraan kunt doen

Voortijdig grijs haar lijkt zo oneerlijk: waarom genieten sommigen van ons tot op hoge leeftijd van hun natuurlijke kleuren, terwijl anderen gedwongen zijn om een regelmatige verfroutine op te nemen om wit haar al in hun 20s te verbergen? Maar wat veroorzaakt wit haar op jonge leeftijd en is het mogelijk om vergrijzing uit te stellen? Als professionele tricholoog heb ik de ultieme antwoorden voor je.

Snelle feiten over de vergrijzing

Voordat we naar de discussie over vroeg grijs haar gaan, is het de moeite waard om naar de haarwetenschap te verwijzen om te begrijpen wat een norm is en waarom haar überhaupt wit wordt.

Ons haar krijgt zijn kleur van een speciaal pigment dat aanwezig is in de haarzakjes – melanine. Melanine bestaat op zijn beurt uit gespecialiseerde pigmentcellen; ze sterven geleidelijk naarmate we ouder worden, dus ons haar verliest zijn kleur, wordt grijs en uiteindelijk wit. Dit is de reden waarom vergrijzing een van de normale veranderingen is die het haar ondergaat naarmate we ouder worden.

Normale vergrijzing begint in het midden van de jaren 30 in kaukasische, in de late jaren 30 in Azië en in het midden van de jaren 40 in Afro-Amerikaanse vrouwen. Willekeurige witte haren komen vaker voor en door 50 te worden, hebben vrouwen al een aanzienlijke hoeveelheid grijs haar op hun hoofd.

Zoals je misschien al geraden hebt, zijn tieners met witte haren of vrouwen met het volledige hoofd van grijze lokken in hun 30s voortijdig grijs geworden. Laten we eens kijken waarom dit kan gebeuren.

Voortijdig grijs haar oorzaken

#1: Genetica

Er zijn verschillende factoren waardoor haar voortijdig zilver groeit, waaronder genetica. Als je ouders of naaste familieleden grijs werden lang voordat ze dat verwachtten, zul je waarschijnlijk op dezelfde leeftijd door het proces gaan.

#2: Stress

Een andere veel voorkomende factor die voortijdig grijs haar veroorzaakt, is stress. Hoewel het verband tussen stress en haaruitval al lang wordt ondersteund door de wetenschap, is het verband tussen stress en vroege vergrijzing bewezen door onderzoek ongeveer een jaar geleden.

Wetenschappers onthulden namelijk dat stress zenuwen activeert die verantwoordelijk zijn voor de vecht-of-vluchtreactie, die stamcellen beschadigen die verantwoordelijk zijn voor pigmentregeneratie. Trauma en voortdurende ervaring van sterke emoties kunnen ook het pigmentatieproces beïnvloeden.

#3: Voedingstekorten en ongezonde gewoonten

De oorzaken van het groeien van zilverhaar op jonge leeftijd kunnen ook voortkomen uit uw huidmicrobioom. Zelfs als je een perfecte genetische geschiedenis hebt en stress vermijdt, maar een tekort aan vitamines en mineralen in het gezicht de bloedtoevoer naar de haarzakjes kan verlagen en je zult veel sneller grijs worden. Onjuiste of onevenwichtige voeding, roken en overmatig alcoholgebruik kunnen dus allemaal vroege vergrijzing veroorzaken.

#4: Blootstelling aan schadelijke chemicaliën

Mensen die in schadelijke omstandigheden werken en weinig tijd besteden aan frisse lucht, maar regelmatig schadelijke dampen inademen, kunnen ook zien dat haren vroegtijdig wit worden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren met mortuariummedewerkers die te maken hebben met formaldehyde en zelfs haarstylisten die permanente stijlbehandelingen uitvoeren.

Ik heb zelf meisjes gezien die hun lichaam uitputten en vergiftigden na een of twee jaar werken met dergelijke behandelingen, waardoor haaruitval ontstond en het proces van vergrijzing werd versneld.

#5: Specifieke ziekten en medische aandoeningen

Vroeg grijs haar kan ook het teken zijn van een ziekte. Het meest voorkomende voorbeeld is vitiligo, een ziekte die resulteert in verkleurde plekken van de huid in verschillende delen van het lichaam. Als zo’n pleister op het gebied van haargroei verscheen, verliest het haar zijn pigmentatie.

Andere medische aandoeningen die voortijdige vergrijzing veroorzaken zijn: schildklieraandoeningen, hypofyseproblemen, auto-immuunziekten, vitamine B12-tekort en bloedarmoede.

Hoe witte haren te voorkomen

Er is geen goocheltruc die ’s nachts zal werken, maar je kunt vroeg grijs haar vermijden door de stressoren te minimaliseren, voldoende vitamines en mineralen te consumeren en een gezonde levensstijl te behouden.

Het is van vitaal belang om alert te blijven op de veranderingen in uw lichaam en relevante specialisten te raadplegen zodra u storingen opmerkt. Een goede werking van het endocriene, cardiovasculaire en spijsverteringsstelsel is essentieel voor het kweken van sterk en gezond haar.

Uw dieet is ook van cruciaal belang voor het uitstellen van zilverhaar. Het moet voedingsmiddelen bevatten die rijk zijn aan koper, calcium, chroom, zink, jodium en ijzer. Zuivelproducten, kalfsvlees, eieren, champignons en peulvruchten zijn geweldige producten voor haar die regelmatig de weg naar uw tafel moeten vinden. Houd er rekening mee dat vitamines voor haargroei goede voedingsgewoonten kunnen aanvullen, maar niet vervangen.

Vergeet niet dat het gebrek aan vocht in het lichaam de toestand van de haarzakjes negatief kan beïnvloeden en de vergrijzing kan intensiveren. De mantra van het drinken van 8 glazen water per dag is dus een goede om aan te nemen.

Een populaire aanbeveling on het internet is om zonlicht te vermijden om vergrijzing te vertragen, maar het verband tussen de blootstelling aan de zon en vroege vergrijzing is niets meer dan een mythe. Meer dan dat, de wetenschap, evenals mijn persoonlijke observaties, suggereren dat zonlicht een positieve invloed heeft op ons welzijn. Het kan er dus zelfs voor zorgen dat je je gelukkiger voelt in plaats van gestrest en depressief – twee staten die vroege vergrijzing bevorderen die je moet leren vermijden.

Hoe grijs om te keren

Als je op je 25ste of zelfs op je 15e een wit haar hebt gevonden, raak dan niet in paniek of zwijg om het te laten verven. Zelfs als het proces van vergrijzing al is begonnen, kan moderne technologie helpen om het om te keren.

Ik raad bijvoorbeeld een nu populair supplement aan voor haarpigmentatie Melaniq, een geweldige bron van aminozuren, vitamines en mineralen. De formule van het supplement is ontwikkeld door Britse wetenschappers om de productie van melaninepigment door de geleverde voedingsstoffen te ondersteunen.

Aanvulling op omgekeerd grijs haar

Het is bijvoorbeeld wetenschappelijk bewezen dat mensen die getroffen zijn door voortijdig grijs haar koper missen. Laag koper vermindert de activiteit van het enzym tyrosinase, dat verantwoordelijk is voor de productie van melanine en dus meer witte haren krijgt. Melaniq helpt de benodigde hoeveelheid koper te herstellen en het haar krijgt pigmentatie terug.

Hieronder staat de afbeelding van mijn cliënt, wiens haren (30 jaar wit) na twee maanden Melaniq behandeling weer hun natuurlijke kleur begonnen te laten groeien.

Meer dan dat, naast koper, bevat het supplement L-tyrosine, quercetine, biotine, vitamine C, D3 en B12, groene thee-extract, lycopeen en foliumzuur die zeker uw algehele gezondheid ten goede zullen komen. Een mooie bonus voor het omkeren van vroeg grijs haar, nietwaar?

Een ander effectief middel om grijs haar te stoppen zijn procedures en injecties zoals:

  • mesotherapie van de hoofdhuid;
  • magnesiuminjecties (moeten worden voorgeschreven door de tricholoog);
  • fysiotherapeutische procedures (darsonvalisatie, laser- of ultrasone therapie, enz.)

Het belangrijkste doel van deze procedures is om de bloedcirculatie en metabolische processen in de hoofdhuid te stimuleren en de haarzakjes te genezen en te versterken, wat zorgt voor gezonde pigmentatieprocessen in uw haar.

Een andere methode om vergrijzing jarenlang uit te stellen, is beschikbaar voor degenen die hun toevlucht nemen tot haartransplantatie. Namelijk, het verwijderen van donortransplantaten, een transplantoloog kan ervoor kiezen om grijs haar niet te transplanteren. Op deze manier zal wit haar langere tijd niet verschijnen in de gebieden van haartransplantatie. Zo kan haartransplantatie twee doelen tegelijk bereiken: de volheid van het haar herstellen en vergrijzing uitstellen.

Tegelijkertijd waarschuw ik je voor doe-het-zelf-remedies om grijs haar en andere proeven waaraan je je haar blootstelt om te keren. Het is zo populair geworden om verschillende natuurlijke kleurstoffen en oliën aan te bevelen die zijn ontworpen om vergrijzing om te keren. Helaas zullen uienschil, currybladeren, zwarte thee en andere “remedies” waarschijnlijk niet meer doen dan je huid bevlekken en je manicure verpesten. In het beste geval zullen ze de hoofdhuid verstevigen, zodat het lijkt alsof je minder grijs haar hebt voor de volgende shampoo. Sommige behandelingen, zoals knoflook en rode pepermaskers, kunnen echter je lokken schaden, dus wees voorzichtig met wat je op je haar aanbrengt.

Een wit haar gevonden: wat is de volgende stap?

De angst voor grijs haar is natuurlijk, net als de wens om vergrijzing te voorkomen zolang het mogelijk is. Gelukkig is het mogelijk als je het juiste doel stelt, discipline en bereidheid toont om voor je gezondheid te zorgen.

Het belangrijkste dat u moet begrijpen, is dat de reactie op vroege vergrijzing zich op de oorzaken ervan moet richten. Dus, wanneer je een witte haar hebt gevonden, trek het dan niet zomaar af en negeer het proces, dat al aan de gang is. Als u nog niet klaar bent om uw grijs te omarmen, plan dan een consult met een professionele tricholoog die de risicofactoren zal bepalen en een strategie zal maken om vergrijzing om te keren.